Miért éppen az orosz VVER-1200? - Paks II története

2018.08.22.
Magyarország miért éppen az orosz VVER-1200 blokktípust választotta? Az alábbi blogbejegyzésben erre a fontos kérdésre adok választ.
Címkék: Makacs tények

Zsinóráram nélkül a forróságban sem megy

A magyar villamosenergia-fogyasztók az augusztusi forróságban is biztonságban érezhették magukat, mert a folyamatos hálózati fejlesztések és a hazai rendszerirányító, a MAVIR szakmai felkészültségének köszönhetően a villamosenergia-rendszer stabilan működött.
Címkék: Makacs tények

Kijózanító forróság

2018.08.07.
A világszerte halálos áldozatok ezreit követelő idei hőhullámok miatt az energiaellátásért felelős szakemberek feje is főhet a világ számos országában.
Címkék: Makacs tények

Atomjövő

2018.07.27.
Manapság mi sem természetesebb, mint az, hogyha felkapcsoljuk a villanyt, világos lesz a lakásban, a konnektorban mindig van áram. Ezért aztán el sem gondolkozunk azon, miként is kerül az oda. Az átlagembert persze nem érdekli különösebben, hogy honnan jön az áram: szenet használó erőműből, atomerőműből vagy éppen megújuló forrásból, amíg viszonylag olcsó és mindig rendelkezésre áll. Pedig az, hogy miből nyerjük az energiát, nagyon nem mindegy.
Címkék: Makacs tények

Lendületben az atomenergia

2018.07.25.
Az atomenergia ellenzői megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, vége az atomkorszaknak, hiszen nem éri meg atomerőműveket építeni a világban és az atomenergia 10-15 éven belül eltűnik az energiamixből. A zöld univerzumon kívüli világ azonban egészen mást mutat.
Címkék: Makacs tények

Atom kicsiben és egész kicsiben

2018.07.23.
Az atomenergiával kapcsolatban általában a nagy egységteljesítményű atomerőművi blokkok jutnak először az eszünkbe, pedig vannak más, nagyon érdekes alkalmazások is.
Címkék: Makacs tények

Elsőrendű a nukleáris biztonság

2018.07.09.
A világ egyes országai folyamatos kihívásokkal szembesülnek a villamosenergia-termelést tekintetve, hiszen egyszerre kell megfelelni az ellátásbiztonsági, a versenyképességi és a klímavédelmi követelményeknek is. Ez egyáltalán nem könnyű feladat.
Címkék: Makacs tények

Atommal a klímavédelemért

2018.07.02.
„Egyértelmű, hogy a világ számtalan részén azért építenek atomerőművet, hogy a klímavédelmi célkitűzéseket ki tudjuk elégíteni” – hangsúlyozta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.
Címkék: Makacs tények

Áramra szünet nélkül szükség van

2018.06.19.
A MAVIR adatai szerint a 2016. év végi 8576 MW beépített kapacitásból 2032 végére várhatóan csak 4501 MW teljesítőképesség marad meg a hazai villamosenergia-termelés szolgálatában. Ez is azt jelzi, hogy létszükség új hazai erőművi kapacitások építése!
Címkék: Makacs tények

Valerij Limarenko: Lehetőségek és kihívások

2018.06.18.
2017 végén az Atomsztrojekszport (ASZE), a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalathoz tartozó mérnöki cégcsoport megrendelésállománya meghaladta a 92 milliárd USA dollárt – mondta el a Ria Novosztyi hírügynökségnek Valerij Limarenko, az ASZE elnöke.
Címkék: Makacs tények

Ezeket a cikkeket olvastad már?