Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06.
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális energetikára, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatását elemzi a rangos szervezet.
Címkék: Makacs tények

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29.
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks II. Atomerőműnek, valamint a folyamatosan zajló, nagyon jelentős naperőművi fejlesztéseknek köszönhetően – mondta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorának adott telefonos interjújában.
Címkék: Makacs tények

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23.
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását.
Címkék: Makacs tények

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17.
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok villamosenergia-felhasználására. Miközben a korlátozások miatt gyárak álltak le vagy fogták vissza a termelésüket, aközben emberek tömegei kénytelenek otthonaikba zárva tölteni mindennapjaikat, ott dolgozni és tanulni. A hírek arról szólnak, hogy egyes országokban már a 15 százalékot is elérte a fogyasztáscsökkenés-mértéke.
Címkék: Makacs tények

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07.
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított arra, hogy mennyire sebezhető és törékeny a világ, amelyben élünk, amelyet egy parányi vírus megjelenése képes alapjaiban felforgatni.
Címkék: Makacs tények

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25.
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a rendelkezésünkre áll. Ehhez nagyon sok olyan ember munkájára van szükség, akik ilyenkor sem maradhatnak otthon. Közöttük vannak a Paksi Atomerőmű üzemeltetői is, akik 0-24 órában teszik a dolgukat.
Címkék: Makacs tények

Létszükség a hazai ellátásbiztonság garantálása

2020.03.20.
A hazai villamosenergia-rendszerirányító, a MAVIR március 4-én publikálta legújabb tanulmányait, amelyek egyértelműen megerősítik, hogy a magyarországi erőművek beépített kapacitása a jövőben jelentősen csökkenni, a villamosenergia-igények ugyanakkor nagymértékben növekedni fognak.
Címkék: Makacs tények

Tavaly tovább nőtt az orosz atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.03.06.
Az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vállalat bevétele 2019-ben 453,3 milliárd rubeles rekordot ért el, ami 17,5 százalékkal meghaladta a vállalat előző évi bevételét.
Címkék: Makacs tények

Veszélyes zöldségek

2020.02.28.
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője legutóbbi véleményemre írt Facebook-bejegyzése arról tanúskodik, találva érzi magát. A Párbeszéd politikusa és társai folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, hiszen az drága, veszélyes és klímavédelmi szerepe is megkérdőjelezhető.
Címkék: Makacs tények

Az úszó atomerőmű eddig több mint 21 millió kWh villamos energiát termelt

2020.02.26.
A Roszatom Lomonoszov akadémikusról elnevezett úszó atomerőműve eddig több mint 21 millió kWh villamos energiát termelt a próbaüzem során.
Címkék: Makacs tények

Ezeket a cikkeket olvastad már?