A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29.
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően hatékony ösztönzőként szolgálhat a gazdaság újraindításához, és segíthet kivédeni a koronavírus-járvány okozta sokkot.
Címkék: Makacs tények

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20.
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz képest – jórészt Paksnak köszönhetően – harmadannyiba kerül ma itthon az áram, kellően nyomós érv. Van azonban még egy olyan érv az atomenergia itthoni használata mellett, amiről kevesebb szó esett eddig. A Paksi Atomerőmű jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez, amiről érdemes külön is említést tenni abból az alkalomból is, hogy Paks 500 TWh villamos energiát termelt az első blokk 1982. december 28-ai hálózatra való csatlakozása óta.
Címkék: Makacs tények

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14.
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, miközben azokban az országokban, ahol nagyon szigorú intézkedéseket hoztak, ez az arány a 20 százalékot is meghaladhatta annak hatására, hogy a háztartási áramfogyasztás növekedése nem tudta kompenzálni az ipar és a kereskedelmi szolgáltatások igénycsökkenését.
Címkék: Makacs tények

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13.
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.
Címkék: Makacs tények

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06.
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális energetikára, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatását elemzi a rangos szervezet.
Címkék: Makacs tények

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29.
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks II. Atomerőműnek, valamint a folyamatosan zajló, nagyon jelentős naperőművi fejlesztéseknek köszönhetően – mondta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorának adott telefonos interjújában.
Címkék: Makacs tények

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23.
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását.
Címkék: Makacs tények

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17.
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok villamosenergia-felhasználására. Miközben a korlátozások miatt gyárak álltak le vagy fogták vissza a termelésüket, aközben emberek tömegei kénytelenek otthonaikba zárva tölteni mindennapjaikat, ott dolgozni és tanulni. A hírek arról szólnak, hogy egyes országokban már a 15 százalékot is elérte a fogyasztáscsökkenés-mértéke.
Címkék: Makacs tények

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07.
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított arra, hogy mennyire sebezhető és törékeny a világ, amelyben élünk, amelyet egy parányi vírus megjelenése képes alapjaiban felforgatni.
Címkék: Makacs tények

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25.
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a rendelkezésünkre áll. Ehhez nagyon sok olyan ember munkájára van szükség, akik ilyenkor sem maradhatnak otthon. Közöttük vannak a Paksi Atomerőmű üzemeltetői is, akik 0-24 órában teszik a dolgukat.
Címkék: Makacs tények

Ezeket a cikkeket olvastad már?