Kis teljesítményű atomreaktorok orosz-jordán együttműködéssel

2018.05.29.
Oroszország és Jordánia többéves atomenergetikai együttműködésére alapozva úgy döntött, hogy szélesíti együttműködését a kis teljesítményű atomreaktorok (Small Modular Reactors – SMR) területén.
Címkék: Atomkörkép

Murmanszkba érkezett az orosz úszó atomerőművi blokk 

2018.05.23.
A szentpétervári Balti Hajógyárból április 28-án indították útnak Murmanszkba a világ első úszó atomerőművi blokkját, amely négy tengeren, a Balti-, az Északi-, a Norvég-, és a Barents-tengeren 4000 kilométert megtéve május 17-én érkezett Murmanszkba.
Címkék: Atomkörkép

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18.
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a hatszázat. A világ atomenergetikai iparának 136 vállalata standdal is megjelent a kapcsolódó, 20 ezer négyzetméteres kiállításon. Ezek a számok egyértelműen alátámasztják a fórum mottóját: „Globális partnerség – közös siker”.
Címkék: Atomkörkép

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is meghallgatta.
Címkék: Atomkörkép

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15.
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.
Címkék: Atomkörkép

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11.
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. Szerinte Európában a károsanyag-kibocsátás csökkentésének továbbra is elsőbbséget kell élveznie, és a fokozatosan leálló atomerőművek szénerőművekkel való kiváltása nem szolgálhatja ezt a célt.
Címkék: Atomkörkép

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10.
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van Finnország egészére is. Erről tanúskodik az Oulu Regionális Tanács és a Raahi körzeti üzleti szolgáltatásokat nyújtó cég megbízásából készült tanulmány.
Címkék: Atomkörkép

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04.
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.
Címkék: Atomkörkép

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30.
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.
Címkék: Atomkörkép

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28.
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik majd be a nukleáris fűtőelemeket.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?