Belorusz Atomerőmű 1. blokk - sikerrel zárult a reaktor legfontosabb tesztje

2020.04.15.
A Roszatom mérnöki divízióját képező ASZE Mérnöki Vállalat főtervezésével és fővállalkozói kivitelezésében megvalósuló Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján sikerrel zárult az egység beindításához szükséges teszt egyik legjelentősebb és legnagyobb léptékű szakasza, a melegjáratás.
Címkék: Atomkörkép

Szinkrotron sugárforrás a víruskutatás segítésére

2020.04.15.
A Roszatom szinkrotron sugárforrást tervez a víruskutatás segítésére. A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatának Központi Technológiai Tervezőintézete megbízást kapott a Szibériai Közös használatú Kör Fotonforrás Központ, angol elnevezéssel Center of Common Use – Siberian Circular Photon Source, az úgynevezett SKIF-projekt megtervezésére.
Címkék: Atomkörkép

Három vízturbinát szállított a Ganz EEG Kft. egy dél-oroszországi vízerőmű számára

2020.04.09.
A Roszatom magyarországi gépgyártó leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG Kft.) három, egyenként 1,8 MW teljesítményű, Kaplan-turbinát gyártott az Oroszország déli részén fekvő Sztavropoli határterület barszucskovói vízerőműve számára.
Címkék: Atomkörkép

Belorusz Atomerőmű 1. blokk – sikerrel vizsgáztak a biztonságvédelmi rendszerek

2020.04.07.
Az ASZE Mérnöki Vállalat főtervezésével és fővállalkozó kivitelezésében megvalósuló Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján a melegjáratás során sikerrel zárult az egyik kulcsfontosságú biztonsági teszt, amelynek során a biztonságvédelmi rendszereket vizsgálták.
Címkék: Atomkörkép

Üzemanyag-feltöltés egy amerikai atomerőműben járvány idején

2020.04.07.
Annak érdekében, hogy az arizónai Palo Verde Atomerőműben frissre cseréljék a kiégett üzemanyag-kötegeket az USA minden tájáról érkezett szakemberek százainak kell hetekig bezárva dolgoznia, ami különösen nagy kihívás a karantén idején.
Címkék: Atomkörkép

A Belorusz Atomerőmű 2. blokkjának tesztüzeme

2020.04.03.
2020. március 31-én az első 10 kilovoltos hálózati szakaszt feszültség alá helyezték a Belorusz Atomerőmű második blokkján, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern épített Osztrovecben. A szokásos eljárás szerint, az feszültség alá helyezés megkezdése kulcsfontosságú jelentőségű esemény az atomerőművek építésekor.
Címkék: Atomkörkép

A ČEZ két új blokkot építene Dukovanyban

2020.04.02.
A cseh ČEZ azzal a kéréssel fordult a cseh Állami Nukleáris Biztonsági Hivatalhoz, hogy engedélyezze két új blokk építését a Vysočina régióban található Dukovany Atomerőmű területén, ahol jelenleg négy VVER-440 típusú blokk működik.
Címkék: Atomkörkép

A Roszatom 3D-s nyomtatással készít Venturi szelepeket

2020.04.01.
A Roszatom egyik vállalata, a 3D-s nyomtatással foglalkozó Rusatom – Additive Technologies (RusAT) elkészítette a lélegeztetőkészülékekben használt Venturi szelep prototípusát, és készen áll annak gyártására.
Címkék: Atomkörkép

Korszerűsítik a Kozloduji Atomerőmű 5. és 6. reaktorának neutronfluxus-mérését végző berendezését

2020.03.26.
A 2019 szeptemberében kiírt nyílt tender nyomán a Roszatom állami atomenergetikai konszern nukleáris erőművek szervizelésével foglalkozó társasága, a Rusatom Service Rt. és a Kozloduji Atomerőmű vállalat az erőmű 5. és 6. reaktorának neutronfluxus-mérését végző berendezések korszerűsítéséről szóló szerződést írt alá.
Címkék: Atomkörkép

Alekszej Lihacsov nyilatkozata a koronavírus-helyzetről

2020.03.26.
Az orosz atomenergetikai iparban a nukleáris biztonság szavatolása, valamint az ágazatban dolgozók és embertársaik életének és egészségének védelme állt és áll az első helyen.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?