Az európai nukleáris ipar nyílt levele az Európai Unió döntéshozói részére

2020.06.05.
Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomenergia és a megújuló energiaforrások egyre növekvő részarányára van szükség. Ezt a tényt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Európai Unió 25 energetikai és atomenergetikai nagyvállalata, valamint 14 szakmai szervezete nyílt levélben fordult az Unió vezetőihez.
Címkék: Atomkörkép

Megkezdődött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk építésének előkészítése

2020.05.28.
Oroszországban megkezdődtek az előkészületek a világ első gyorsneutronos, ólomhűtésű atomerőművi blokkjának megépítésére. A BRESZT-OD-300 a szeverszki Szibériai Vegyi Üzem területén épül fel.
Címkék: Atomkörkép

Belorusz Atomerőmű 1. blokk - befejeződött a nukleáris üzemanyag ellenőrzése

2020.05.25.
A Belorusz Atomerőműben – melynek főtervezője és fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata – befejeződött az első blokk reaktorába való betöltéshez szükséges nukleáris üzemanyag beléptetéskor esedékes ellenőrzése.
Címkék: Atomkörkép

Megkezdte a teljes körű kereskedelmi üzemet a világ első úszó atomerőműve

2020.05.22.
2020. május 22-én megkezdte teljes körű kereskedelmi üzemét a világ első úszó atomerőműve, amely a Roszatomhoz tartozó, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vállalat projektjeként valósult meg.
Címkék: Atomkörkép

A Belorusz Atomerőmű 1. blokkjának területére szállították a nukleáris üzemanyagot

2020.05.06.
A VVER-1200 típusú atomerőművi blokkokkal megvalósuló Belorusz Atomerőmű – melynek főtervezője és fővállalkozója, az ASZE Mérnöki Vállalat – indítás előtt álló 1. blokkjának területére érkezett az Oroszországban készült nukleáris üzemanyag első szállítmánya.
Címkék: Atomkörkép

A cseh kormány lépéseket tesz az új atomerőmű megépítésének érdekében

2020.04.30.
2020. április 27-én, hétfőn a cseh kormány jóváhagyta a többségében állami tulajdonban lévő villamosenergia-termelő vállalattal, a ČEZ-zel kötött megállapodásokat, amelyek meghatározzák a várhatóan 2036-ban hálózatra kapcsolódó új atomerőmű építésének kereteit.
Címkék: Atomkörkép

Évfordulót ünnepel a világ második VVER-1200 típusú blokkja

2020.04.30.
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja 2019. május 1-jén kapcsolódott első alkalommal a villamosenergia-hálózatra és október 31-én kezdte meg a kereskedelmi üzemét.
Címkék: Atomkörkép

Távellenőrzést tartott a finn nukleáris biztonsági hatóság a Hanhikivi-1 projekt orosz fővállalkozójánál

2020.04.29.
A koronavírus-járvány miatt távösszeköttetésben háromnapos egyeztetést tartott a STUK finn nukleáris biztonsági hatóság a Hanhikivi-1 Atomerőmű építési projekt orosz fővállalkozójával, a RAOS Project Oy céggel.
Címkék: Atomkörkép

Globális izotóppiac – a Roszatom növelné részesedését

2020.04.28.
A Roszenergoatom, amely a Roszatom villamosenergia-termelő vállalata, a Rusatom Healthcare Rt.-vel és az Isotope Rt.-vel nemzetközi üzletfejlesztési programot valósít meg az orosz globális izotóppiaci részesedés növelése érdekében.
Címkék: Atomkörkép

Jön a Roszatom első új generációs atomjégtörője

2020.04.24.
2020. április 23-án a Roszatom atomjégtörő hajóit üzemeltető, murmanszki székhelyű Atomflot vállalat és a vlagyivosztoki Zvezda hajógyár vezetői a koronavírus-járvány miatt egymással táv-összeköttetéses kapcsolatot létesítve, külön-külön Murmanszkban, illetve Vlagyivosztokban aláírták az 10510-es projekt alapján készülő Leader atomjégtörő megépítéséről szóló szerződést.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?