Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04.
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.
Címkék: Atomkörkép

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30.
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.
Címkék: Atomkörkép

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28.
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik majd be a nukleáris fűtőelemeket.
Címkék: Atomkörkép

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28.
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.
Címkék: Atomkörkép

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27.
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.
Címkék: Atomkörkép

Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

2018.04.26.
A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések. Mik is történtek ebben a híres intézetben? Erről szól a blogbejegyzésem.
Címkék: Atomkörkép

A mini robotok azt tanulják, hogyan hozzanak létre csoportot

2018.04.25.
A több mint húsz robot különböző jellemzőkkel bír. A kutatóintézetben azt „tanítják” meg nekik, hogyan működjenek csoportként, hasonlóan ahhoz, ahogy a hangyák a hangyabolyban viselkednek.
Címkék: Atomkörkép

Röntgen segítségével próbálják kideríteni, hogyan nézhettek ki az ősi egyiptomiak

2018.04.23.
A Kurcsatov Intézet laboratóriuma a Puskin Múzeummal karöltve kilenc egyiptomi múmiát vizsgált meg.
Címkék: Atomkörkép

A természet és a technológia egyesítése

2018.04.21.
Milyen titkokat rejtenek az ősi egyiptomi múmiák, miért tanítsuk meg a robotokat kommunikálni, hogyan segíthetnek a modern, természetet utánzó technológiák a különböző betegségek orvoslásában – a kardiológiától kezdve az ortopédiáig? Egy kis ízelítő olvasható majd ezekből a kutatásokból (több blogbejegyzésen keresztül):
Címkék: Atomkörkép

A Roszatom bemutatta legújabb fejlesztéseit

2018.04.20.
2018. április 17-19. között Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) szervezésében.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?