Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15.
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.
Címkék: Atomkörkép

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11.
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. Szerinte Európában a károsanyag-kibocsátás csökkentésének továbbra is elsőbbséget kell élveznie, és a fokozatosan leálló atomerőművek szénerőművekkel való kiváltása nem szolgálhatja ezt a célt.
Címkék: Atomkörkép

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10.
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van Finnország egészére is. Erről tanúskodik az Oulu Regionális Tanács és a Raahi körzeti üzleti szolgáltatásokat nyújtó cég megbízásából készült tanulmány.
Címkék: Atomkörkép

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04.
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.
Címkék: Atomkörkép

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30.
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.
Címkék: Atomkörkép

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28.
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik majd be a nukleáris fűtőelemeket.
Címkék: Atomkörkép

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28.
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.
Címkék: Atomkörkép

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27.
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.
Címkék: Atomkörkép

Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

2018.04.26.
A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések. Mik is történtek ebben a híres intézetben? Erről szól a blogbejegyzésem.
Címkék: Atomkörkép

A mini robotok azt tanulják, hogyan hozzanak létre csoportot

2018.04.25.
A több mint húsz robot különböző jellemzőkkel bír. A kutatóintézetben azt „tanítják” meg nekik, hogyan működjenek csoportként, hasonlóan ahhoz, ahogy a hangyák a hangyabolyban viselkednek.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?