Atomerőművi technológiák kapcsolódása

2018.07.04.
2018 június végén a globális atomipar újabb „áttöréseket” ért el. A világ első francia, EPR típusú atomerőművi blokkja, meglepő módon nem Európában, hanem Kínában kezdte meg a működését.
Címkék: Atomkörkép

Új kompozit anyag atomreaktorokhoz

A nyizsnyij-novgorodi tudósok olyan kerámiakompozit anyagot hoztak létre, amelyet akár atomreaktorok esetében is használhatnak.
Címkék: Atomkörkép

A környezetvédők ostoba háborúja az atomenergia ellen

2018.06.29.
Amerika legnagyobb környezetvédelmi csoportjai ritkán vagy egyáltalán nem beszélnek arról, milyen haszonnal jár az atomenergia a klímaváltozásban. Hogy miért nem? Mert anyagilag nem érdekeltek ebben.
Címkék: Atomkörkép

A NAÜ-projekt ütemtervet fejleszt a jövő atomerőművei számára

2018.06.27.
A nukleáris energiarendszerek komplex fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt is. A NAÜ által kifejlesztett új eszköz megkönnyíti a tervezést és a fejlesztést.
Címkék: Atomkörkép

A NAÜ betegségeket terjesztő szúnyogok elleni drónt tesztelt

2018.06.25.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sikeresen tesztelték azokat a drónokat, amelyek steril szúnyogokat szórnak.
Címkék: Atomkörkép

100 százalékos teljesítményszinten Paks II. Atomerőmű referencia blokkja

2018.06.17.
A majdani Paks II. Atomerőmű referenciablokkja, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés VVER-1200 típusú, 3+ generációs 1-es blokkja 2018. június 12-én érte a névleges, 100 százalékos teljesítményszintet – adta hírül a Roszatom honlapja a Leningrádi Atomerőmű közleményére hivatkozva.
Címkék: Atomkörkép

Novovoronyezsben megkezdődött az üzemanyag-szimulátorok berakása

2018.06.15.
Néhány nappal ezelőtt megkezdődött az üzemanyag-szimulátorok berakása a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés második blokkjában. A technológiai előírásnak megfelelően a rendszert ellenőrizni kell azelőtt, mielőtt a reaktor aktív zónáját friss nukleáris üzemanyaggal töltenék fel.
Címkék: Atomkörkép

Oroszország és Kína atomenergetikai együttműködési megállapodásai

2018.06.08.
Pekingben 2018. június 8-án egy sor stratégiai megállapodást írtak alá, amelyek az elkövetkező évtizedekre vonatkozóan meghatározzák Oroszország és Kína együttműködését az atomenergetika terén.
Címkék: Atomkörkép

Célegyenesbe fordult a francia blokk

2018.06.06.
A finnországi Olkiluoto-3, EPR típusú blokk esetében május végén sikeresen befejeződött a forró bejáratás, ami az üzembe helyezési folyamat rendkívül fontos szakasza volt. 
Címkék: Atomkörkép

NAÜ nemzetközi diákpályázat – magyar középiskolás csapat az öt legjobb között

2018.06.04.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi diákpályázatot írt ki 14-18 éves középiskolások számára, amelynek célja a  nukleáris tudomány és technológia iránti érdeklődés felkeltése volt.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?