BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30.
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új VVER-1200 típusú, 3+ generációs paksi atomerőművi blokk létesítésiengedély-kérelmét.
Címkék: Atomkörkép

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19.
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély birtokában – megkezdődhessenek a földmunkák a Paks II. Atomerőmű építési területén.
Címkék: Atomkörkép

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18.
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome SAS és a GE Steam Power cégekkel a bulgáriai Belene Atomerőmű stratégiai befektetőjének kiválasztási folyamatában való közös részvétel céljából.
Címkék: Atomkörkép

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17.
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai berendezések beszerelése a nukleáris üzemanyagciklus zárását célzó Kísérleti Demonstrációs Energetikai Komplexum (ODEK) üzemanyag-gyártó és -újrafeldolgozó egységében.
Címkék: Atomkörkép

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16.
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt képviselni Európában.
Címkék: Atomkörkép

Indításra készül Paks II. orosz referencia-erőművének 2. blokkja is

2020.06.15.
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást megelőző, úgynevezett melegjáratásnak nevezett ellenőrzés-sorozat.
Címkék: Atomkörkép

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020.06.10.
Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a globális kihívások folyamatosan arra sarkallják a mérnököket, hogy újabb és újabb technológiákat fejlesszenek és állítsanak az emberiség szolgálatába.
Címkék: Atomkörkép

Az európai nukleáris ipar nyílt levele az Európai Unió döntéshozói részére

2020.06.05.
Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomenergia és a megújuló energiaforrások egyre növekvő részarányára van szükség. Ezt a tényt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Európai Unió 25 energetikai és atomenergetikai nagyvállalata, valamint 14 szakmai szervezete nyílt levélben fordult az Unió vezetőihez.
Címkék: Atomkörkép

Megkezdődött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk építésének előkészítése

2020.05.28.
Oroszországban megkezdődtek az előkészületek a világ első gyorsneutronos, ólomhűtésű atomerőművi blokkjának megépítésére. A BRESZT-OD-300 a szeverszki Szibériai Vegyi Üzem területén épül fel.
Címkék: Atomkörkép

Belorusz Atomerőmű 1. blokk - befejeződött a nukleáris üzemanyag ellenőrzése

2020.05.25.
A Belorusz Atomerőműben – melynek főtervezője és fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata – befejeződött az első blokk reaktorába való betöltéshez szükséges nukleáris üzemanyag beléptetéskor esedékes ellenőrzése.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?