BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. | Hárfás Zsolt

A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új VVER-1200 típusú, 3+ generációs paksi …

Tovább
Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

Tovább
Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

Tovább

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06.
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális energetikára, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatását elemzi a rangos szervezet.
Címkék: Makacs tények

A cseh kormány lépéseket tesz az új atomerőmű megépítésének érdekében

2020.04.30.
2020. április 27-én, hétfőn a cseh kormány jóváhagyta a többségében állami tulajdonban lévő villamosenergia-termelő vállalattal, a ČEZ-zel kötött megállapodásokat, amelyek meghatározzák a várhatóan 2036-ban hálózatra kapcsolódó új atomerőmű építésének kereteit.
Címkék: Atomkörkép

Évfordulót ünnepel a világ második VVER-1200 típusú blokkja

2020.04.30.
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja 2019. május 1-jén kapcsolódott első alkalommal a villamosenergia-hálózatra és október 31-én kezdte meg a kereskedelmi üzemét.
Címkék: Atomkörkép

Távellenőrzést tartott a finn nukleáris biztonsági hatóság a Hanhikivi-1 projekt orosz fővállalkozójánál

2020.04.29.
A koronavírus-járvány miatt távösszeköttetésben háromnapos egyeztetést tartott a STUK finn nukleáris biztonsági hatóság a Hanhikivi-1 Atomerőmű építési projekt orosz fővállalkozójával, a RAOS Project Oy céggel.
Címkék: Atomkörkép

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29.
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks II. Atomerőműnek, valamint a folyamatosan zajló, nagyon jelentős naperőművi fejlesztéseknek köszönhetően – mondta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorának adott telefonos interjújában.
Címkék: Makacs tények

Globális izotóppiac – a Roszatom növelné részesedését

2020.04.28.
A Roszenergoatom, amely a Roszatom villamosenergia-termelő vállalata, a Rusatom Healthcare Rt.-vel és az Isotope Rt.-vel nemzetközi üzletfejlesztési programot valósít meg az orosz globális izotóppiaci részesedés növelése érdekében.
Címkék: Atomkörkép

Jön a Roszatom első új generációs atomjégtörője

2020.04.24.
2020. április 23-án a Roszatom atomjégtörő hajóit üzemeltető, murmanszki székhelyű Atomflot vállalat és a vlagyivosztoki Zvezda hajógyár vezetői a koronavírus-járvány miatt egymással táv-összeköttetéses kapcsolatot létesítve, külön-külön Murmanszkban, illetve Vlagyivosztokban aláírták az 10510-es projekt alapján készülő Leader atomjégtörő megépítéséről szóló szerződést.
Címkék: Atomkörkép

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23.
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását.
Címkék: Makacs tények

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17.
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok villamosenergia-felhasználására. Miközben a korlátozások miatt gyárak álltak le vagy fogták vissza a termelésüket, aközben emberek tömegei kénytelenek otthonaikba zárva tölteni mindennapjaikat, ott dolgozni és tanulni. A hírek arról szólnak, hogy egyes országokban már a 15 százalékot is elérte a fogyasztáscsökkenés-mértéke.
Címkék: Makacs tények

Belorusz Atomerőmű 1. blokk - sikerrel zárult a reaktor legfontosabb tesztje

2020.04.15.
A Roszatom mérnöki divízióját képező ASZE Mérnöki Vállalat főtervezésével és fővállalkozói kivitelezésében megvalósuló Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján sikerrel zárult az egység beindításához szükséges teszt egyik legjelentősebb és legnagyobb léptékű szakasza, a melegjáratás.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?