BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. | Hárfás Zsolt

A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új VVER-1200 típusú, 3+ generációs paksi …

Tovább
Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

Tovább
Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

Tovább

Az atomenergia az emberiség szolgálatában

2020.06.03.
Az atomenergia békés célú felhasználásaira gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan. Az újabb és újabb tudományos kutatások, fejlesztések lehetőséget biztosítanak e technológia egyre szélesebb körű felhasználására.

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29.
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően hatékony ösztönzőként szolgálhat a gazdaság újraindításához, és segíthet kivédeni a koronavírus-járvány okozta sokkot.
Címkék: Makacs tények

Megkezdődött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk építésének előkészítése

2020.05.28.
Oroszországban megkezdődtek az előkészületek a világ első gyorsneutronos, ólomhűtésű atomerőművi blokkjának megépítésére. A BRESZT-OD-300 a szeverszki Szibériai Vegyi Üzem területén épül fel.
Címkék: Atomkörkép

Belorusz Atomerőmű 1. blokk - befejeződött a nukleáris üzemanyag ellenőrzése

2020.05.25.
A Belorusz Atomerőműben – melynek főtervezője és fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata – befejeződött az első blokk reaktorába való betöltéshez szükséges nukleáris üzemanyag beléptetéskor esedékes ellenőrzése.
Címkék: Atomkörkép

ITER - Az emberiség egyik legnagyobb álma

2020.05.25.
A jövőnk egyik legnagyobb ígéretes lehetősége, hogy a maghasadás helyett az atommagok egyesülésekor felszabaduló hatalmas energiát a mindennapi életünk során is felhasználhassuk. Dél-Franciaországban, Cadarache-ban a kutatók nemzetközi összefogásban az ITER (Internetional Termonuclear Experimental Reactor) megvalósításán dolgoznak.
Címkék: Galéria

Megkezdte a teljes körű kereskedelmi üzemet a világ első úszó atomerőműve

2020.05.22.
2020. május 22-én megkezdte teljes körű kereskedelmi üzemét a világ első úszó atomerőműve, amely a Roszatomhoz tartozó, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vállalat projektjeként valósult meg.
Címkék: Atomkörkép

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20.
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz képest – jórészt Paksnak köszönhetően – harmadannyiba kerül ma itthon az áram, kellően nyomós érv. Van azonban még egy olyan érv az atomenergia itthoni használata mellett, amiről kevesebb szó esett eddig. A Paksi Atomerőmű jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez, amiről érdemes külön is említést tenni abból az alkalomból is, hogy Paks 500 TWh villamos energiát termelt az első blokk 1982. december 28-ai hálózatra való csatlakozása óta.
Címkék: Makacs tények

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14.
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, miközben azokban az országokban, ahol nagyon szigorú intézkedéseket hoztak, ez az arány a 20 százalékot is meghaladhatta annak hatására, hogy a háztartási áramfogyasztás növekedése nem tudta kompenzálni az ipar és a kereskedelmi szolgáltatások igénycsökkenését.
Címkék: Makacs tények

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13.
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.
Címkék: Makacs tények

A Belorusz Atomerőmű 1. blokkjának területére szállították a nukleáris üzemanyagot

2020.05.06.
A VVER-1200 típusú atomerőművi blokkokkal megvalósuló Belorusz Atomerőmű – melynek főtervezője és fővállalkozója, az ASZE Mérnöki Vállalat – indítás előtt álló 1. blokkjának területére érkezett az Oroszországban készült nukleáris üzemanyag első szállítmánya.
Címkék: Atomkörkép

Ezeket a cikkeket olvastad már?