A Roszatom befejezte a Paksi Atomerőmű számára készült nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL befejezte a Paksi Atomerőmű VVER-440 típusú reaktorai által használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését és dokumentálását. A megrendelőnek átadták a teljes dokumentációt a nemzeti atomenergetikai hatósággal való engedélyeztetés céljából.

A TVEL Rt. Elektrosztal városában működő gépgyárában befejezték az új, módosított üzemanyag-kazetták átvételi tesztelését.

A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urán és víz, mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire.

„A TVEL üzemanyaggyártó vállalatot és a Paksi Atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósult projektek sora köti össze. Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ez gazdasági szempontból is előnyös, hiszen megtakarítást eredményez. A Paksi Atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés mintegy felét biztosítja. Nukleáris üzemanyaggyártóként fontos számunkra és szakmai büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a termékünk megbízható, magas minőségű és gazdasági szempontból vonzó” – hangsúlyozta Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

Az új üzemanyag fejlesztésében az OKB Gidropressz Rt. szakemberei vettek részt (a vállalat a Roszatom állami atomenergetikai konszern gépgyártó divíziójához, az Atomenergomashoz tartozik). A Gidropressz az összes VVER-440 típusú reaktor üzemanyagának tervezője.

A fejlesztésben részt vettek a TVEL-hez tartozó anyagtudományi kutatóintézet, a Bocsvar Intézet (VNIINM), az MSZZ és a Kurcsatov Intézet szakemberei is. Az OKB Gidropressz telephelyén az új üzemanyag-kazettákat komplex hidraulikai-, mechanikai, valamint rezgésállósági és tartóssági teszteknek vetették alá.

Hogyan lesz az uránércből télen-nyáron és éjjel-nappal klímabarát villamos energia?

Az új, módosított üzemanyag első szállítmánya 2020-ban érkezik a Paksi Atomerőműbe. A TVEL Rt. 2017 végén írta alá az új üzemanyag kifejlesztésére vonatkozó mérnöki szolgáltatásokról szóló szerződést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/101399/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

A Leningrádi Atomerőmű legújabb blokkján megkezdték a reaktor teljesítményének növelését

2020.10.13. 20:55
Az illetékes hatóság, az Orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Technológiai és Atomenergetikai Felügyelet …

Ezeket a cikkeket olvastad már?