A Belorusz Atomerőmű első blokkja elérte a minimális ellenőrzött teljesítményszintet

A Belorusz Atomerőmű első blokkja, amelynek főtervezője és generálkivitelezője a Roszatom mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., 2020. október 11-én magyar idő szerint hajnali 1.26 perckor elérte az első kritikusságot, ami azt jelenti, hogy a reaktor aktív zónájában kezdetét vette az önfenntartó láncreakció.

A reaktor névleges teljesítményének kevesebb, mint egy százalékát kitevő teljesítményszinten végzett mérések jelentik a blokk fizikai indításának zárószakaszát, amelynek során a szakemberek biztonságos körülmények között tudják ellenőrizni, hogy az aktív zóna fizikai paraméterei megfelelnek-e a tervdokumentációban foglaltaknak.

Összességében több mint 50 mérést végeznek el, amelyek során ellenőrzik, hogy az első üzemanyagtöltet neutronfizikai jellemzői egyeznek-e tervezettel, illetve vizsgálják azt is, hogy az automatikus reaktorvédelmi rendszer valamint a reaktor ellenőrző és biztonsági rendszereinek egésze megbízhatóan működik-e.

A vizsgálati eredményeket megküldik a belorusz nukleáris hatóságnak a blokk hálózatra kapcsolásának engedélyezése céljából. Ezen engedély birtokában fokozatosan növelik majd a reaktor teljesítményét, amely ennek során már villamos energiát termel a hálózatra miközben további méréseket végeznek.  

A Belorusz Atomerőmű felejthetetlen pillanatai

A Belorusz Atomerőmű két VVER-1200 típusú blokkjának villamos összteljesítménye 2400 MW lesz. Az atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel. Az első belorusz atomerőmű 3+ generációs orosz technológiát használ, amely mindenben megfelel a nemzetközi biztonsági normáknak és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági előírásainak.

A Belorusz Atomerőmű 1. egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet Oroszország határain túl helyeznek üzembe. Jelenleg három VVER-1200 típusú blokk már kereskedelmi üzemben termel Oroszországban. Kettő a Novovoronyezsi Atomerőműben, egy a Leningrádi Atomerőműben. A negyedik ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja idén augusztusban érte el a minimális ellenőrzött teljesítményszintet.

Ezt a blokktípust választotta Magyarország mellett Finnország és egy sor más ország is.   

Kép: Roszatom

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/101222/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?