A TVEL Rt. nukleáris üzemanyagot szállított a Budapesti Kutatóreaktor számára

A kép forrása:  MTA Energiatudományi Kutatóközpont

А TVEL Rt. – az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal 2019-ben aláírt szerződés alapján – nukleáris üzemanyagot szállított a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) számára. A Roszatom TVEL üzemanyaggyártó vállalatához tartozó Novoszibirszki Vegyi Üzemben előállított VVR-M2 üzemanyag-kazetták az elkövetkező néhány évben fedezik a BKR üzemanyag-szükségletét.

A Budapesti Kutatóreaktort tudományos és gyakorlati kutatásokra használják az atomfizika és az anyagtudomány terén, a magyarországi atomenergetikai fejlesztéseket célzó kutatásokat is beleértve. A BKR a Budapesti Neutronközpont fő kutatási létesítménye, amelyben a reaktorok anyagainak tulajdonságait, valamint a nukleáris üzemanyagciklus jellemzőit tanulmányozzák.

Az Energiatudományi Kutatóközpont, amely 2020. szeptember elsején lett 70 éves, jelentős szerepet játszik a paksi atomerőmű üzemeltetésének támogatásában. (Magyarország egyetlen atomerőműve az ország villamosenergia-termelésének több mint 50 százalékát fedezi). A kutatások egyebek között az alábbi területekre terjednek ki: a reaktort alkotó anyagoknak a sugárzás következtében bekövetkező öregedése, a radioaktív hulladék kezelése, a nukleáris üzemanyagciklus zárása, a nukleáris reaktorok fizikája és a nukleáris üzemanyag termomechanikai tulajdonságainak kutatása.

„A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata büszke a Magyarországgal fennálló hosszú távú együttműködésére, amely az atomenergia és a tudomány számos területére terjed ki. A Budapesti Kutatóreaktor különleges helyet foglal el kapcsolatunk történetét tekintve, ugyanis a létesítmény több mint 60 éve orosz nukleáris üzemanyagot használ. Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű legelső egységét 38 éve állították üzembe. A kutatóreaktor megépítése fontos szerepet játszott abban, hogy az atomfizika terén Magyarországon jelentős tapasztalat halmozódhatott fel az elmúlt évtizedekben, ami különösen fontos egy fejlett atomenergetikai iparral rendelkező ország számára. A magyar szakemberek részt vesznek az atomerőművek nukleáris üzemanyagának fejlesztését célzó projektekben: mind a Paksi Atomerőmű meglévő VVER-440 reaktorai, mind pedig a leendő Paks II. Atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak vonatkozásában” – közölte Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletfejlesztési alelnöke.

A Budapesti Kutatóreaktor Közép-Európa legnagyobb teljesítményű kutatóreaktorainak egyike. A szovjet VVER-projekt alapján épült reaktort 1959-ben helyezték üzembe, azóta többször is teljes körűen modernizálták.  A reaktor eddigi teljes üzemideje alatt végig orosz gyártású üzemanyagot használt. 2012 óta a BKR aktív zónáját kizárólag alacsony dúsítottságú üzemanyaggal töltik fel.

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító gyárakon kívül uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, valamint az ezt szolgáló gázcentrifugákat előállító üzemekkel, stabil izotópokat gyártó üzemmel, tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervezőintézetekkel rendelkezik.

A TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. emellett üzemanyaggal látja el a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. A TVEL által gyártott üzemanyaggal működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/100226/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?