Útjára indult Banglades első atomerőműve számára legyártott első reaktortartály és gőzfejlesztő

2020. augusztus 20-án az AEM-Tyehnologii, amely a Roszatom gépgyártó vállalatának, az Atomenergomasnak a tagvállalata, bejelentette, hogy útjára indította a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának főberendezéseit. Az atomerőmű építési területére szállítják a VVER-1200 típusú reaktortartályt és a gőzfejlesztőt, amelyet az Atommas gyára, az atomenergetikai ipari gépgyártás legnagyobb üzeme készített a dél-oroszországi Volgodonszkban. A Ruppuri Atomerőmű két, 1200 MW teljesítményű blokkját a tervek szerint egymást követően állítják majd üzembe. Az elsőt 2023-ban, a másodikat pedig 2024-ben.

Andrej Nyikipelov, az Atomenergomas vezérigazgatója kiemelte:

A legfontosabb feladatunk, hogy az egyes berendezéseket határidőre és magas minőségben gyártsuk le. Ebben az esetben – a koronavírus-járvány diktálta korlátok ellenére – sikerült a szerződésben megszabott határidőn belül útjára indítani a Ruppuri Atomerőmű első blokkja számára készített reaktortartályt és gőzfejlesztőt. A berendezéseknek még hosszú utat kell megtennie: 14 ezer kilométert utaznak hajón, hogy az év végére a Bangladesi Atomerőmű építési területére érjenek.”

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokkok példátlan biztonsági rendszerekkel rendelkeznek, ezért nevezik őket 3+ generációs egységeknek.  Ezt az új, passzív biztonsági rendszerek beépítésével érték el, amelyek lehetővé teszik, hogy az üzemeltetők beavatkozása nélkül – még áramszünet esetén is – működjenek. A blokkok garantált üzemideje 60 év és ennek leteltével lehetőség van az üzemidő-hosszabbításra.

A hatalmas berendezések szállítása (a reaktortartály 333,6 tonna, a gőzfejlesztő 340 tonna) összetett logisztikát követel meg. Az Atommas területéről a reaktort és a gőzfejlesztőt külön-külön szállították Volgodonszkba, a Cimljanszki-víztározó kikötőjébe, innen vízi úton folytatja útját Novorosszijszk kikötőjébe, majd onnan, a Fekete-tengeren és a Szuezi-csatornán és az Indiai-óceánon keresztül jut el a szállítmány a bangladesi építési területre.

Hogyan készül a VVER-1200 típusú atomerőművi blokk lelke?

A Ruppuri Atomerőmű két blokkja számára az Atomenergomas Rt. több mint 14-féle berendezést gyárt, beleértve a reaktortartályokat, a gőzfejlesztőket, a fő keringtető csővezetékeket, a fő keringtető szivattyúkat, a térfogatkiegyenlítő rendszereket, a vészhelyzeti hűtőrendszereket, az aktív zóna passzív védelmét és sok más berendezést. Emellett a turbinacsarnok berendezéseit is az orosz gyárak készítik, például a nagynyomású melegítőket, a vákuum-, kondenzációs- és a tápszivattyúkat, továbbá a turbinaegység csepplelválasztó és újrahevítő rendszereinek berendezéseit. 2018-2022 között összességében több mint 13 ezer tonna egyedi berendezést gyártanak és szállítanak le.

Háttér:

A VVER-1200 típusú reaktortartály gyártási folyamata az alapanyagok kiszállításától kezdve a szállításig 840 napot vesz igénybe. A gyártás pillanatától kezdve pedig 653 napot. A gyártás minden egyes szakaszában legfontosabb a magas minőség és a biztonság.

A teljes körű minőségellenőrzés a fémkohászati nyersanyag előállításának a megkezdésével veszi kezdetét és ez addig tart, amíg a késztermék a megrendelőhöz nem kerül. Az összes kovácsolt terméket ellenőrzésnek vetik alá, amely a szemrevételezés és méretvizsgálat, valamint a kísérő dokumentáció ellenőrzésén túl magában foglalja a fém 100 százalékos ultrahangos ellenőrzését is. Az általános minőségellenőrzési terv 143 ellenőrzést ír elő.

A megtekintésen és a mérésen alapuló ellenőrzés mellett minden egyes hegesztési varratot roncsolásmentes tesztelésnek vetnek alá: színhiba észlelése, ultrahangos vizsgálat és a reaktortartály összes hegesztési varratának röntgenvizsgálata. Minden egyes művelet után, amely hatással lehet a fém szerkezetére (például hőkezelés) tesztsorozatokkal ellenőrzik, hogy a mechanikai tulajdonságok megfelelnek-e a szabályozási dokumentumokban leírt követelményeinek. Ezeket a munkákat képzett, megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező és az adott munka elvégzésére vonatkozó engedéllyel rendelkező szakemberek végzik el a laboratóriumi akkreditáció keretein belül.

Bangladesben épül a Ruppuri Atomerőmű két új, VVER-1200 típusú blokkja

A Ruppuri Atomerőmű az orosz atomerőművi projekt alapján épül Bangladesben. Az atomerőmű számára kiválasztott építési terület a Padma folyó északi partján található, 160 km-re Banglades fővárosától, Dakkától. A Ruppuri Atomerőművet az Oroszország és Banglades között 2011 novemberében megkötött államközi szerződés alapján építik fel. A jövőbeni atomerőmű alapkövét 2013 őszén tették le. Az atomerőműnek két, VVER-1200 típusú blokkja lesz, ezek garantált üzemideje 60 év, ami további 20 évvel hosszabbítható meg.

Az AESZ-2006 (VVER-1200) projekt az atomerőművek legújabb generációját jelenti, amelyben a biztonság növelése érdekében számos új, innovatív technológiát építenek be.A projekt az atomerőmű biztonságos üzemeltetése érdekében figyelembe veszi az összes mai követelményt, az üzemeltetési tapasztalatok és az egyes üzemzavarok/balesetek tanulságai alapján.

Képek forrása: Roszatom

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/99431/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?