Megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére a második blokk számára készült zónaolvadék-csapda

A törökországi Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának építési területére szállították a zónaolvadékot felfogó eszközt, más néven zónaolvadék-csapdát, amely az atomerőmű passzív biztonsági rendszerének kulcsfontosságú eleme.

A zónaolvadék-csapda 5,8 m magas és 6,1 m átmérőjű, 169 tonna acélból készült kúp alakú tartály, amely vészhelyzet esetén biztonságosan felfogja a zónaolvadékot és megakadályozza, hogy a radioaktív anyagok kikerüljenek a konténmentből. Ennek köszönhetően az Akkuyui Atomerőmű védett még a legsúlyosabb balesetek ellen is. Az olvadékcsapdát minden 3+ generációs orosz atomerőművi blokkba beépítik.

A zónaolvadék-csapda az oroszországi Tjazsmas Rt. gépgyárában készült, 2020 novemberében fogják beépíteni az Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának reaktortartálya alá. A beépítését követően a zónaolvadék-csapda és a belső berendezések össztömege eléri a 668 tonnát.

Anasztaszja Zotyejeva, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatója rámutatott, hogy az Akkuyui Atomerőmű építési munkái jól haladnak. A közelgő főbb építési szakaszokról szólva elmondta:

A legaktívabban a munkálatok az 1. blokkon zajlanak. Az idei év további tervei között szerepel, hogy befejezzük a külső falak építését a +26,0 szintig. Ez lesz a reaktorcsarnok üzemi szintje, ami lehetővé teszi, hogy jövőre beépíthessük a reaktort és augusztusban elkezdhessük a fő keringtető csővezetékek hegesztését. Ez már a reaktor „szívében” zajló munkát jelenti. Az Atommas, a Roszatom orosz gépgyártó vállalata négy gőzfejlesztőt gyártott az első blokk számára. Miután azok a telephelyre érnek, sor kerül a reaktortartály szállítására. A zónaolvadék-csapdát idén ősszel építjük be a 2. blokkba. Az egyéb, kiegészítő létesítmények, szerelőbázisok az üzemanyagraktár és a vezetékalagutak létesítését az említett munkákkal egyidejűleg végezzük el.

Az egyik elkészült gőzfejlesztő

Jelenleg az Akkuyui Atomerőmű mindhárom egységében zajlanak az építési munkálatok. Az építkezés valamennyi szakaszát szigorú figyelemmel kísérik a független ellenőrző szervezetek, a Nukleáris Szabályozó Hatóság és a török Nemzeti Szabályozó Testület az NDK - Nükleer Düzenleme Kurumu csakúgy, mint az Assystem nemzetközi mérnöki csoport szakértői.

Hogyan készül egy orosz atomerőművi gőzfejlesztő?

Forrás: Roszatom

Képek forrása: gőzfejlesztő/Анастасия Барей / Страна Росатом, zónaolvadék-csapda/Аккую Нуклеар /Страна Росатом

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/99432/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?