Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

Kép: Roszatom

Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték az üzemanyag-kazetták berakását a Belorusz Atomerőmű első blokkjának, szintén VVER-1200 típusú reaktorába. Ez már az ötödik, a leendő Paks II. Atomerőmű két új egységéhez hasonló blokk, amely hamarosan a klímabarát villamosenergia-termelés legalább 60 éves szolgálatába áll.

A fehérorosz projekt keretében két ilyen, összesen 2400 MW villamos teljesítményt biztosító egység valósul meg. Az innovatív új, VVER-1200 típusú reaktor fizikai indítása, az összes ellenőrzés és engedély kézhezvétele után, az első friss üzemanyag-kazetta berakásával vette kezdetét. Augusztus végéig az összes, 163 darab üzemanyag-kazettát behelyezik a reaktorba. Ezután a minimális ellenőrzött, egyszázalékos teljesítményszintre emelik a reaktor teljesítményét. Ezt követően az újabb ellenőrzések végeztével a blokkot rákapcsolják a villamosenergia-hálózatra.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója az eseménnyel kapcsolatban kiemelte:

„A Belarusz Köztársaság a legmodernebb technológiájú 3+ generációs blokkot tudhatja magáénak. E technológia referenciájaként szolgál több, Oroszországban már üzemelő, atomerőművi blokk. Ezek mindenben megfelelnek a fukusimai atomerőművi-baleset után megszigorított biztonsági követelményeknek. A típus biztonságát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) valamennyi vizsgálata megerősítette. Nagyon fontos számunkra, hogy az első külföldi VVER-1200 típusú blokkot éppen a Belarusz Köztársaság területén, egy testvéri országban építettük fel.”

Kép: Roszatom

Fehéroroszország magatartását a nyíltság és a kezdeményezőkészség jellemzi az új atomerőmű építésével kapcsolatban. Elsőrendűnek tartják, hogy a nukleáris biztonsággal összefüggésben felmerülő aggályokra nemzetközi szakértők és szervezetek hiteles értékelést és válaszokat adjanak. Az ország rendszeres együttműködést folytat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, az Európai Bizottság, valamint az ENSREG, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának képviselőivel is. A 2012-2020 közötti időszakban összességében hét kulcsfontosságú, az első atomerőművüket építő országok számára ajánlott vizsgálatot végeztek el a NAÜ szakértői a helyszínen. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a két új blokk teljes mértékben megfelel a NAÜ nukleáris biztonsági követelményeinek.

„A korábbi generáció VVER-1000 típusú blokkjaival összehasonlítva a 3+ generációs VVER-1200 típusú innovatív egységek a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket” – közölte Andrej Petrov, az ASZE Mérnöki vállalat első alelnöke, az orosz atomerőműveket üzemeltetető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit kompletten az Atomenergomas Rt., a Roszatom gépgyártó holdingjának vállalatai készítették. Az üzemanyagot a Novoszibirszki Vegyi Üzem gyártotta, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottsága 1,3-4,4 százalék között változik.

A Roszatom jelenleg az egyetlen olyan cég a világon, amely az atomenergetika teljes vertikumát lefedi. Vezető szerepet tölt be az uránbányászatban, -dúsításban, az új üzemanyagok fejlesztésében, az üzemanyag-ciklus zárásában és a fúziós technológiák fejlesztésében is. Emellett sorozatgyártásban épít atomerőműveket otthon és külföldön. A világon 102 nukleáris létesítményt építettek eddig orosz tervek alapján, ezek közül 78 blokk VVER típusú atomerőmű. A Roszatom jelenlegi megrendelés-állománya 36 új egység építésére vonatkozik világszerte.

Legfontosabb a nukleáris biztonság

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket. A passzív rendszerek például villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. Az új blokktípus a külső veszélyek (például hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés, repülőgép-rázuhanás) ellen is védett, a reaktort ugyanis kettős falú, hermetikus konténment védi meg a külső hatásoktól.

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

Az ilyen típusú blokkokon alkalmazzák például a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű, súlyos baleseti helyzetben is képes felfogni a zónaolvadékot. A típus garantált üzemideje legalább 60 év. Ilyen típusú egységek építése mellett döntött Magyarország mellett Finnország, Fehéroroszország, Banglades, Törökország, Egyiptom és Kína is. Hamarosan újabb európai és Európán kívüli országok is döntést hozhatnak ilyen VVER-1200 típusú blokk építéséről.

Jelenleg már három VVER-1200 típusú blokk áll kereskedelmi üzemben. A Novovoronyezsi Atomerőmű második kiépítésének két egysége, valamint a Paks II. Atomerőmű referenciájának számító Leningrádi Atomerőmű II-1 egysége. Utóbbi telephelyen július 19-én kezdődött meg a második egység fizikai indítása. Így a Belorusz Atomerőmű első blokkja immáron a világon az ötödik – Oroszországon kívül az első – VVER-1200 típusú egység, amely hamarosan áramot termelhet.

A blokkok története

A világ országai folyamatosan súlyos kihívásokkal szembesülnek a villamosenergia-ellátás tekintetében, hiszen egyszerre kell tudni megfelelő válaszokat adni a klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi kérdésekre. Az atomerőművek mindhárom szempontot egyszerre tudják fenntartható módon kezelni, ezért egyre több ország épít, vagy kíván építeni új atomerőműveket. Mindezekre tekintettel 2008 januárjában a Belarusz Köztársaság Biztonsági Tanácsának ülésén döntés született a fehérorosz atomerőmű megépítéséről. 2012 májusában pedig elindultak az első egység alapozásának földmunkálatai.

A Belorusz Atomerőmű pillanatai

2017-ben helyére emelték mindkét reaktortartályt, két évvel később pedig már sikeresen befejeződött az első egység melegjáratása. E blokk számára idén májusban a Belorusz Atomerőmű telephelyére szállították a friss üzemanyag-kazettákat, amelyek reaktorba történő berakása már folyamatban van.

A két új blokk éves szinten mintegy 19,8 TWh villamos energiát termelhet, ami közel 5 milliárd köbméter földgáz megtakarítását eredményezi. Emellett jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez, a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesüléséhez is. Ráadásul elősegíti a gázfüggőség csökkentését is.

Jelenleg a fehérorosz áramtermelés döntő részben (orosz) földgázra támaszkodik. Mindezek miatt Fehéroroszország az atomenergia alkalmazása tekintetében követendő példa lehet más országok számára is.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/98737/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?