Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

A BRESZT-OD-300 típusú gyorsneutronos blokk látványterve

A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai berendezések beszerelése a nukleáris üzemanyagciklus zárását célzó Kísérleti Demonstrációs Energetikai Komplexum (ODEK) üzemanyag-gyártó és -újrafeldolgozó egységében.

A Roszatom Proriv (Áttörés) elnevezésű programjának keretében valósul meg a projekt, amely három technológiai létesítményt fog össze. Ezen létesítmények együttes működésével egy helyszínen jön létre a zárt nukleáris üzemanyagciklus. A BRESZT-OD-300 típusú, ólomhűtésű 300 MW teljesítményű gyorsneutronos blokk mellett egy, a kiégett üzemanyag újrafeldolgozására szolgáló modul valamint egy kevert urán-plutónium (nitrid) üzemanyagot előállító egység alkotja a létesítményt.

Eddig több mint 40 berendezést szállítottak a komplexumba, amelyek össztömege mintegy 110 tonna. „Nincs ehhez fogható létesítmény a világon, ezért típustervek sincsenek. Ez a projekt teljesen egyedülálló a tervrajzoktól a szerelési utasításokig” – mondta Alekszandr Guszev, a Szibériai Vegyi Kombinát vezérigazgató-helyettese, a Proriv program projektigazgatója.

Az egyedi műszaki megoldások miatt a fő technológiai berendezések telepítését digitálisan (4D modellezéssel) készítették elő annak érdekében, hogy minimalizálják az esetleges eltéréseket a terv megvalósítása során és optimalizálják a munkák sorrendjét.

A BRESZT-OD-300 típusú gyorsneutronos blokk látványterve

A modul kivitelezésének fővállalkozója – az USZ BAESZ a Szibériai Vegyi Kombináttal kötött szerződés alapján végzi a munkát. Néhány helyiségbe hermetikusan záródó ajtókat szereltek be, a falakat speciális lakbevonattal látták el, amely lehetővé teszi azok dezaktiválását. A helyiségek egy részét – a projekt követelményeinek megfelelően rozsdamentes acéllemezekkel burkolták, bizonyos helyiségeket pedig teljesen hermetikusan elzártak a külvilágtól.

A berendezések beszerelése az energiakomplexumban hozzávetőleg másfél éven keresztül tart majd. Folyamatban van a 300 MW teljesítményű, BRESZT-OD-300 típusú gyorsneutronos blokk telephelyének előkészítése az építési munkák megkezdéséhez.

Egy kis háttér…

A Proriv vagy Áttörés projekt célja az atomenergetikai ipar számára egy új technológiai platform és a zárt nukleáris üzemanyag-ciklus létrehozása, valamint a kiégett nukleáris üzemanyag és a radioaktív hulladék problémájának megoldása. A projekt részeként létesül a Kísérleti Demonstrációs Energiakomplexum a 300 MW teljesítményű, gyorsneutronos BRESZT-OD-300 típusú blokkal, aminek köszönhetően egy helyszínen valósul meg a zárt nukleáris üzemanyag-ciklus.

Az orosz atomipar 75. évfordulója

A 2020-as évben ünnepli az oroszországi atomenergetikai ipar fennállásának 75. évfordulóját. Oroszország mindig is úttörő szerepet játszott az atomenergia békés célú felhasználásában. Az orosz tudósok 1954-ben állították üzembe az első atomerőművet, és jelenleg a Roszatom már három, a világ legbiztonságosabb 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkját is üzemelteti. Az elmúlt 75 évben az orosz atomenergetikai ipar vállalatai számos országban építettek atomerőműveket, külföldi portfóliója alapján a Roszatom piacvezető.

Mindezek mellett rendelkezik a világ egyetlen atomjégtörő flottájával, valamint például üzemelteti a BN-600 és a BN-800 típusú gyorsneutronos blokkját is. A következő lépés a piacképes, már sorozatgyártásra tervezett, BN-1200 típusú, 60 éves üzemidővel rendelkező gyorsneutronos blokk lesz, amelyet a jövőben már külföldi partnereinek is ajánlani tud a Roszatom. A vállalat érdekelt például a digitalizációban és a nukleáris medicinában is.

A BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL üzemei nukleáris üzemanyag-gyártással, urándúsítással, az urándúsítás során használt gázcentrifugák gyártásával foglalkoznak, illetve tudományos kutató- és tervezői háttérintézetek is tartoznak a vállalathoz. A TVEL látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal. A világ 13 országának 73 energiatermelő atomreaktora számára állít elő a TVEL üzemanyagot és 8 országba szállít kutatóreaktorokhoz üzemanyagot. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységeit is ellátja. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.

Forrás: Roszatom

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/96449/pics/lead_800x600.png
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?