Az európai nukleáris ipar nyílt levele az Európai Unió döntéshozói részére

Hanhikivi-1 látványterve - Forrás: Fennovoima

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomenergia és a megújuló energiaforrások egyre növekvő részarányára van szükség. 

Ezt a tényt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Európai Unió 25 energetikai és atomenergetikai nagyvállalata, valamint 14 szakmai szervezete nyílt levélben fordult az Unió vezetőihez. A levélben egyértelműen a klímabarát atomenergia nélkülönözhetetlen szerepére mutatnak rá. Az aláírók között van a Magyar Atomfórum Egyesület is.

A nyílt levél

Az Európai Unió döntéshozói:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa, Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részére.

Ma az Európai Unió és a világ egy példátlan egészségügyi és gazdasági válsággal néz szembe, és nagyon helyesen mindenki számára az a legfontosabb, hogy reagáljon a COVID-19 világjárványra. Az EU energiaipara, amelynek középpontjában az atomenergia áll, továbbra is fontos szerepet játszik ebben: megbízhatóan fenntartjuk a villamosenergia-ellátást, miközben biztosítjuk alkalmazottaink, ügyfeleink, a közösség és a környezet biztonságát.

A Hinkley Point C projekt

Az EU-ban megtermelt villamos energia 26 százaléka atomenergiából származik, amely továbbra is az alacsony szén-dioxid-kibocsátású áramtermelés legjelentősebb forrása. Mindemellett az EU villamosenergia-mixének 50 százaléka továbbra is a múltban gyökerező szén-dioxid-kibocsátású fosszilis tüzelőanyag-technológiákon alapul, amelyeket új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokkal kell felváltani annak érdekében, hogy 2050-re az EU áttérhessen a klímasemleges gazdaságra. Ugyanakkor további erőművi kapacitásokra lesz szükség a növekvő villamosenergia-igények kielégítésére.

A befektetési kihívás hatalmas és az Európai Bizottság stratégiai elképzelése (Tiszta bolygót mindenkinek!) egyértelműen világossá teszi, hogy az EU szén-dioxid-mentes áramtermelésének alapját 2050-ben az atomenergia és a megújuló energiaforrások együttese jelenti majd. A ma alkalmazott atomtechnológia a nukleáris technológiai innovációkkal, kutatással és fejlesztéssel párosulva (például a továbbfejlesztett és a kis moduláris reaktorok) tökéletes kiegészítője a megújuló energiaforrásoknak, és ezzel közösen megoldják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-ellátást a nap 24 órájában, az év 365 napján.

Az atomenergia ugyancsak jelentős mértékben hozzájárulhat a távfűtéshez és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermeléshez. Ezenkívül nélkülözhetetlen a szerepe az orvoslás terén: a diagnosztikai és terápiás alkalmazások segítségével a rákbetegség kimutatásában és gyógyításában, a nukleáris technológia támogatja az Európai Ráklegyőzési Tervet.

A tagállamok egyértelművé tették, hogy az éghajlati célkitűzéseik elérése érdekében alapvetően fontos a technológiai szempontból semleges megközelítés. Némelyeknek a nukleáris energiát kizáró bármilyen megoldás sokkal drágább lenne, kevésbé hatékony a szén-dioxid-csökkentés elérésében és fokozott kockázatot jelentene az ellátás biztonságát és a rendszer rugalmasságát illetően. Az EU energiaigényes iparágai a stabil, biztonságos és megfizethető energiaellátáson alapulnak, hiszen a globális versenyképességük megőrzésében az atomenergia kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A klímavédelem alapvető pillére – hogyan lesz az uránból klímabarát villamos energia?

Az EU egészét foglalkoztatja a gazdasági fellendülés és gazdaság újraindítása, miközben a klímaváltozás kezelésének ügyéhez továbbra is ragaszkodik, ami a helyreállításban iránymutató és alakító szerepet fog játszani. Az energiaágazatnak ezért a továbbiakban is döntő szerep jut.

Az európai atomipar készen áll és képes arra, hogy betöltse szerepét, támogatva a nemzeti és az EU-s tiszta, zöld gazdasági újjáéledést azzal, hogy az alábbiakat nyújtja a továbbiakban is:

  • növekedés, munkahelyek (jelenleg az atomipar 1,1 millió közvetett és közvetlen munkahelyet tart fenn) és vagyonteremtés EU-s, nemzeti és regionális szinten;
  • kutatás és innováció;
  • exportnövekedési lehetőség;
  • haladás a nettó nulla kibocsátású gazdaság felé, miközben betartja a szigorú környezetvédelmi előírásokat, ideértve a nukleáris hulladékokra vonatkozókat is.

Az atomipar már jelenleg is fontos iparág az EU-ban és a teljes nukleáris életciklust illetően is erős. Az EU-ban egyre inkább tudatosul az, hogy fontos az ipari értékláncok megőrzése és fejlesztése, valamint a harmadik országoktól való túlzott függőség csökkentése. Az EU új, koherens ipari stratégiájának éppen ezért része kell, hogy legyen a nukleáris ágazat.

Mit kér a nukleáris ágazat a hozzájárulásáért cserébe?

  • Következetességet a szakpolitika kialakításában és végrehajtásában, egyértelmű jelzéseket, amelyek megkönnyítik a beruházásokat és lehetővé teszik a szükséges új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású atomerőművek (nagy és kicsi moduláris reaktorok) építését, valamint a meglévő flotta fenntartását, adott esetben hosszú távú üzemeltetést.
  • Tudományos alapú környezeti értékelést, amely pontosan meghatározza az atomenergia helyzetét az uniós taxonómiában. A műszaki szakértői csoport (TEG) javaslata szerint szükség van további elemzésekre, amelyeket a megfelelő tudományos és műszaki ismeretekkel rendelkező, képzett szakértők készítenek el. Ahhoz, hogy a fontos beruházások ne csússzanak, ennek 2020-ban el kell készülnie.

Összegezve: az energiaágazat, amelyben központi szerepet tölt be a nukleáris energia, továbbra is kritikus szerepet játszik EU villamosenergia-ellátásában. Biztonságos, versenyképes és megbízható módon biztosítja a háztartások és a vállalkozások számára alapvetően fontos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású szolgáltatást és működteti a gazdaságot. Készen állunk arra is, hogy vezető szerepet játsszunk a gazdasági fellendülésben, elősegítve a jövő tisztább és ellenállóbb gazdaságának megvalósítását, amelyre törekszünk.

Az aláírók:

Forrás: euractiv.com

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/95915/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Indításra készül Paks II. orosz referencia-erőművének 2. blokkja is

2020.06.15. 11:15
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást …

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020.06.10. 17:20
Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a …

Megkezdődött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk építésének előkészítése

2020.05.28. 22:45
Oroszországban megkezdődtek az előkészületek a világ első gyorsneutronos, ólomhűtésű atomerőművi blokkjának megépítésére. A …

Belorusz Atomerőmű 1. blokk - befejeződött a nukleáris üzemanyag ellenőrzése

2020.05.25. 16:15
A Belorusz Atomerőműben – melynek főtervezője és fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata – befejeződött az első blokk …

Megkezdte a teljes körű kereskedelmi üzemet a világ első úszó atomerőműve

2020.05.22. 15:55
2020. május 22-én megkezdte teljes körű kereskedelmi üzemét a világ első úszó atomerőműve, amely a Roszatomhoz tartozó, az orosz …

Ezeket a cikkeket olvastad már?