Az atomenergia az emberiség szolgálatában

Az atomenergia békés célú felhasználásaira gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan. Az újabb és újabb tudományos kutatások, fejlesztések lehetőséget biztosítanak e technológia egyre szélesebb körű felhasználására. Az atomenergia alkalmazásának legismertebb és egyik legjelentősebb területe a villamosenergia-termelés. Ugyanakkor az energetikai felhasználás mellett a radioaktív izotópok és ionizáló sugárzások felhasználása kiterjed például az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság, az ipar és az űrkatatás területére is. A teljesség igénye nélkül következzen néhány nagyon fontos felhasználási terület!

A világ legnagyobb üzemelő 50 let Pobedi nevű atomjégtörő fedélzetén

A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányának jelentős növelésére van szükség. Tekintettel arra, hogy az atomerőművek üzemelése nem jár légszennyező anyagok kibocsátásával, ennek köszönhetően tiszta, harmonikus és élhető környezetet teremtenek, normál üzemelés során semmiféle veszélyt nem jelentenek az élővilágra. Az atomerőművek környezete tiszta és élhető, szemben például a szénerőművek környezetével, ugyanis azok például savas esőt okoznak, ami az élővilágra nézve súlyos következményekkel jár.

A mezőgazdaságban is alkalmazzák az atomenergetika vívmányait. Radioaktív sugárzással csíramentesítést végeznek. Az ionizáló sugárzást eredményesen lehet használni a trópusi országokból importált zöldségeken, gyümölcsökön vagy fűszerekben tenyésző kórokozó mikroorganizmusok elpusztítására, illetve a fentiek mellett a friss és fagyasztott tengeri élelmiszerek, hús vagy baromfi tartósítására is. Kubában például évente mintegy 250 ezer tonna mangót termelnek. A biztonságos és hatékony röntgen- vagy gamma-besugárzás hatására a gyümölcs tovább megőrzi a frissességét és ízét, valamint hosszabb ideig tárolható. Izotópos technológiákkal felére lehet csökkenteni az öntözéshez szükséges vízfelhasználást, hiszen pontosan ki lehet számolni a növénytermesztéshez szükséges víz mennyiségét.  Ez különösen az afrikai gazdálkodók esetében jelent óriási segítséget.

Járványmegelőzés céljából is használatos a nukleáris technológia. Az afrikai országokban például az évente több millió ember halálát okozó maláriát terjesztő szúnyogok populációját sikerült visszaszorítani. A nukleáris technológia segítségével ráadásul eredményesen fel lehet venni a harcot a dengue-láz és a zika-vírus ellen is. Mindezek révén emberek millióinak az életét lehet megmenteni. A gamma-sugárzást a víz fertőtlenítésére is használják, segítségével úgy semlegesítik a vízben lévő veszélyes összetevőket, hogy megőrzik annak élettanilag fontos tulajdonságait.

Kevéssé ismert, hogy az egyszerű füstérzékelőkben is találkozhatunk például csekély mennyiségű alfa-részecskével. A füstben ezek képesek elnyelődni és ezt érzékelve kaphatunk jelzést az esetleges tűzről. Ezen túlmenően, régészeti leletek kormeghatározásában (ún. C14 vizsgálat) is alkalmaznak radioaktív technológiákat. Röntgenfelvételekkel roncsolásmentesen vizsgálni lehet a régi festményeket, vagy fémtárgyakat is. Fizikai alapkutatásokban (elemi részecskék kutatása, detektálása során) és kozmikus sugárzások kutatásában is felhasználnak radioaktív anyagokat.

A radioaktivitás orvosi alkalmazása sokrétű, találkozhatunk radioaktív anyagokkal nyomjelzés, képalkotás és laborvizsgálatok esetében, terápiás esetben pedig besugárzó berendezésekkel és radiogyógyszerekkel. Hazánkban évente több mint 100 000 orvosi vizsgálatot végeznek el sikeresen a nukleáris technika segítségével, ilyen például a CT, a PET CT, vagy a hagyományos röntgen is. Az egyszer használatos orvosi eszközök sterilizálása is történhet radioaktív sugárzás alkalmazásával. Az orosz tudósok jelenleg például a Rénium-188 és az Ittrium-90 izotópokat felhasználva a Non-Hodgkin-limfóma kezelésén dolgoznak.

A sugárzó anyagok legelterjedtebb alkalmazása az iparban használt úgynevezett radiológiai, vagy más néven roncsolásmentes anyagvizsgálatok, amelyek a gépek és alkatrészek anyaghibáinak feltárásában játszanak szerepet és az anyaghibákból eredő üzemzavarok megelőzését szolgálják. A képalkotó eljárásokkal pedig a fontosabb kormányzati szerveknél vagy a reptereken lehet kiszűrni a tiltott tárgyakat.

Az atomenergia egy nagyon különleges alkalmazása a Roszatom által üzemeltetett, a világ egyetlen atomjégtörő flottája is, amelynek alapvető feladata az északi hajózási útvonal átjárhatóságának biztosítása. Emellett az úszó atomerőművek távoli vidékeket láthatnak el klímabarát hő- és villamos energiával, továbbá a tengervíz sótalanítására is alkalmasak. Oroszországban a világ első ilyen úszó atomerőműve már 2020. május 22-e óta kereskedelmi üzemben termeli a villamos- és hőenergiát.

A Roszatom innovációja közé tartozik a világ legkisebb, szinte tenyérben elférő nukleáris akkumulátora is, ez tulajdonképpen egy mini nukleáris reaktor.  A Ni-63-as izotópot használó törpereaktor teljesítménye 1 µW, azaz 10−6 watt. Több mint 50 éven át tud szünet nélkül működni, emiatt kiválóan használható az űrkutatásban vagy akár a gyógyászatban, például a szívritmus-szabályozók fejlesztésében.

Nukleáris akkumulátor

A világűr meghódítása a high-tech technológia és az atomenergia alkalmazása nélkül lehetetlen lenne, például a Curiosity Mars-járó energiaforrása a radioizotópos termoelektromos generátor, ami hosszú évekig tartó folyamatos üzemelést biztosít.

Mindezek a fejlesztések és alkalmazások egyértelműen azt mutatják, hogy az atomenergia egyre szélesebb körben tudja az emberiség és a bolygó jövőjét szolgálni. A nukleáris technológiáknak köszönhetően jobb irányba változik az életünk.

Fotók: Hárfás Zsolt

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/95810/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata –
vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. …

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Indításra készül Paks II. orosz referencia-erőművének 2. blokkja is

2020.06.15. 11:15
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást …

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020.06.10. 17:20
Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a …

Magyarország elutasítja a nukleáris energiával szembeni diszkriminatív megkülönböztetést

2020.06.05. 15:50
Fehéroroszország fontos szerepet játszik a magyar energiabiztonság szempontjából is, mivel a teljes magyar …

Az európai nukleáris ipar nyílt levele az Európai Unió döntéshozói részére

2020.06.05. 10:45
Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében …

Ezeket a cikkeket olvastad már?