ITER - Az emberiség egyik legnagyobb álma

Forrás: iter.org

Az atomenergia az élet számos területén szolgálja az emberiséget. A jövő egyik legnagyobb ígérete, hogy a maghasadás helyett az atommagok egyesülésekor felszabaduló hatalmas energiát is felhasználhassuk. Dél-Franciaországban, Cadarache-ban nemzetközi összefogással dolgoznak a kutatók az ITER (International Termonuclear Experimental Reactor) megvalósításán.

Idén áprilisban, az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány során hozott szigorú higiéniai és biztonsági előírások mellett, a terveknek megfelelően két, egyenként 320 tonnás toroidális tekercs érkezett az ITER munkaterületére, ezzel is biztosítva a projekt előrehaladását. Az elsőt Olaszországból küldték, a másodikat Japánból.

Az ITER együttműködésben részt vesznek a világ tudományos és gazdasági nagyhatalmai: az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, Japán és Dél-Korea.

Érdemes megnézni az alábbi fantasztikus videót egy igazi mérnöki remekmű születéséről:

Aki pedig szereti a virtuális túrákat, annak javaslom, hogy ide kattintson, így akár több évre visszamenőleg is bejárhatja a határtalan energia világát úgy, hogy nyomon követi az ITER-projekt megvalósulásának különböző szakaszait.

Címkék: Galéria
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/95381/pics/lead_800x600.jpg
Galéria
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Vár Kismaros

2018.09.11. 21:55
A fővárostól alig órányira, lenyűgöző környezetben sorakoznak a Dunakanyar bal parti települései. Közülük most kedvcsinálóként látogassunk el Kismarosra.

Az atomkölykök jubileumi ősbemutatóját Szekszárdon tartják  

2018.07.11. 15:25
Tizedik, jubileumi előadásukra már javában készülnek Magyarországon az „atomkölykök”, a Roszatom Nuclear Kids elnevezésű gyermekművészeti projektjének idei …

A klímaváltozás sok állatfaj végleges eltűnésével fenyeget

2018.07.06. 04:50
Idén áprilisban harangozták be a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és a National Geographic együttműködésében induló új dokumentumfilm-sorozatot a Wild …

Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés második blokk

2018.06.15. 14:30
Néhány nappal ezelőtt megkezdődött az üzemanyag-szimulátorok berakása a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés második blokkjában.

Úszó atomerőmű a jövő biztosításáért

2018.06.15. 14:25
Az egyedülálló technológia képes arra, hogy távoli vidékek energiaellátása biztosítható legyen a klímavédelmi céloknak is megfelelve.

Fókuszban a 3+ generációs orosz atomerőmű biztonságvédelmi rendszerei

2018.06.05. 10:45
Ma már minden felelősen gondolkozó ember számára teljesen egyértelmű, hogy a klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése …

Kurszk képekben - Az új típusú nyomottvizes atomerőmű építésének 1. fázisa

2018.05.04. 11:15
A reaktorépület alaplemezébe több mint 16 000 köbméter speciális betonkeveréket építenek be. A munkát folyamatos ciklusban végzik a …

Hogyan készül a világ legkorszerűbb atomerőművi blokkjának lelke?

2018.03.13. 20:00
Egy mérnöki remekmű születésének folyamata.

A világ legkorszerűbb atomerőművi blokkjának pillanatai

2018.03.09. 20:10
Egy exkluzív videó, amely a világ első, 3+ generációs blokkjának felejthetetlen pillanatait mutatja be.

Építse meg saját atomerőművét!

2018.03.06. 18:50
A napokban már ajánlottam egy játékot, most egy olyan lehetőséget mutatok, amivel egyszerre lehetünk közgazdászok, menedzserek és építők.

Ezeket a cikkeket olvastad már?