Atomenergia - az európai klímabajnok

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: kormany.hu)

Az Európai Unióban üzemelő atomerőművek klímavédelmi jelentősége jelenleg is megkerülhetetlen, hiszen ezek termelik a legtöbb tiszta villamos energiát. 2018-ban az Európai Unió áramtermelésének közel 26 százalékát, mintegy 784 TWh-t atomerőművek biztosították. Ez 70 százalékkal több villamos energia, mint amennyit ugyanezen időszak alatt az időjárásfüggő nap- és szélerőművek együttesen képesek voltak megtermelni. Mindezekről, a Paks II. projekt aktualitásairól, valamint energia- és klímapolitikai kérdésekről is beszélt Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Krónikának adott interjújában.

 

Melyek voltak a legfontosabb eredmények a Paks II. projekt vonatkozásában 2019-ben, illetve 2020-ban milyen fontos lépések várhatóak?

A tavalyi év legfontosabb előrelépése a Paks II. projekt szempontjából, hogy szeptember végén az orosz fél átadta a két új paksi blokk műszaki terveit. Ez egy fontos mérföldkő, ugyanis lehetővé teszi, hogy a létesítési engedélykérelem elkészülhessen és 2020. június 30-ig benyújtható legyen az Országos Atomenergia Hivatal részére. Az orosz fél ennek érdekében jelentős erőforrásokat mozgósít. A hatóságnak olyan minőségben adjuk be az engedélykérelmet, amely alapján a beruházás engedélyezhető lesz. A tavalyi év további jelentős eredménye, hogy június 20-án  megkezdődött az első felvonulási épületek (két irodaépület és egy konyha-étterem) létesítése a majdani Paks II. Atomerőmű területén. 

Lényeges, hogy tavaly lezárult egy újabb tender, amelynek eredményeként a Framatome – Siemens francia-német konzorcium szállítja a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő, irányítástechnikai berendezését. Ez is bizonyítja, hogy a Paks II. projekt egy igazi nemzetközi nagyberuházás. Korábban az amerikai hátterű GE Hungary Kft. és a francia Alstom alkotta konzorcium nyerte el azt a tendert, amely az új blokkok számára készülő turbinák szállításáról szól. A primerkör orosz „vas” lesz, ezt pedig jól ismerjük, sokéves tapasztalattal a hátunk mögött, kijelenthetjük, hogy megbízható technológiáról van szó. 100 év múlva is orosz „vas” lesz, mert nem spórolják ki belőle az anyagot… Mindezek pedig azt fogják eredményezni, hogy világszínvonalú blokkok fognak megépülni és üzemelni. A környékbeli utak felújításának engedélyezése is lezárult tavaly, így a jó idő beálltával elkezdődhetnek azok az útfelújítások, amelyek ugyan a beruházás szempontjából nem nélkülözhetetlenek, a térség fejlődését viszont nagy mértékben segítik.

Az új atomerőmű előzetes látványterve Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

A magyar kormány nemrég elfogadta az energia- és klímapolitikai dokumentumokat. Mi áll a stratégiai dokumentumok középpontjában?

Igazi áttörésként értékelhetjük, hogy az Európai Unió feladva korábbi merev atomellenességét, elismeri azt, hogy az atomerőművek nélkül nem lehetséges a klímavédelmi célok elérése. Jelenleg is az európai atomerőművek termelik a legtöbb klímabarát áramot a kontinensen. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai is azt támasztják alá, hogy a teljes életciklusra vonatkoztatva, vagyis az urán kinyerésétől egészen a blokkok leszereléséig az atomerőművek kibocsátása csak 12 gramm/kilowattóra, ami nagyságrendileg megegyezik a nap- és szélerőművek kibocsátási adataival (11-48 g/kWh). Miközben a fosszilis termelők, vagyis a gázerőművek 490, a szénerőművek működése pedig 820 gramm kibocsátással jár kilowattóránként!

A fenti adatsorból antinukleáris politikusok képesek azt a következtetést levonni, hogy „a teljes életciklust figyelembe véve az atomerőművek üvegház kibocsátása a földgázzal összemérhető”. Valóban összemérhető – csak a két adat között nagyságrendileg negyvenszeres(!) a különbség.

 

A VVER-1200 típusú blokk

A magyar kormány is világosan kimondta, hogy hazánkban és a világon is nemzeti programok keretében teljesíthető, felelős válaszokat kell adni az energiapolitikai és a klímavédelmi kihívásokra. Magyarország erre képes, hiszen a jelenlegi és a jövőbeli vállalásait is tudja tartani. E vállalások teljesítését alapvetően a megújuló energiaforrások, különösen a naperőművek és a Paks II. Atomerőmű fogják elősegíteni, ennek köszönhetően 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet. Ily módon Németországot is megelőzi, ahol ez az arány a legjobb esetben is mindössze 65 százalékot érhet el.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy 2050-re teljesen karbonmentes legyen az áramtermelésünk, de ez nem egy olcsó program. Nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy ezt úgy kell végrehajtani, hogy lehetőleg ne emelkedjen sem a háztartási, sem pedig az ipari fogyasztók számára a villamos energia, mert ez hazánk versenyképességét veszélyeztetné. Jelenleg is a Paksi Atomerőmű termeli a legolcsóbban az áramot. Ha olcsó az energia, akkor az ide települő ipar olcsóbban tud termékeket előállítani és a bérek is növekedhetnek. Ez a fiatalok számára a hosszú távú munkahelyteremtés alapját jelentheti.

Mindenkinek világosan látnia kell azt is, hogy a kormány által tett vállalásokat nem egyszerű teljesíteni. Az egyre több naperőmű rendszerbe állítása nyilván kihívást is fog jelenteni. Jó példa erre a tavaly december 5-i, délutáni új, valaha mért legnagyobb 7105 megawattos hazai rendszerterhelési csúcs. Érdemes megemlíteni, hogy az előző, januári rekordhoz képest ez 179 megawattnyi emelkedést jelent. Ez a Paksi Atomerőmű egy blokkja által megtermelt mennyiség közel harmada!

Tudjuk, hogy ekkor a naperőművek csak nettó 9 megawattot adtak a majd 1000 megawatt beépített kapacitásból, a szélerőművek pedig a 270 megawattból nettó 94 megawattot biztosítottak a rendszer számára, miközben a Paksi Atomerőmű 100 százalékos szinten termelt. Mindezek azt mutatják, hogy a csúcsterhelésből e megújulók a borús, felhős idő miatt alig 100 megawattot tudtak adni. Tehát ezért van jelentős költségigénye ennek a programnak, mert az ilyen időszakokban is biztosítanunk kell a fogyasztók maradéktalan ellátását. A kormány azt szeretné, hogy ezekhez a költségekhez az Európai Unió is járuljon hozzá. 

Az új blokkok előzetes, madártávlati látványterve a jelenlegi atomerőmű mellett  Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Ugye, azt is látjuk, hogy a tavalyi évben újabb történelmi éves fogyasztási csúcs született, 45,66 TWh értéken…

Valóban így van. Azt prognosztizáltuk, hogy éves szinten átlagosan mintegy 1,5 százalékkal növekedhet a fogyasztás. A tényszámok ezt alá is támasztják. Sokan mondják azt, hogy lehet takarékoskodni, de jelenleg például Ausztriában az egy főre eső áramfogyasztás a magyar fogyasztási adat duplája. Sőt, a hőszivattyús rendszerek és az e-mobilitás további térnyerése is azt fogja jelenteni, hogy hazánkban nem csökkenni, hanem növekedni fog az áramfogyasztás. Azt is fontos kiemelni, hogy az új fogyasztási csúcs még a MAVIR által regisztrált értéknél is nagyobb lehetett, hiszen a háztartási napelemes egységek adatai a rendszeradatok között közvetlenül nem jelennek meg.

 

Mi a helyzet Németországban, ahol politikailag erőltetett megújulós fejlesztéseket hajtanak végre, miközben klímabarát atomerőműveket állítanak le…?  

Ennek egyik súlyos következménye, hogy jelenleg már csaknem háromszoros a háztartási villamosenergia-ár a magyar árakhoz képest. Egy berlini háztartás már 110 forintot fizet kilowattóránként, miközben egy budapesti csak 38 forintot. Németországban, különösen az időjárásfüggő megújulók miatt, kettős energiarendszer épült ki. Ugyanis, amikor nem süt a nap és nem fúj eléggé a szél, akkor a még üzemelő atomerőművekre, a gáz- és szénerőművekre támaszkodnak. Sőt, például vesznek áramot Franciaországtól, Svédországtól vagy éppen Csehországtól is. Tulajdonképpen ilyenkor atomáramot is vesznek, hiszen ezekben az országokban atomerőművek is üzemelnek…

Ezzel összefüggésben azt is ki kell emelnünk, hogy a zöld fordulat ellenére az egységnyi áramtermelésre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás a németeknél 40 százalékkal magasabb, mint hazánkban! Az sem köztudott, hogy az elmúlt időszakban négy német lignitbányát is nyitottak. Az egyik külszíni fejtés terjeszkedése miatt a Hambach erdőt is teljesen ki akarták vágni. Ez ellen 50 ezer ember tiltakozott. De a lignitbányák miatt teljes falvakat, templomokat romboltak le és még a temetőket is felszámolták.

 

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

 

Mit gondol Ausztria atomellenességéről?

Ausztria a világon majdnem egyedülálló földrajzi és vízrajzi adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a villamosenergia-termelését zömében megújulókkal meg tudja oldani. Az osztrákok a számtalan vízerőmű mellett több ezer MW teljesítményű szivattyús-tározós erőművekkel is rendelkeznek. Így könnyű atomellenesnek lenni! Hazánk teljesen más adottságokkal rendelkezik, ezért mi alapvető pillérként az atomenergiára támaszkodunk. Lényeges, hogy az Európai Unióban az energiamix meghatározása tagállami hatáskör.

 

Globálisan és az Európai Unióban milyen jövőkép előtt áll az atomenergia?

Azt látjuk, hogy újjáélednek az atomerőmű-építések. Jelenleg már éves szinten átlagosan 10-15 új blokk átadásáról beszélhetünk világszerte, és ez a jövőben is folytatódni fog. Kína jelenleg is 10 új blokkot épít, de további 50 újabb egység építését is tervezi. Emellett Oroszország az, amely a legtöbb atomerőművet építi a világon Finnországtól Törökországon át Bangladesig. Az Egyesült Királyság és Franciaország is az építők táborát növeli. A térségben Csehország, Lengyelország és Szlovénia is új blokkok építésén gondolkozik. Látható, hogy a világon egyre többen kívánnak atomerőművet építeni. A fiataloknak azon is érdemes elgondolkozniuk, hogy például az amerikai milliárdos, Bill Gates is jelentős pénzt akar az atomenergetikai iparba fektetni, mert ezt látja a jövő lehetőségének, a fenntartható növekedés zálogának.

Az új atomerőmű előzetes látványterve Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Mit üzenne az atomenergia hazai ellenzőinek?

Legyenek nyitottak! Mi is ezt tesszük. Nem azt mondjuk, hogy „atomot megújulók helyett”, hanem azt, hogy „atomenergia és megújulók együtt a klímavédelemért!” Szerezzenek személyes tapasztalatot! Nézzék meg a jelenleg üzemelő Paksi Atomerőművet, a kiégett kazetták átmeneti tárolóját, vagy a Bátaapátiban működő hulladéktárolót. Mindenhol szeretettel várják őket. Higgyék el, hogy a helyszínen vannak a leghitelesebb információk. A Paksi Atomerőmű jelenleg is biztonságosan üzemeltethető, az 1-4. blokkon dolgozó munkatársak felkészülten, precízen, komoly tudással és felelősséggel végzik a munkájukat. Hozzám hasonlóan ők is Paks térségében élnek a családjukkal, ők sem akarják tönkretenni a környezetüket, vagy kockáztatni gyerekeik, unokáik jövőjét.  Tehát, akik nincsenek velünk egy véleményen, azok is bízhatnak abban, hogy a Paks II. Atomerőművet a legnagyobb felelősséggel fogjuk megépíteni!

 

Az interjúm a Magyar Krónika 2020/02 számában jelent meg.

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/90040/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29. 11:05
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően …

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20. 20:35
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz …

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14. 10:50
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, …

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13. 12:05
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06. 12:20
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális …

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29. 21:50
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks …

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23. 12:15
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó …

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17. 21:30
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok …

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07. 13:20
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított …

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25. 14:40
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?