A Belojarszki Atomerőmű tisztán MOX-üzemanyagot használ

A Belojarszki Atomerőmű BN-800-as gyorsneutronos reaktorában először alkalmaznak tisztán MOX-üzemanyagot.

 

Az oroszországi Belojarszki Atomerőmű negyedik, BN-800-as gyorsneutronos reaktorral működő blokkjában először alkalmaznak kizárólag szegényített urán- és plutónium-oxid tartalmú úgynevezett MOX-üzemanyagot. Ennek első kötegeit már behelyezték a reaktorba. A MOX-üzemanyag berakását megelőző nagyjavítás után a blokk sikeresen újraindult.

A hagyományos, dúsított uránt tartalmazó nukleáris üzemanyagtól eltérően a MOX-üzemanyag-tabletták a nukleáris üzemanyagciklusból származó keverékből állnak. A kereskedelmi üzemben működő termikus reaktorokban a maghasadás nyomán keletkező plutónium-oxid a MOX-üzemanyag egyik összetevője. A másik komponense a szegényített urántartalmú oxid, amelyet a szegényített urán-hexafluorid (UF6) átalakításával nyernek ki, ez az urándúsító létesítmények mellékterméke.

A Belojarszki Atomerőmű mérnökei 18 MOX üzemanyag-kazettát helyeztek be a BN-800 típusú reaktorba. A Roszatom vállalatai, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom és a TVEL üzemanyaggyártó vállalat további 180 üzemanyag-kazetta berakását tervezik még idén. A Roszatom 2021 végéig a gyorsneutronos reaktor aktív zónájában a még meglévő uránalapú üzemanyagot is teljes egészében MOX-üzemanyagra cseréli le. Az orosz atomenergetika történetében ily módon először fognak alkalmazni gyorsneutronos reaktorban kizárólagosan MOX-üzemanyagot.

„A Roszatom stratégiája kétkomponensű atomenergetikai rendszert irányoz elő: a termikus neutronokkal működő és a zárt üzemanyag-ciklust megcélzó gyorsneutronos reaktorok majdani együttes működése egy sor fontos feladatot old meg. Egyrészt exponenciálisan megnöveli az atomerőművek működéséhez számításba jövő üzemanyag-mennyiséget, másrészt lehetővé teszi a kiégett nukleáris üzemanyag újrahasznosítását, és így nem lesz szükség annak hosszú időn át történő tárolására. Harmadrészt sikerül a felhalmozott szegényített urán-hexafluorid és plutóniumkészleteket bevonni a nukleáris üzemanyagciklusba” – közölte Vitalij Hagyejev, a TVEL zárt nukleáris üzemanyag-ciklusú technológiák és ipari létesítmények fejlesztéséért felelős alelnöke.

Ivan Szidorov, a Belojarszki Atomerőmű igazgatója hangsúlyozta:

„A 4. blokk négyéves működése után először végeztünk nagyjavítást. Ennek az egységnek két feladata van: a 4. blokk nemcsak villamos energiát termel, hanem egy olyan ígéretes technológia tökéletesítésében is részt vesz, amely a jövő atomenergetikájában meghatározó szerepet fog betölteni.”

A MOX-üzemanyagkötegek sorozatgyártása 2018 végén kezdődött meg az Oroszország kelet-szibériai részén, a krasznojarszki területen található zseleznogorszki Bányászati és Vegyi Üzemben. Az automatizált termelés az orosz atomenergetikai ipari vállalatok széles körű együttműködésének köszönhetően kezdődhetett meg, ennek koordinálását a TVEL Üzemanyaggyártó Vállalat végezte, amely a Belojarszki Atomerőmű MOX-üzemanyagának szállítója. A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító üzemeken kívül az uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, az ezt szolgáló gázcentrifugákat gyártó üzemekkel, továbbá stabil izotópokat előállító üzemmel, tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervezőintézetekkel rendelkezik. Az oroszországi atomerőművek számára ez a vállalat biztosítja a nukleáris üzemanyagot.

A BN-800-as reaktort eredetileg úgynevezett hibrid zónával indították el, amely uránt és MOX-üzemanyagot is tartalmazott. A BN-800 urántartalmú üzemanyagkötegeket a TVEL legjelentősebb vállalata gyártotta Elektrosztal városában, Moszkva közelében, ugyanakkor a kísérleti MOX-üzemanyag-kazettákat az Uljanovszk megyében található dimitrovgrádi Atomreaktorok Tudományos Kutatóintézetében készítették.

A gyorsneutronok hazája (korábbi videó)

A TVEL egyébként a világ 13 országában található 73 energiatermelő reaktor számára szállít üzemanyagot, továbbá nyolc ország kutatóreaktorait látja el üzemanyaggal. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységei számára is biztosítja az üzemanyagot. Ma a világon működő energetikai reaktorok közül minden hatodik a TVEL üzemanyagát használja.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/89695/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Paksi Atomerőmű történelmi csúcsot döntött

2020.02.06. 06:20
2019-ben a hazai villamosenergia-ellátás alapvető pillére ismét a Paksi Atomerőmű volt. A négy paksi blokk éves bruttó villamosenergia-termelése 16,29 TWh volt.

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

Ezeket a cikkeket olvastad már?