A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020. január 20-án Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója munkalátogatást tett a kínai Csiangszu tartományban lévő Tianvani Atomerőműben.

A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben jelenleg négy VVER-1000-es típusú blokk üzemel. Az első és a második blokk indítása 2007-ben történt, a harmadik és a negyedik blokk pedig 2018-ban állt kereskedelmi üzembe.

A Tianvani Atomerőműben tett látogatás során Alekszej Lihacsov találkozott Zhang Kejiannal, a Kínai Atomenergia-ügynökség elnökével. A két vezető azon az ünnepségen vett részt, amelyet a Tianvani Atomerőmű 3. blokk állandó üzemeltetésre történő átadásáról szóló jegyzőkönyv aláírása alkalmából tartottak. A dokumentumot orosz részről Alekszej Bannyik, az ASZE Mérnöki Vállalat kínai projektigazgatója, kínai részről pedig Zhang Yi, a Jiangsu Nuclear Power Corporation vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével. Jelenleg mind a négy blokk stabilan, a szerződésben rögzített névleges teljesítményen üzemel, a kínai, illetve a világ atomiparának egyik legjobb üzemi eredményét mutatva fel ezzel.

Alekszej Lihacsov emlékeztetett arra, hogy a 3. és a 4. blokk kereskedelmi üzembe állása rekordidő alatt, a kitűzött határidő előtt történt meg.

„A Tianvani Atomerőmű jól szemlélteti az orosz és a kínai atomipari szakemberek magas szintű képzettségét, kitűnő példája annak, hogy a dolgozók személyesen és szakmailag is hozzájárultak az együttműködés sikeréhez” – jegyezte meg.

Alekszej Lihacsov és Zhang Yi felkeresték a Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkjának építési területét is, ahol 3+ generációs orosz VVER-1200 típusú blokkok létesülnek. Az építési területet már gyakorlatilag előkészítették. A felek reményüket fejezték ki, hogy a 7. blokk alaptestébe az első adag betont öt hónappal a kitűzött határidő előtt, 2020 decemberében beöntik.

A Tianvani Atomerőmű blokkjai négycsatornás biztonsági rendszerrel működnek, aktív és a passzív biztonsági biztonsági megoldásokat alkalmaznak. A reaktort kettős falú burkolattal látták el, amely képes ellenállni robbanásoknak, földrengésnek és más természeti csapásoknak. A reaktortartály alá beépített zónaolvadék-csapda tovább növeli a biztonságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. június 8-án Kínában tett látogatása alkalmával Pekingben írták alá azt a szerződéscsomagot, amelynek értelmében a Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkja 3+ generációs, VVER-1200 típusú lesz. A Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkjára vonatkozó fővállalkozói szerződést 2019. március 7-én írták alá Pekingben. A dokumentum értelmében az orosz fél tervezi a reaktorszigetet és szállítja azokhoz a kulcsfontosságú berendezéseket.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/89172/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?