A bolygó jövője a tét

Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával.

Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a mindennapjaink része. Az emberek kezdik a saját bőrükön érezni, mekkora tétje van annak, hogy az átlaghőmérséklet növekedését másfél fok alatt tudjuk megállítani.

Néhány nappal ezelőtt az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) nagyon aggasztó adatokat közölt. A globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke évről évre újabb és újabb rekordokat dönt. Tavaly sem volt ez másképp: újabb rekord született. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére nemhogy csökkenne, hanem éppen ellenkezőleg, növekszik a globális kibocsátás. Ezt erősítette meg nemrég az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése is, amely a tervezett és a valós kibocsátások viszonyát vizsgálta.

A konklúzió megdöbbentő és kijózanító. 2020 és 2030 között drasztikusan, évi 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a globális kibocsátást annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ez szinte lehetetlennek tűnik. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az egyes kormányoknak ambiciózusabb vállalásokat kellene tenniük, és ezeket be is kellene tartaniuk. Ha ez nem történik meg, az emberiség klímaharca bukásra lesz ítélve.

Európai IGEN az atomenergiára


Az Európai Parlament szintén néhány nappal ezelőtt döntő többséggel a Madridban megrendezendő 25. ENSZ éghajlatváltozási konferenciával (COP25) összefüggésben állásfoglalást fogadott el, elismerve, hogy az atomenergia mint karbonmentes áramtermelési mód – szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és jelentős részesedést kaphat az európai villamosenergia-termelésben. Ugyanakkor a hulladékkezelést tekintve közép- és hosszú távon egy technológiai újításokat is figyelembe vevő stratégiára van szükség.

Ez az állásfoglalás szembemegy az eredeti állásfoglalás szövegével, amely kétségbe vonta a nukleáris energia biztonságosságát, valamint környezeti és gazdasági fenntarthatóságát. Ez a váltóállítás arról tanúskodik, hogy az Európai Unió egyértelműen kiáll az atomenergia mellett. Az Európai Parlament egy másik állásfoglalása szerint Európában és globálisan is klíma- és környezeti vészhelyzet van, és ez arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy legkésőbb 2050-ig megvalósítsa a klímasemlegességet.

Nukleáris ipar a jövő ígéretéért


A nukleáris ipar egyértelműen ki tudja venni a részét a globális klímavédelmi célok elérése érdekében feltétlenül szükséges kibocsátás-csökkentésből. A jövőben építendő atomerőművek a megújuló energiaforrások bővülő részarányával képesek biztosítani az éghajlati célok elérését és a stabil villamosenergia-ellátást. Ezt erősíti meg a Nemzetközi Energiaügynökség november közepén publikált jelentése is, amelynek Fenntartható Fejlődés Forgatókönyve szintén azt állapítja meg, hogy az éghajlatvédelmi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrások növekvő használatára van szükség a fosszilis hányad radikális csökkentése mellett.


CNN – az atomenergiára szükség van!


A világon egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a klímaháború megnyeréséhez az atomenergiára feltétlenül szükség van. A közelmúltban a CNN egy lényegre törő véleménycikkben is rámutatott arra, hogy az atomenergia lehet a világ számára szükséges tiszta energiatermelési mód. A globális villamosenergia-igény továbbra is növekszik, miközben ma is 1 milliárd ember marad ki a villamos energia áldásaiból. Közben pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a megfizethető, megbízható és tiszta energiához való hozzáféréshez, amely az élet számos területére kihatással van. Tavaly a 2010-ben létrehozott Clean Energy Ministerial (CEM) globális éves fórumon 26 ország energiaügyekért felelős minisztere és az Európai Bizottság első alkalommal állt ki a nukleáris energia mint tiszta energiaforrás mellett. Szakmai intézményekkel és szervezetekkel együttműködve arra a következtetésre jutottak, hogy az atomenergia elengedhetetlen a növekvő villamosenergia-igény kiszolgálásához és az üvegházhatású gázok csökkentéséhez.


A tények magukért beszélnek


A 2018-as adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok villamosenergia-termelésének csaknem 19 százaléka a 97 amerikai atomerőművi blokk által megtermelt áramból származott. Világszerte pedig 444 kereskedelmi célú egység üzemelt, miközben 54 állt építés alatt, és 111 újabb blokkot terveznek főleg Kínában, Indiában és Oroszországban megépíteni. Az atomerőművi blokkokban az emberek milliói számára megtermelt villamos energiához nem kötődik légszennyező anyagok kibocsátása.

Az atomenergia tiszta olyan értelemben is, hogy sok energiát képes kis területen megtermelni. Egy naperőműparknak hozzávetőleg 45, egy szélerőműparknak pedig csaknem 260 négyzetkilométernyi földterületre lenne szüksége ahhoz, hogy ugyanakkora mennyiségű villamos energiát termeljen, mint egy átlagos atomerőmű.

A CNN véleménycikkének írója azt is kiemeli, hogy a nap- és szélenergia jobb „hírnevet" élvez tiszta energiaforrásként, ugyanakkor mindkettő időjárásfüggő, ezért mindenképpen szükség van tartalék kapacitások meglétére azokra az esetekre, amikor az időjárás miatt ezek a megújulók nem, vagy csak alig tudnak villamos energiát termelni. Ráadásul tavaly az amerikai atomerőművek teljesítmény-kihasználtsági tényezője 93 százalékot ért el, miközben a szélerőműveké 35, a naperőműveké pedig csak 25 százalék volt. Fontos szempont az is, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb atomerőmű 60 éves működési engedéllyel rendelkezik, miközben a megújuló energiaforrások élettartama ennek az időnek nagyjából a felére tehető.A klímavédelmi harc megnyerésének nélkülözhetetlen eszköze


A CNN kiemeli, hogy az aggodalmak között szerepel a nukleáris hulladék kérdése is. Az Egyesült Államokban 81 500 tonna kiégett üzemanyag származik a kereskedelmi célú atomerőművekből. Ebben a mennyiségben az 1950 óta az Egyesült Államokban működött és működő kereskedelmi reaktorok kiégett üzemanyaga van benne, amelyet ha egy futballpályán helyeznének el, akkor magassága kevesebb, mint 10 méter lenne. Ennek kezelése technikai kihívást jelent. Összehasonlításképpen: a Nemzetközi Megújuló Energiaügynökség becslése szerint az Egyesült Államok csak 2030-ig 170 000-1 millió tonna napelemekből származó veszélyes hulladékot kénytelen ártalmatlanítani.

Nukleáris reneszánsz

Az atomenergia mindinkább fontosabbá váló klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi szerepét egyre több ország ismeri fel. Jelenleg is 53 új blokk épül a világ 18 országában. A jövőben pedig több mint 450 új blokk építésével számolnak a világ 40 országában.

Az új nukleáris reneszánszról ezekben a cikkekben is lehet bővebben olvasni: Atomreneszánsz Amerikában is!, Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban, Londonból üzent az atomenergetika a világnak.

Amennyiben az Európai Unió az ellátásbiztonsági, a klímavédelmi és a versenyképességi kihívásoknak meg akar felelni, akkor továbbra is szüksége lesz az atomenergiára. 2019 első 9 hónapjában az Európai Unió villamos energia termelésében klímabarát villamosenergia-termelési módként továbbra is az atomenergia vitte el a pálmát a maga közel 28 százalékos részarányával!


Azok, akik az emberiség előtt álló globális kihívások ellenére a klímavédelmi szempontból nélkülözhetetlen, jelenleg már üzemelő és a jövőben épülő új atomerőművek ellen kampányolnak, a bolygó jövőjét kockáztatják saját kicsinyes politikai vagy egyéb érdekeik miatt!

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/86952/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?