A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

A paksi telephely a jövőben – a jelenleg négy paksi blokk mellett üzemelni fog a két új, VVER-1200 típusú blokk is. Magyarország a Paks II. projekt megvalósításával a világtendenciát követi Forrás: ROSZATOM

Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról.

Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló energiaforrások egyre növekvő arányú alkalmazása teljes mértékben képes biztosítani a világ jövőbeli villamosenergia-szükségletét, valamint a globális klímavédelmi célok teljesítését is. Nézzük meg, hogyan látja ezt a kérdést egy mértékadó nemzetközi szakmai szervezet!

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2019. november 13-án Párizsban publikálta az energetikai területen dolgozó szakemberek „bibliáját", a globális energetikai ipar előrejelzéseit tartalmazó World Energy Outlook 2019 című kiadványt. Ez a 2040-ig tartó időszakra részletes, mindenre kiterjedő elemzést tartalmaz a globális energetika jövőbeli kihívásairól és trendjeiről, valamint a párizsi klímaegyezményben foglalt célok elérése érdekében feltétlenül szükséges teendőkről is. A kiadvány legfőbb üzenete az, hogy az energiarendszerek vonatkozásában a világ minden részén gyors és széleskörű változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy azok garantálhassák a biztonságos és fenntartható jövőt.

A kiadvány úgynevezett Fenntartható Fejlődés Szcenáriója egy olyan integrált utat mutat be a fenntartható gazdasági fejlődéshez szükséges energetikai célok elérése érdekében, mint az éghajlat stabilizálása, a tisztább levegő, az energiabiztonsági kockázatok csökkentése, ideértve a mindenki számára elérhető villamosenergia-szolgáltatás meglétét 2030-ig.

A klímavédelmi, ellátásbiztonsági és gazdaságossági célokat is szem előtt tartva a Fenntartható Fejlődés Forgatókönyve az összes alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia fejlesztésének felgyorsulását vetíti elő.A megújuló energiaforrások mellett az atomenergia részaránya is szignifikáns növekedést mutat.Az atomerőművek 2018. évi globális, 2718 TWh termelése 2030-ra 3435 TWh-ra, 2040-re pedig 4409 TWh-ra növekedhet. Éppen ezért a nukleáris kapacitások évente átlagosan 15 000 MW-tal bővülhetnek.A kiadvány azt is megjegyzi, hogy a megújuló energiaforrások nagyarányú fejlesztésének óriási költsége van. 2040-ig ez a finanszírozási összeg elérheti a mintegy 15 600 milliárd dollárt is!

A globális éves átlagos beruházási költség az energiaszektorban a jelenlegi időszakban és a különböző forgatókönyvek alapján - FORRÁS: IEA

A kiadvány nyomatékosítja azt is, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása és új blokkok építése nélkül a fejlett gazdaságok nukleáris kapacitása 2018 és 2040 között kétharmaddal esne vissza, amelynek nagyon súlyos következményei lennének az ellátásbiztonság, és a megfizethetőség tekintetében. A nemzetközi szervezet egy sokkoló adatot is közöl: 2040-ig például hozzávetőleg 1,6 trillió dolláros befektetésre lenne szükség az energiaszektorba annak érdekében, hogy a megújuló energiaforrásokkal egyáltalán kompenzálni lehessen a kevesebb nukleáris kapacitást.

Ezzel szemben a fenntartható fejlődés forgatókönyve szerint a tavalyi kibocsátás értéke 2030-ra 25 181 millió tonnára, 2040-re pedig 15 796 millió tonnára csökkenhet az atomenergia és a megújulók részarányának jelentős növelésének és a fosszilis részarány nagymértékű csökkenésének köszönhetően.

Az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a kiadvány jelentőségével kapcsolatban kiemelte: 

A világnak sürgősen a globális kibocsátás csökkentésére kell összpontosítania. Ennek érdekében egy olyan nagykoalícióra van szükség, amely magában foglalja a kormányokat, befektetőket, vállalatokat és mindenkit, aki elkötelezett az éghajlatváltozás kezelésében.

A Nemzetközi Energia Ügynökség legújabb kiadványában foglaltakat erősítik meg a Nukleáris Világszövetség aktuális, novemberi adatai is.Világszerte 53 új blokk épül mintegy 54 000 MW villamos teljesítményt képviselve.A jövőben pedig több mint 450 új blokk építésével számolnak a világ 40 országában. Néhány elgondolkodtató adat: 2016-2017-ben 14, 2018-2019-ben pedig 13 új atomerőművi blokk kezdte meg a működését világszerte. Az idén összességében további 6 új egység lépett/lép üzembe, 2020-ban további 13 újabb blokk fog a klímabarát villamosenergia-termelés szolgálatába állni.

Ezek a blokkok összességében 15 százalékkal fogják megnövelni a globális beépített kapacitást. Ezek az adatok is egyértelműen azt mutatják:a világ egyre több országa ismeri fel, hogy nagy mennyiségben, versenyképes áron és a klímavédelmi céloknak is megfelelve kizárólag atomerőművekkel lehet villamos energiát termelni, ezért egyre többen kívánnak belépni az atomenergiát használók „elit klubjába".

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/86344/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?