Fókuszban a Paks II. Atomerőmű megvalósítása

Fotó: Hárfás Zsolt

A magyarországi villamosenergia-rendszer folyamatos kihívásokkal szembesül, hiszen évről évre növekvő villamosenergia-fogyasztással, újabb és újabb téli és nyári rendszerterhelési csúcsokkal találkozhatunk, miközben a hazai erőműpark folyamatos öregszik.

Éppen ezért a hazai jövőbeli ellátásbiztonsági, klímavédelmi és a versenyképességi célok elérésének alapvető pillére a Paks II. Atomerőmű lesz.

Paksra érkezett a világ vezető atomenergetikai cégének vezére

2019. november 5-én Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a XIII. AtomEco 2019 – Nemzetközi Társadalmi Párbeszéd Fórum alkalmából felkereste a Paks II. Atomerőmű fővállalkozóját, a cégcsoport mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyét. Ez az atomenergetikai mérnöki vállalatcsoport ma globálisan a legnagyobb megrendelés-állománnyal rendelkezik: egyszerre több mint 30 új atomerőművi blokkot tervez és épít világszerte.

A vezérigazgató kiemelte, hogy ebben az évben egy nagyon lényeges esemény történt a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása szempontjából, ugyanis szeptember végén a Roszatom átadta a megrendelőnek a két új paksi blokk műszaki terveit. A következő nagy lépés a létesítési engedélykérelem összeállításához szükséges teljes dokumentáció összeállítása, amely az ütemezésnek megfelelően halad és a tervek szerint 2020 tavaszán adják át a megrendelőnek, hogy az átvizsgálását követően a nyáron engedélyezés céljából benyújthassák a hazai nukleáris hatóságnak, az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A Roszatom mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a munka szervezetten, az előírt határidőre elkészüljön és maximálisan megfeleljen a megrendelő elvárásainak. Ennek érdekében a következő időszakban jelentős számú új orosz tervező érkezik Paksra. Az orosz fél minden szerződéses határidőt be fog tartani.

A világ atomenergetikai közössége és a Paks II. Atomerőművi projekt számára is nagyon jó hír, hogy néhány nappal ezelőtt Oroszországban már a harmadik orosz, 3+ generációs VVER-1200 típusú blokk is megkezdte a kereskedelmi üzemét – zárta gondolatait a vezérigazgató.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy fontos mérföldkő volt a Roszatom műszaki terveinek szeptember végi átadása, amelyek révén igazolható az, hogy a két új, legkorszerűbb 3+ generációs blokk maximálisan megfelel a legszigorúbb nukleáris biztonsági követelményeknek is.

A hazai klímavédelmi célkitűzéseket a két új paksi blokkok megépítése és beüzemelése nélkül nem lehetne elérni, ugyanis a Paks II. Atomerőműnek köszönhetően évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy néhány nappal ezelőtt lezárult egy újabb tender, amelynek eredményeképpen a Framatome SAS – Siemens AG francia-német konzorcium szállítja a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő berendezését. Korábban az amerikai hátterű GE Hungary Kft. és a francia Alstom alkotta konzorcium nyerte el azt a tendert, amely a paksi atomerőmű új blokkjai számára készülő turbinák szállításáról szól. Mindez azt is jelenti, hogy a 60 évre tervezett két új blokk nemzetközi együttműködésben fog megépülni.

Fotó: Hárfás Zsolt

A Roszatom a Paksi Atomerőmű üzemeltetésével összefüggésben már régóta sikeresen együttműködik a magyar partnerekkel, hiszen garantálják a friss üzemanyag-szállításokat, valamint számos más szolgáltatási/fejlesztési projektben is folyamatosan részt vesznek.

Az AtomEco 2019 című rendezvény előzménye, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően legyen intenzívebb az orosz partnerekkel való tapasztalatcsere a társadalmi, környezetvédelmi kérdések vonatkozásában. Figyelemre méltó, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017-ben a Roszatomot a világ legjobbjaként ismerte el a fent említett ügyekben szerzett tapasztalatát illetően.

 

A legújabb kereskedelmi üzembe lépett VVER-12

2019. november első napján, 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a harmadik kereskedelmi üzembe lépett egység, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes áramot. Ebből is egyértelműen kitűnik, hogy a Roszatom széles körű kompetenciáival rendelkezik, az orosz atomtechnológia biztonságos, megbízható és piacérett.

Fotó: Roszatom

A blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával február 19-én kezdődött meg, miután az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A reaktor ezután a láncreakció beindításával elérte az első kritikusságot. Ezt követte a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának hálózatra csatlakoztatása, azaz a villamosenergia-termelés kezdete 2019. május 1-jén történt meg.

Az új novovoronyezsi blokk estében 2019. szeptember közepén sikeresen befejeződtek a 100 százalékos teljesítményszinten, 15 napon keresztül végzett komplex tesztek. Ennek eredményeként az orosz nukleáris hatóság október 31-én megadta a kereskedelmi üzem elindításához szükséges végső engedélyt.

A novovoronyezsi blokk felejthetetlen pillanatai

A világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja 2017 februárja óta kereskedelmi üzemben termel. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek.

A második ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első egysége tavaly októberben kezdte meg kereskedelmi üzemét. A második blokk építése a terveknek megfelelően halad és 2020 végéig állhat üzembe. Ezek a blokkok magyar szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen a Paks II. Atomerőmű referenciájának számítanak.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése

A Paks II. projekt részletes uniós vizsgálatai során az Európai Bizottság azt is megállapította, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy egyesíti az aktív és a passzív biztonsági rendszerek előnyeit, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabban védettek a külső és a belső veszélyek ellen. Például a passzív biztonságvédelmi rendszerek a villamosenergia-betáplálás elvesztése esetén – az üzemeltető személyzet beavatkozása nélkül – is működőképesek maradnak. A VVER-1200 típusú blokkokon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű, súlyos baleseti helyzetben képes felfogni a zónaolvadékot. A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor remanens (maradék) hőjének elvezetését.

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

A VVER-1200 típusú technológiát választotta Magyarország mellett Finnország, Banglades, Fehéroroszország és más országok is. A Roszatom nemzetközi megrendelés-állománya jelenleg 36 új blokk megépítésére vonatkozik.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/85594/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?