Zöldblabla - energetikai ügyek

Néhány nappal ezelőtt Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, aki szintén az atomerőművek ellen kampányol, ismételten arról tett tanúbizonyságot, hogy energetikai ügyekben alapvető dolgokkal nincs tisztában.

Az egyik minapi interjújában ezt mondta:

„Ha valóban megvalósulna a 7000 megawattos naperőmű-kapacitás (2030-ig), kikapcsolhatnánk Paks I-et és elfeledhetnénk Paks II-t is. Ugyanis nincs szüksége ekkora kapacitásra Magyarországnak. A jelenlegi rekord csúcsidei rendszerterhelés (2019. január 8.) 6884 megawatt.”

Nos, Perger úr hadilábon áll nemcsak a mértékegységekkel, hanem a számokkal is. Az időjárásfüggő megújulókra, különösen a nap- és szélerőművekre, nem lehet egy ország biztonságos ellátását alapozni, hiszen csak akkor működnek, ha süt a nap vagy fúj a szél.

Arról nem is beszélve, hogy már egy elsőéves egyetemista, de talán egy középiskolás is tudja, hogy az időjárásfüggő megújulók esetében nem a beépített kapacitás a mérvadó, hanem az, hogy mennyi villamos energiát termelnek valójában. A naperőművek teljesítményét nem lehet összehasonlítani egy atomerőmű teljesítményével, azaz egy megawatt naperőművi kapacitás nem egyenlő egy megawatt atomerőművi kapacitással.

Pél­dául a két új paksi blokk a 2400 megawatt kapacitása révén éves szinten mintegy tizenkilenc terrawattóra villamos ener­giát termel majd. Ezzel szemben az összességében 2400 megawattnyi naperőmű a hazai adottságokat figyelembe véve átlagosan csak 2,5 terrawattóra villamos energiát tud előállítani. Hétezer megawattal számolva 7,4 terrawattórát, miközben Perger úr a Paksi Atomerőmű és a Paks II atomerőmű 4400 megawattnyi kapacitása révén mintegy 35 terrawattóra klímabarát, a hazai ellátásbiztonságot és az olcsó áramárat garantáló villamosenergia-termelést száműzne. Ez szakmai nonszensz, mint ahogy az az állítása is, hogy az épületszigetelés alternatívája a Paks II projektnek. Szánalmas és szégyenletes, hogy egy magát szakértőnek nevező ember az alapfogalmakkal sincs tisztában.

Perger Andrásnak a rekord rendszerterhelési csúcsot sem sikerült eltalálnia, ugyanis az nem január 8-án volt, hanem 23-án, és nem 6884, hanem 6926 megawatt volt. Az pedig hab a tortán, amikor azt mondja, hogy Paks II majd „80 euróért termel 1 kilowattórát”. Az igazság az, hogy Paks II egységköltsége hatvan évre számolva 50-55 euró/megawattóra lesz. Szóval az euróösszeg nagyságát sem találta el, a mértékegységet pedig főleg nem. Ugyanis a kilowattóra és a megawattóra között ezerszeres a különbség.

Szerencsére a választópolgárok nem vevők a megújulók kizárólagosságát hirdető szakmaiatlan zöldblablára.

A vélemény első alkalommal a Magyar Nemzetben jelent meg.

Címkék: Atomszőke
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/84592/pics/lead_800x600.jpg
Atomszőke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kocsis-Cake: „a megújuló energiával az a baj, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél…”

2020.02.18. 17:25
Múlt héten az M1 Ma este című műsorának szakértő vendége voltam, majd ugyanitt …

Az egyetlen mércét a makacs tények jelentik

2019.08.07. 21:20
Szél Bernadett képviselő asszony cikkemre írt válasza arról tanúskodik, találva érzi magát, mint az egyszeri tolvaj, aki úgy lepleződött le, hogy a fejéhez kapott, amikor a tömegben valaki elkiáltotta …

Napszúrást kapott az ellenzék

2019.07.29. 23:15
A németországi energiaforradalom csúfos bukása intő példa más országoknak is.

Összeomlás és áramszünetek helyett

2019.07.12. 14:15
Ungár Péter írásomra küldött válasza arra késztet, hogy mérnökként újra szembesítsem a képviselő urat és pártját azokkal a makacs tényekkel, amelyek miatt megkerülhetetlen az atomenergia növekvő arányú …

A Munkácsy-univerzum találkozása a rögvalósággal

2018.05.16. 10:15
Két héttel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata Atom és/vagy megújuló? címmel vitaestet tartott. Prof. Dr. Aszódi …

Greenpeace akció a Balti-tengeren

2018.05.04. 13:50
Egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a …

Egy zöld szervezet és a felhős német időjárás

2018.04.05. 20:25
Miután összefüggésekből önkényesen kiragadott számokról van szó, egyszerűbben fogalmazva: szokásuk szerint az almát a körtével sikerült összehasonlítaniuk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?