Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés

Taskentben van a Roszatom bázisegyetemének első külföldi kara

Szeptember 3-án Taskentben, Üzbegisztán fővárosában ünnepélyesen megnyitották az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi karát.  

 

A megnyitón részt vett Abdulla Aripov, az Üzbég Köztársaság miniszterelnöke, Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Aliser Szultanov üzbég energetikai miniszter, Bezhod Juldasev, az Üzbég Tudományos Akadémia elnöke és Mihail Sztrihanov, a moszkvai egyetem rektora.

Az egyetem taskenti karának megnyitása az üzbég-orosz együttműködés következetes fejlesztését jelképezi. A moszkvai egyetem nemzetközi ismertségnek örvend, a végzős hallgatók orosz diplomát kapnak, amelyet külföldön is elismernek.

Az eseményen a Roszatom vezérigazgatója hangot adott azon meggyőződésének, hogy az új kar megnyitása hozzájárul a minőségi szakemberképzéshez az üzbég atomenergetikai ipar fejlesztése érdekében. 

Az első üzbég atomerőmű építése nagyszabású projekt, amelyet nem lehet megvalósítani a megfelelő szakembergárda nélkül. A szakemberképzés az alapja az üzbég atomenergetikai ágazat fejlesztésének. Örömünkre szolgál, hogy sikeresen alakul az üzbég kollégákkal folytatott együttműködésünk a szakemberképzés terén – jelentette ki Alekszej Lihacsov.

Az orosz egyetem üzbég karának létrehozását Savkat Mirzijojev, az Üzbég Köztársaság elnöke szorgalmazta. Az új egyetem alapvetően az atomenergetika és a termodinamika terén magasan képzett mérnöki-műszaki szakemberek felkészítését, valamint az atomfizika alap- és alkalmazott tudományos kutatását célozza meg.

Az oktatásban az üzbég szakemberek mellett olyan magasan képzett oroszországi egyetemi előadók is részt vesznek majd, akik neves oroszországi és külföldi egyetemeken szerzett többéves tapasztalattal rendelkeznek. Az egyetemisták számára lehetőség nyílik arra, hogy távoktatás keretében nemzetközi szakértők előadásait hallgassák meg, közülük az elsők a NAÜ és a Roszatom szakemberei lesznek.

Az első 100 sikeres felvételi vizsgát teljesítő diák a közeljövőben az új egyetemen kezdheti meg a tanulást állami ösztöndíjasként.

A Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi kara az Oroszország és Üzbegisztán elnökei között az üzbég atomerőmű létrehozását célzó megállapodás részeként nyílt meg. A két ország kormánya 2018-ban írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Üzbég Köztársaságban két, VVER típusú, 1200 MW teljesítményű blokkal felszerelt atomerőmű fog megépülni. Az atomerőmű építésének helyszínéül a Dzsizaszkoj területen fekvő Tuzkán-tó melletti területet választották ki.

Az egyetem és a Roszatom állami konszern kvótái alapján az orosz főváros Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézetében már 2018 óta 56 üzbég diák tanul.

Üzbegisztán az atomipari szakemberképzés terén további országokkal is folyamatosan bővíti az együttműködést. Együttműködési megállapodásokat írt alá Belarusszal, Indiával, a WNA Nukleáris Világszövetség keretén belül a Világ Nukleáris Egyetemével és más külföldi szervezetekkel.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/83392/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Londonból üzent az atomenergetika a világnak

2019.09.09. 22:55
Az atomenergia újra a reneszánszát éli. Egyre több ország látja be, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt jelentősen növelni kell az atomenergia …

Vlagyivosztok – Északi-tengeri Útvonal Bizottságának első munkaértekezlete

2019.09.08. 22:40
Az Északi-tengeri Útvonal (Northern Sea Route – NSR) első bizottsági munkaértekezletére a Keleti Gazdasági Fórum keretében került sor a …

A TVEL szállítja az üzemanyagot a Budapesti Kutatóreaktor számára

2019.09.06. 18:20
A TVEL Rt. és az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) számára orosz nukleáris üzemanyag szállításáról szóló szerződést …

Még több energia kell - E-mobilitással sem lesz könnyű az út a klímavédelemhez

2019.09.04. 21:25
A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak. A globális éghajlatvédelmi célokat csak a fosszilis …

Szlovénia is újabb atomerőművet szeretne

2019.08.28. 14:25
Szlovéniában az alakulóban lévő új energiapolitikai koncepció döntheti el azt, hogy az ország épít-e újabb atomerőművet. Ha döntés születik a projekt elindítását illetően, akkor legalább 10 évbe …

Elindult Pevekbe a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű

2019.08.23. 20:50
A Lomonoszov Akadémikust, a világ első úszó atomerőművi blokkját 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére.

Úszó atomerőmű a klímavédelemért

2019.08.16. 21:50
Az atomenergia békés célú alkalmazásaira gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan. Az újabb és újabb tudományos kutatások, fejlesztések …

A kenguruk hazájában is terveznek az atommal

2019.08.12. 22:35
Miközben a Paks II. Atomerőmű megépítésének hazai ellenzői a klímabarát, éjjel-nappal és télen-nyáron üzemelni képes atomerőművek ellen kampányolnak, a világ teljesen más irányba halad.

Magyar horgászsiker a Leningrádi Atomerőmű közelében

2019.08.08. 13:20
Első alkalommal, augusztus 1-2. között rendezték meg Oroszországban a Roszatom Nemzetközi Horgászbajnokságot a Leningrádi Atomerőmű, Oroszország legnagyobb működő …

Foratom - Technológiákkal kapcsolatos egyenlő bánásmód

2019.07.25. 17:45
A Foratom a néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében üdvözli az Európai Bizottság célkitűzését, mely fenntartható finanszírozási kezdeményezés keretében támogatná …

Ezeket a cikkeket olvastad már?