Taskentben van a Roszatom bázisegyetemének első külföldi kara

Szeptember 3-án Taskentben, Üzbegisztán fővárosában ünnepélyesen megnyitották az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi karát.  

 

A megnyitón részt vett Abdulla Aripov, az Üzbég Köztársaság miniszterelnöke, Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Aliser Szultanov üzbég energetikai miniszter, Bezhod Juldasev, az Üzbég Tudományos Akadémia elnöke és Mihail Sztrihanov, a moszkvai egyetem rektora.

Az egyetem taskenti karának megnyitása az üzbég-orosz együttműködés következetes fejlesztését jelképezi. A moszkvai egyetem nemzetközi ismertségnek örvend, a végzős hallgatók orosz diplomát kapnak, amelyet külföldön is elismernek.

Az eseményen a Roszatom vezérigazgatója hangot adott azon meggyőződésének, hogy az új kar megnyitása hozzájárul a minőségi szakemberképzéshez az üzbég atomenergetikai ipar fejlesztése érdekében. 

Az első üzbég atomerőmű építése nagyszabású projekt, amelyet nem lehet megvalósítani a megfelelő szakembergárda nélkül. A szakemberképzés az alapja az üzbég atomenergetikai ágazat fejlesztésének. Örömünkre szolgál, hogy sikeresen alakul az üzbég kollégákkal folytatott együttműködésünk a szakemberképzés terén – jelentette ki Alekszej Lihacsov.

Az orosz egyetem üzbég karának létrehozását Savkat Mirzijojev, az Üzbég Köztársaság elnöke szorgalmazta. Az új egyetem alapvetően az atomenergetika és a termodinamika terén magasan képzett mérnöki-műszaki szakemberek felkészítését, valamint az atomfizika alap- és alkalmazott tudományos kutatását célozza meg.

Az oktatásban az üzbég szakemberek mellett olyan magasan képzett oroszországi egyetemi előadók is részt vesznek majd, akik neves oroszországi és külföldi egyetemeken szerzett többéves tapasztalattal rendelkeznek. Az egyetemisták számára lehetőség nyílik arra, hogy távoktatás keretében nemzetközi szakértők előadásait hallgassák meg, közülük az elsők a NAÜ és a Roszatom szakemberei lesznek.

Az első 100 sikeres felvételi vizsgát teljesítő diák a közeljövőben az új egyetemen kezdheti meg a tanulást állami ösztöndíjasként.

A Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi kara az Oroszország és Üzbegisztán elnökei között az üzbég atomerőmű létrehozását célzó megállapodás részeként nyílt meg. A két ország kormánya 2018-ban írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Üzbég Köztársaságban két, VVER típusú, 1200 MW teljesítményű blokkal felszerelt atomerőmű fog megépülni. Az atomerőmű építésének helyszínéül a Dzsizaszkoj területen fekvő Tuzkán-tó melletti területet választották ki.

Az egyetem és a Roszatom állami konszern kvótái alapján az orosz főváros Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézetében már 2018 óta 56 üzbég diák tanul.

Üzbegisztán az atomipari szakemberképzés terén további országokkal is folyamatosan bővíti az együttműködést. Együttműködési megállapodásokat írt alá Belarusszal, Indiával, a WNA Nukleáris Világszövetség keretén belül a Világ Nukleáris Egyetemével és más külföldi szervezetekkel.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/83392/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Indításra készül Paks II. orosz referencia-erőművének 2. blokkja is

2020.06.15. 11:15
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást …

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020.06.10. 17:20
Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?