Taskentben van a Roszatom bázisegyetemének első külföldi kara

Szeptember 3-án Taskentben, Üzbegisztán fővárosában ünnepélyesen megnyitották az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi karát.  

 

A megnyitón részt vett Abdulla Aripov, az Üzbég Köztársaság miniszterelnöke, Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Aliser Szultanov üzbég energetikai miniszter, Bezhod Juldasev, az Üzbég Tudományos Akadémia elnöke és Mihail Sztrihanov, a moszkvai egyetem rektora.

Az egyetem taskenti karának megnyitása az üzbég-orosz együttműködés következetes fejlesztését jelképezi. A moszkvai egyetem nemzetközi ismertségnek örvend, a végzős hallgatók orosz diplomát kapnak, amelyet külföldön is elismernek.

Az eseményen a Roszatom vezérigazgatója hangot adott azon meggyőződésének, hogy az új kar megnyitása hozzájárul a minőségi szakemberképzéshez az üzbég atomenergetikai ipar fejlesztése érdekében. 

Az első üzbég atomerőmű építése nagyszabású projekt, amelyet nem lehet megvalósítani a megfelelő szakembergárda nélkül. A szakemberképzés az alapja az üzbég atomenergetikai ágazat fejlesztésének. Örömünkre szolgál, hogy sikeresen alakul az üzbég kollégákkal folytatott együttműködésünk a szakemberképzés terén – jelentette ki Alekszej Lihacsov.

Az orosz egyetem üzbég karának létrehozását Savkat Mirzijojev, az Üzbég Köztársaság elnöke szorgalmazta. Az új egyetem alapvetően az atomenergetika és a termodinamika terén magasan képzett mérnöki-műszaki szakemberek felkészítését, valamint az atomfizika alap- és alkalmazott tudományos kutatását célozza meg.

Az oktatásban az üzbég szakemberek mellett olyan magasan képzett oroszországi egyetemi előadók is részt vesznek majd, akik neves oroszországi és külföldi egyetemeken szerzett többéves tapasztalattal rendelkeznek. Az egyetemisták számára lehetőség nyílik arra, hogy távoktatás keretében nemzetközi szakértők előadásait hallgassák meg, közülük az elsők a NAÜ és a Roszatom szakemberei lesznek.

Az első 100 sikeres felvételi vizsgát teljesítő diák a közeljövőben az új egyetemen kezdheti meg a tanulást állami ösztöndíjasként.

A Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) első külföldi kara az Oroszország és Üzbegisztán elnökei között az üzbég atomerőmű létrehozását célzó megállapodás részeként nyílt meg. A két ország kormánya 2018-ban írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Üzbég Köztársaságban két, VVER típusú, 1200 MW teljesítményű blokkal felszerelt atomerőmű fog megépülni. Az atomerőmű építésének helyszínéül a Dzsizaszkoj területen fekvő Tuzkán-tó melletti területet választották ki.

Az egyetem és a Roszatom állami konszern kvótái alapján az orosz főváros Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézetében már 2018 óta 56 üzbég diák tanul.

Üzbegisztán az atomipari szakemberképzés terén további országokkal is folyamatosan bővíti az együttműködést. Együttműködési megállapodásokat írt alá Belarusszal, Indiával, a WNA Nukleáris Világszövetség keretén belül a Világ Nukleáris Egyetemével és más külföldi szervezetekkel.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/83392/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?