Magyar horgászsiker a Leningrádi Atomerőmű közelében

A magyar versenyzők: Haáz Péter, Várszegi Balázs, Kern Ferenc és Romhányi Tamás (Forrás: Roszatom)

Első alkalommal, augusztus 1-2. között rendezték meg Oroszországban a Roszatom Nemzetközi Horgászbajnokságot a Leningrádi Atomerőmű, Oroszország legnagyobb működő atomerőművének közelében, 24 orosz és külföldi horgász részvételével.

A bajnokság idején a résztvevők ellátogattak a Szosznovij Bor városa mellett lévő Leningrádi Atomerőműbe, ahol megtekinthették az üzemelő VVER-1200 típusú blokkot is.

A bajnokságra a versenyzők azon országokból érkeztek, ahol a Roszatom atomerőműveket épít, illetve üzemeltet – Oroszország mellett Magyarország, Egyiptom, India, Banglades és Törökország képviseltette magát négy-négy versenyzővel. A versenyben az egyiptomi csapat győzött, a második helyezett orosz, illetve a magyarok előtt.

A Roszatom közleménye továbbá kiemelte, hogy a legtöbb halat fogó horgász különdíját magyar versenyző hozta el.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gépésze, Kern Ferenc összesen 26 fogast és sügért emelt ki a vízből a két fordulóból álló verseny során. Az atomerőműben tett látogatással kapcsolatban elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű üzemeltetőjeként nagy hatást gyakorolt rá a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítése, ugyanis az új atomerőmű a biztonsági megoldásokat tekintve jelenleg az egyik legkorszerűbb atomerőmű-típus. Négy független biztonsági rendszere van és kombinálja az aktív, illetve passzív biztonsági megoldásokat. Éppen ezért nagyon örül, hogy hamarosan hasonló típusú VVER-1200 típusú blokkok épülnek Pakson is.

A bajnokság felejthetetlen pillanatai (Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt)

A bajnokság célja egyrészt az volt, hogy erősítse az egyes országok közötti együttműködést, másrészt rávilágítson arra, hogy az atomerőművek közelsége nem jelent semmiféle veszélyt az élővilágra, így a vizek növény- és állatvilágára sem. A kifogott halat a mérlegelés után a versenyzők visszaengedték a tengerbe. A versenybírók között profi orosz pergető horgászok, orosz és nemzetközi versenyek győztesei voltak, akiknek munkáját a Cseh Köztársaságból és Egyiptomból érkezett ellenőrök segítették. 

 

Paks II. referenciája

 

Tavaly októberben az orosz és a globális atomenergetika újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ebben a hónapban a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első blokkja megkezdte a kereskedelmi üzemét. A második blokk építése a terveknek megfelelően halad, és 2020 végéig állhat üzembe. E blokkok magyar szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen Paks II. projekt referenciájának számítanak.

Érdemes megnézni az alábbi, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének jelentős mérföldköveit bemutató videót. (Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt)

 

A világelső VVER-1200

 

A világ első, 3+ generációs, a leendő paksi blokkokhoz hasonló VVER-1200 típusú atomerőművi blokkja – a Novovoronyezsi Atomerőmű II-1 blokk (azaz a 6-os blokk) – 2017. február óta áll kereskedelmi üzemben. A kiépítés második egysége pedig már július utolsó napján elérte a 100 százalékos teljesítményszintet.

Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. Emellett pedig az Európai Bizottság is – a Paks II. projekt részletes vizsgálata során – megállapította, hogy a Pakson építendő két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat.

Ez a videó a világ első, 3+ generációs, novovoronyezsi 6. blokkjának felejthetetlen pillanatait mutatja be. A paksi telephelyen a kisfilmben látott blokkokhoz hasonlóak fognak megépülni.

Ez a blokktípus egy olyan nyomottvizes blokk, amely a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését.

Az új blokktípus a külső veszélyek (például hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés, repülőgép-rázuhanás) ellen is védett, a reaktort ugyanis kettős falú hermetikus konténment védi meg a külső hatásoktól. A két falrész közötti térrész légtere túlnyomás alatt tartható, azaz a belső fal esetleges szivárgása esetén is megelőzhető a radioaktív anyag környezetbe való kijutása.

Az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket négy, egymástól független csatornába helyezik el, így megvalósul e rendszerek fizikai szeparációja is. E biztonsági rendszerekből négyet telepítenek, így ha az egyik valamilyen okból kifolyólag nem működne, akkor a másik három közül bármelyik át tudja venni a biztonsági funkciókat.

A fukusimai atomerőmű-balesetet követő legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek is megfelelő új atomerőművi blokk képes kezelni a nagyon kis valószínűségű zónaolvadással fenyegető hipotetikus baleseti helyzeteket is.

A típusnál alkalmazott zónaolvadék-csapda a reaktortartály alatt helyezkedik el.

Alapvető feladata, hogy egy súlyos, tervezési alapon túli baleset esetén is képes legyen a láncreakció leállítására a zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon.

A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére, megakadályozva ezzel a gőzrobbanás kialakulásának veszélyét. E berendezés teljesen egyedivé teszi az orosz technológiát. A világon először Kínában, a szintén orosz tervezésű Tianwan I-II. blokkba építettek be ilyen zónaolvadék-csapdát. Az oroszországi és a külföldi újonnan épülő atomerőművi blokkokba már eleve beépítik ezt a szerkezetet.

A fukusimai atomerőművi baleset tanulságait figyelembe véve különösen fontos, hogy a kiégett üzemanyagokat tartalmazó pihentetőmedence is megfelelő védelmet és hőelvonási lehetőséget kapjon. Ez csak ennél a típusnál teljesül, hiszen itt a pihentetőmedence a konténmenten belül helyezkedik el és biztosított a megfelelő hűtés lehetősége is. Emellett a típust hidrogén-rekombinátorokkal és más, innovatív biztonságvédelmi rendszerekkel is ellátták. A tervezés során figyelembe vették a VVER típusú reaktorok vonatkozásában felhalmozott mintegy fél évszázados gyártási és üzemeltetési tapasztalatot is. A típus garantált üzemideje legalább 60 év.

 

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

A VVER-1200-as technológiát választotta Finnország, Magyarország, Fehéroroszország és számos más ország is. Nemrég például a kínai Xudabao Atomerőmű területén építendő, orosz tervezésű VVER-1200 típusú 3-4. blokk létesítéséről szóló fővállalkozói főszerződést írtak alá. A Roszatom nemzetközi, folyamatosan növekvő megrendelés-állománya jelenleg 12 országban 36 új blokk megépítésére vonatkozik.

A cikk első alkalommal az origo.hu-n jelent meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/82245/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?