Foratom - Technológiákkal kapcsolatos egyenlő bánásmód

A FORATOM szerint létfontosságú a technológiákkal kapcsolatos egyenlő bánásmód.

A Foratom a néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében üdvözli az Európai Bizottság célkitűzését, mely fenntartható finanszírozási kezdeményezés keretében támogatná az Európa gazdaságának szén-dioxid-mentesítését célzó technológiákat. Elismerik az EU a fenntartható gazdasági tevékenységekre vonatkozó minősítési rendszerének kidolgozásában eddig elvégzett munkáját, ugyanakkor úgy vélik, hogy van még tennivaló ez ügyben. Különösen azért, mert a szén és az atomenergia egyforma minősítést kapott.

A Foratom véleménye szerint a június 18-án publikált jelentés (Taxonomy report) különbséget tesz a technológiák között, mivel a különböző alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelési módok esetében nem ugyanazt a kritériumot alkalmazza.

„Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) és a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is világossá tette, hogy a klímavédelmi célok nem érhetők el az atomenergia nélkül. Ezzel kapcsolatban örülünk annak, hogy a jelentés elismeri a nukleáris energia az éghajlatváltozás mérséklését célzó küzdelemben betöltött szerepét – mondta Yves Desbazeille, a Foratom főigazgatója. Bár megértjük a nukleáris hulladék kapcsán meglévő aggodalmakat – annak a ténynek ellenére, hogy az ipar ezt felelős és fenntartható módon kezeli – feltesszük azt a kérdést, hogy miért éppen ez a típusú hulladék van a célkeresztben. Arra számítunk, hogy a továbbiakban a Bizottság e kérdésben tényekre alapozott vitát folytat majd a szakértőkkel, amelynek eredményeképpen az atomenergia is bekerül e kezdeményezésbe.”

A fenntartható pénzügyi finanszírozási kezdeményezés végső célja a gazdaság szén-dioxid-mentesítése.

Ezért fontos, hogy az ne tartalmazza a szén alapú technológiákat. Ugyanakkor alapvetően fontos az is, hogy ez ne okozzon más környezeti hatásokat. Valójában az összes villamosenergia-termelő technológia életciklusának egy pontján hat a környezetre (ilyen például a jelentős földhasználat vagy a mérgező/veszélyes hulladékok keletkezése). Amennyire fontos a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ugyanannyira fontos például a nyersanyag-felhasználás és a biológiai sokféleségre gyakorolt hatásunk csökkentése.

A Foratom úgy véli, hogy a kezdeményezés nem zárhat ki egy adott technológiát annak megalapozott értékelése nélkül. Annak érdekében, hogy megállapítsák, egy adott villamosenergia-termelési mód fenntartható vagy sem, fontos, hogy mindegyiküket objektív kritériumok alapján és a teljes életciklust figyelembe véve értékeljék.

Véleményük szerint az alábbi kritériumokat kell figyelembe venni: a szén-dioxid-kibocsátásra, a légszennyezésre, a vízre, a nyersanyagokra, a földhasználatra, az élőhelyekre és a biológiai sokszínűségre gyakorolt hatás, valamint a hulladékkezelés és megelőzés (mérték, toxikusság, nyomon követhetőség, felelősségvállalás a back-end kezelés/ártalmatlanítás során) kérdése.

Az ilyen kritériumok kidolgozásával és azonos módon való alkalmazásával elérhetőek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések. Valamint minimalizálhatóak az egyéb környezeti hatások.

A Foratom reméli, hogy a rendszertannal kapcsolatos jövőbeli megbeszélések nyíltak és átláthatóak maradnak, beleértve valódi szakértők bevonását is a különböző témákba. Bíznak abban, hogy a hangsúly inkább a tényeken alapuló és nem ideológiák mentén zajló vitán lesz.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/81724/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?