Összeomlás és áramszünetek helyett

Ungár Péter írásomra küldött válasza arra késztet, hogy mérnökként újra szembesítsem a képviselő urat és pártját azokkal a makacs tényekkel, amelyek miatt megkerülhetetlen az atomenergia növekvő arányú hazai és külföldi használata.

Az LMP képviselője az Energiaklub, a Greenpeace és az ELTE tanulmányaira hivatkozik, amelyek szerint az atomerőművek kiválthatók megújuló energiaforrásokkal. Lássuk ismét csak a makacs tényeket! Németország megpróbálja az atomerőműveit kiváltani, de láthatóan nem sikerül neki. Csak az idén a Paks II Atomerőmű beruházási összegének több mint duplájával, 27,3 milliárd euróval (8818 milliárd forinttal) támogatják arrafelé a megújulókat, hogy azok egyáltalán működni tudjanak. Ez jól hangzik, de nézzük meg, mi van mögötte!

Ma Berlinben fizetnek a legtöbbet a villamos energiáért, 101 forintot kilowattóránként, miközben Budapesten a fogyasztóknak ez csak 38 forintjukba kerül! Mára a német nagyfogyasztók számára az egyik legdrágább az áramdíj ­Európában, ami világosan mutatja, hogy a megújulók valójában veszteségesek, amit az ottani fogyasztókkal fizettetnek meg.

Sántít képviselő úr állítása arról is, hogy Németországban idén márciusban már egy teljes héten keresztül a villamos energia kétharmadát megújuló energiaforrások adták. Tény, hogy ekkor az átlagosnál szelesebb volt az időjárás, de aki egy kicsit is ismeri az energiarendszerek működését, az pontosan tudja, hogy nem lehet kiragadni egy-egy időszakot.

A villamosenergia-rendszereknek ugyanis minden percben, órában, napon, hónapban – az év 8760 órájában – villamos energiát kell szolgáltatniuk. Ez az időjárásfüggő megújulókkal sehol sem lehetséges, mert ingadozik a termelésük. Március 28-án például Németországban a napi termelés 70 százalékát a szén-, az atom- és a gázerőművek biztosították.

Az atom-, a szén- és a gázerőművek nélkül a német energiarendszer egyszerűen összeomlott volna, ha csak a megújulókra hagyatkoznának. Tessenek egyszer s mindenkorra az eszükbe vésni: alaperőművek nélkül nem megy. Ezen a napon Németországnak a szomszédos országokból is jócskán kellett áramot importálnia. Erről soha nem szólnak a zöldek híradásai, mint ahogy arról sem, hogy például tavaly a német ipari fogyasztóknak 80 esetben kellett visszafogniuk a termelésüket, mert az országban nem állt rendelkezésre elegendő villamos energia.

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége A dekarbonizáció költsége címmel tanulmányt készített, amely egyértelművé teszi, hogy a magasabb megújulós részarány miatt a villamosenergia-ellátás költségei jelentősen növekednek szerte a világban. Hazánkban szintén jelentős támogatásokat kell adni ahhoz, hogy megépülhessenek és üzemelni tudjanak az ilyen erőművek. Javaslom Ungár Péternek és a szakmai tanácsadóinak e tanulmány beható tanulmányozását, ami eloszlatja a tévképzeteiket az atomenergia megújulókkal való kiválthatóságáról.

Képviselő úr az Európai Bizottság Paks II-vel kapcsolatos döntéséről szólva szintén csúsztat, amikor azt állítja, hogy állami támogatás nélkül nem életképes a projekt. Valójában az állapították meg Brüsszelben, hogy a Paks II Atomerőmű várható nyeresége fél százalékkal elmarad a piaci befektetők által elvárt szokásos nyereségrátánál. Ezt én nem nevezném veszteségnek! Felsmann Balázs számításairól pedig annyit, hogy az Energiakereskedők Szövetségének elnökeként Paks II-nél nyilván kedvesebb számára az import masszív növekedése, hiszen az energiakereskedőknél csöng a kassza. Paks II jelentősen csökkenti majd Magyarország importfüggőségét, érthető, ha ez nem nagyon tetszik a kereskedőknek.

Engedjen meg még egy költői kérdést! Mi történne akkor, ha a német atomerőművek mellett a szénerőműveket is leállítanák, és nem épülnének meg a megfelelő új alaperőművi kapacitások, valamint az importáram sem állna rendelkezésre, miközben megújulókkal lenne tele az ország? Segítek. Rendszeresek lennének az áramszünetek. Arról nem is beszélve, hogy az atomerőművek fokozatos leállítása és a továbbra is roppant magas fosszilis részarány miatt Németország már most elbukta a 2020-ra meghatározott klímavédelmi célkitűzését.

Képviselő úr! Ön azt írja:

„Az igazi tragédia, hogy a paksi bővítésre szánt összegből évente szépen fokozatosan lehetne bővíteni Magyarország megújulóenergia-kapacitását és igen, lehetne költeni lakásszigetelésre.”

A hazai megújulók köszönik szépen, egyre jobban vannak, különösen a hazai naperőművek rohamtempójú fejlesztésének köszönhetően. Kérem, felejtsék el azt a mantrájukat, hogy a házak hőszigetelésére kellene költeni a paksi fejlesztési pénzt. Ezzel a módszerrel ugyanis legfeljebb a földgázfogyasztást lehetne csökkenteni, viszont a szükséges mennyiségű áramot nem lehet Paks és Paks II nélkül biztosítani.

Még egy gondolat. Az látjuk, hogy az LMP-nek – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – fontos a klímavédelem, de a leginkább klímabarát atomerőművek nem kellenek.

Ungár úr! Mindezek alapján sajnos azt kell mondjam, az utóvizsgája is elégtelen. Lehet, hogy inkább az eredeti szakmájára kellene koncentrálnia, vö. a cipész esete a kaptafával.

A vélemény a Magyar Nemzet 2019. július 11-ei lapszámában jelent meg.

Címkék: Atomszőke
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/75857/pics/lead_800x600.jpg
Atomszőke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kocsis-Cake: „a megújuló energiával az a baj, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél…”

2020.02.18. 17:25
Múlt héten az M1 Ma este című műsorának szakértő vendége voltam, majd ugyanitt …

Zöldblabla - energetikai ügyek

2019.10.15. 15:55
Néhány nappal ezelőtt Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, aki szintén az atomerőművek ellen kampányol, ismételten arról tett tanúbizonyságot, hogy energetikai ügyekben alapvető dolgokkal nincs …

Az egyetlen mércét a makacs tények jelentik

2019.08.07. 21:20
Szél Bernadett képviselő asszony cikkemre írt válasza arról tanúskodik, találva érzi magát, mint az egyszeri tolvaj, aki úgy lepleződött le, hogy a fejéhez kapott, amikor a tömegben valaki elkiáltotta …

Napszúrást kapott az ellenzék

2019.07.29. 23:15
A németországi energiaforradalom csúfos bukása intő példa más országoknak is.

A Munkácsy-univerzum találkozása a rögvalósággal

2018.05.16. 10:15
Két héttel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata Atom és/vagy megújuló? címmel vitaestet tartott. Prof. Dr. Aszódi …

Greenpeace akció a Balti-tengeren

2018.05.04. 13:50
Egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a …

Egy zöld szervezet és a felhős német időjárás

2018.04.05. 20:25
Miután összefüggésekből önkényesen kiragadott számokról van szó, egyszerűbben fogalmazva: szokásuk szerint az almát a körtével sikerült összehasonlítaniuk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?