Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés

65 éves a világ első atomerőműve

Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is.

Nem volt ez másként akkor sem, amikor 65 éve, 1954. június 26-án Moszkvától 100 kilométerre délnyugatra, Obnyinszk városában megkezdte működését a világ első atomerőműve. Jelenleg az atomerőmű már múzeum, a tudomány és a technológia emlékműve.

Az atomenergetika békés célú alkalmazásának története 1953. augusztus 12-én kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államokat is megelőzve az akkori Szovjetunióban felrobbantották az első hidrogénbombát. Ennek az eseménynek apropóján a szovjet atomkutatás atyja, Igor Kurcsatov azt mondta:

„Az atomkard már a kezünkben van. Eljött az ideje, hogy gondolkozni kezdjünk az atomenergia békés felhasználásáról.”

Ezért Sztálinhoz fordult, hogy engedélyezze egy békés célú, villamos energia termelésére alkalmas reaktor, egy atomerőmű megépítését. A terv jóváhagyását követően, 1954. június 26-án a világ első atomerőműve rákapcsolódott a szovjet villamosenergia-hálózatra.

Az Obnyinszki Atomerőmű grafitmoderálású, vízhűtésű reaktorral üzemelt, villamos teljesítménye 5 MW volt, rekord hosszúságú ideig, a tervezett üzemidőt 18 évvel meghaladva, közel 48 évig üzemelt és végül 2002. április 29-én állt le. A teljes üzemideje alatt egyetlen balesete sem volt.

A 65 éves évfordulóval kapcsolatos ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta:

„Az elmúlt 65 évre visszatekintve látható, hogy az atomtechnológia fejlődésének köszönhetően ma az atomenergetika biztonságosabb, megbízhatóbb és hatékonyabb, mint bármikor eddig. 1954 óta a teljes iparág túl van több leckén, számos biztonsági berendezést épített be, bevált módszereket alkalmaz, aminek köszönhetően magas biztonsági színvonalat ért el. Jelenleg a világ elképzelhetetlen az atomenergia nélkül. Most, 2019-ben büszkén ajánljuk a minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel bíró és megnövelt biztonságot képviselő 3+ generációs VVER-1200 típusú atomerőművi blokkunkat a megrendelőinknek.”

Elsőrendű a biztonság

A világon a repülőgépiparhoz vagy az autógyártáshoz hasonlóan az atomenergetika is olyan iparág, amely tanul a „leckékből” és azok tanulságait folyamatosan beépíti az egyre szigorúbb követelményrendszerbe. A "biztonság mindenekelőtt és a biztonságból sohasem elég" biztonsági filozófia az atomenergetikában is a mindennapi gyakorlat természetes részévé vált.

A Roszatom vezérigazgatója által említett VVER-1200-as blokktípus egy olyan nyomottvizes blokk, amely a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket.

A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. Az új blokktípus a külső veszélyek (például hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés, repülőgép-rázuhanás) ellen is védett, a reaktort ugyanis kettős falú konténment védi meg a külső hatásoktól. Az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket 4, egymástól független csatornába helyezik el, így megvalósul e rendszerek fizikai szeparációja is. E biztonsági rendszerekből négyet telepítenek, így ha az egyik valamilyen okból kifolyólag nem működne, akkor a másik három közül bármelyik át tudja venni a biztonsági funkciókat.

Ez a típus képes kezelni a nagyon kis valószínűségű zónaolvadással fenyegető hipotetikus baleseti helyzeteket is. A típusnál alkalmazott zónaolvadék-csapda a reaktortartály alatt helyezkedik el és alapvető feladata, hogy egy súlyos, tervezési alapon túli baleset esetén is képes legyen a láncreakció leállítására a zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon. A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére, ezáltal akadályozva meg a gőzrobbanás kialakulásának veszélyét. Emellett a típust hidrogén-rekombinátorokkal és más, innovatív biztonságvédelmi rendszerekkel is ellátták. A tervezés során figyelembe vették a VVER típusú reaktorok vonatkozásában felhalmozott, mintegy fél évszázados gyártási és üzemeltetési tapasztalatot is.

Ennek a típusnak a legmagasabb szintű biztonságát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség mellett az Európai Unió is elismeri. Garantált üzemideje 60 év.

Az atom mentheti meg a világot

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a klímaváltozás az emberiség jövőjére nézve nagyon súlyos következményekkel jár. Az időjárás egyre szélsőségesebb módon csap le az emberiségre: pokoli hőséggel, hatalmas viharokkal, aszállyal vagy éppen rendkívüli hideggel nézünk szembe. Az élhető bolygó megmentése és a súlyosabb következmények elkerülése érdekben minél alacsonyabb átlaghőmérsékleten kellene megállítani a bolygó légkörének felmelegedését. Ez a földi lét legfontosabb megoldandó problémája. Egyre több felelősen gondolkozó ország, szakmai szervezet és ember hangoztatja: a globális klímavédelmi célok elérése érdekében atomenergiára és a megújuló energiaforrások növekvő mértékű alkalmazására van szükség. Atomerőművek nélkül nincs esély a klímavédelemre.

A számok nem hazudnak

Ma már egyre több ország ismeri fel, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomerőművekre mindenképpen szükség van. Jelenleg 18 országban 54 új atomerőművi blokk épül, és csak az idén 14 új egység kezdheti meg működését. Az előrejelzések szerint a jövőben további 500 új blokk építése várható olyan országok belépésével, amelyek ma még nem üzemeltetnek atomerőművet.

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a 65 évvel ezelőtt elindult első „újszülött” atomerőmű és az atomtechnológia folyamatos fejlesztésének nyomdokain egyre több, klímavédelmi szempontból meghatározó szerepet betöltő erőmű épül. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az emberiség az atomenergia békés célú alkalmazásával megmentse a bolygót.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/75309/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Londonból üzent az atomenergetika a világnak

2019.09.09. 22:55
Az atomenergia újra a reneszánszát éli. Egyre több ország látja be, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt jelentősen növelni kell az atomenergia …

Vlagyivosztok – Északi-tengeri Útvonal Bizottságának első munkaértekezlete

2019.09.08. 22:40
Az Északi-tengeri Útvonal (Northern Sea Route – NSR) első bizottsági munkaértekezletére a Keleti Gazdasági Fórum keretében került sor a …

Taskentben van a Roszatom bázisegyetemének első külföldi kara

2019.09.06. 22:25
Szeptember 3-án Taskentben, Üzbegisztán fővárosában ünnepélyesen megnyitották az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) …

A TVEL szállítja az üzemanyagot a Budapesti Kutatóreaktor számára

2019.09.06. 18:20
A TVEL Rt. és az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) számára orosz nukleáris üzemanyag szállításáról szóló szerződést …

Még több energia kell - E-mobilitással sem lesz könnyű az út a klímavédelemhez

2019.09.04. 21:25
A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak. A globális éghajlatvédelmi célokat csak a fosszilis …

Szlovénia is újabb atomerőművet szeretne

2019.08.28. 14:25
Szlovéniában az alakulóban lévő új energiapolitikai koncepció döntheti el azt, hogy az ország épít-e újabb atomerőművet. Ha döntés születik a projekt elindítását illetően, akkor legalább 10 évbe …

Elindult Pevekbe a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű

2019.08.23. 20:50
A Lomonoszov Akadémikust, a világ első úszó atomerőművi blokkját 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére.

Úszó atomerőmű a klímavédelemért

2019.08.16. 21:50
Az atomenergia békés célú alkalmazásaira gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan. Az újabb és újabb tudományos kutatások, fejlesztések …

A kenguruk hazájában is terveznek az atommal

2019.08.12. 22:35
Miközben a Paks II. Atomerőmű megépítésének hazai ellenzői a klímabarát, éjjel-nappal és télen-nyáron üzemelni képes atomerőművek ellen kampányolnak, a világ teljesen más irányba halad.

Magyar horgászsiker a Leningrádi Atomerőmű közelében

2019.08.08. 13:20
Első alkalommal, augusztus 1-2. között rendezték meg Oroszországban a Roszatom Nemzetközi Horgászbajnokságot a Leningrádi Atomerőmű, Oroszország legnagyobb működő …

Ezeket a cikkeket olvastad már?