65 éves a világ első atomerőműve

Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is.

Nem volt ez másként akkor sem, amikor 65 éve, 1954. június 26-án Moszkvától 100 kilométerre délnyugatra, Obnyinszk városában megkezdte működését a világ első atomerőműve. Jelenleg az atomerőmű már múzeum, a tudomány és a technológia emlékműve.

Az atomenergetika békés célú alkalmazásának története 1953. augusztus 12-én kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államokat is megelőzve az akkori Szovjetunióban felrobbantották az első hidrogénbombát. Ennek az eseménynek apropóján a szovjet atomkutatás atyja, Igor Kurcsatov azt mondta:

„Az atomkard már a kezünkben van. Eljött az ideje, hogy gondolkozni kezdjünk az atomenergia békés felhasználásáról.”

Ezért Sztálinhoz fordult, hogy engedélyezze egy békés célú, villamos energia termelésére alkalmas reaktor, egy atomerőmű megépítését. A terv jóváhagyását követően, 1954. június 26-án a világ első atomerőműve rákapcsolódott a szovjet villamosenergia-hálózatra.

Az Obnyinszki Atomerőmű grafitmoderálású, vízhűtésű reaktorral üzemelt, villamos teljesítménye 5 MW volt, rekord hosszúságú ideig, a tervezett üzemidőt 18 évvel meghaladva, közel 48 évig üzemelt és végül 2002. április 29-én állt le. A teljes üzemideje alatt egyetlen balesete sem volt.

A 65 éves évfordulóval kapcsolatos ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta:

„Az elmúlt 65 évre visszatekintve látható, hogy az atomtechnológia fejlődésének köszönhetően ma az atomenergetika biztonságosabb, megbízhatóbb és hatékonyabb, mint bármikor eddig. 1954 óta a teljes iparág túl van több leckén, számos biztonsági berendezést épített be, bevált módszereket alkalmaz, aminek köszönhetően magas biztonsági színvonalat ért el. Jelenleg a világ elképzelhetetlen az atomenergia nélkül. Most, 2019-ben büszkén ajánljuk a minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel bíró és megnövelt biztonságot képviselő 3+ generációs VVER-1200 típusú atomerőművi blokkunkat a megrendelőinknek.”

Elsőrendű a biztonság

A világon a repülőgépiparhoz vagy az autógyártáshoz hasonlóan az atomenergetika is olyan iparág, amely tanul a „leckékből” és azok tanulságait folyamatosan beépíti az egyre szigorúbb követelményrendszerbe. A "biztonság mindenekelőtt és a biztonságból sohasem elég" biztonsági filozófia az atomenergetikában is a mindennapi gyakorlat természetes részévé vált.

A Roszatom vezérigazgatója által említett VVER-1200-as blokktípus egy olyan nyomottvizes blokk, amely a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket.

A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. Az új blokktípus a külső veszélyek (például hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés, repülőgép-rázuhanás) ellen is védett, a reaktort ugyanis kettős falú konténment védi meg a külső hatásoktól. Az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket 4, egymástól független csatornába helyezik el, így megvalósul e rendszerek fizikai szeparációja is. E biztonsági rendszerekből négyet telepítenek, így ha az egyik valamilyen okból kifolyólag nem működne, akkor a másik három közül bármelyik át tudja venni a biztonsági funkciókat.

Ez a típus képes kezelni a nagyon kis valószínűségű zónaolvadással fenyegető hipotetikus baleseti helyzeteket is. A típusnál alkalmazott zónaolvadék-csapda a reaktortartály alatt helyezkedik el és alapvető feladata, hogy egy súlyos, tervezési alapon túli baleset esetén is képes legyen a láncreakció leállítására a zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon. A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére, ezáltal akadályozva meg a gőzrobbanás kialakulásának veszélyét. Emellett a típust hidrogén-rekombinátorokkal és más, innovatív biztonságvédelmi rendszerekkel is ellátták. A tervezés során figyelembe vették a VVER típusú reaktorok vonatkozásában felhalmozott, mintegy fél évszázados gyártási és üzemeltetési tapasztalatot is.

Ennek a típusnak a legmagasabb szintű biztonságát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség mellett az Európai Unió is elismeri. Garantált üzemideje 60 év.

Az atom mentheti meg a világot

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a klímaváltozás az emberiség jövőjére nézve nagyon súlyos következményekkel jár. Az időjárás egyre szélsőségesebb módon csap le az emberiségre: pokoli hőséggel, hatalmas viharokkal, aszállyal vagy éppen rendkívüli hideggel nézünk szembe. Az élhető bolygó megmentése és a súlyosabb következmények elkerülése érdekben minél alacsonyabb átlaghőmérsékleten kellene megállítani a bolygó légkörének felmelegedését. Ez a földi lét legfontosabb megoldandó problémája. Egyre több felelősen gondolkozó ország, szakmai szervezet és ember hangoztatja: a globális klímavédelmi célok elérése érdekében atomenergiára és a megújuló energiaforrások növekvő mértékű alkalmazására van szükség. Atomerőművek nélkül nincs esély a klímavédelemre.

A számok nem hazudnak

Ma már egyre több ország ismeri fel, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomerőművekre mindenképpen szükség van. Jelenleg 18 országban 54 új atomerőművi blokk épül, és csak az idén 14 új egység kezdheti meg működését. Az előrejelzések szerint a jövőben további 500 új blokk építése várható olyan országok belépésével, amelyek ma még nem üzemeltetnek atomerőművet.

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a 65 évvel ezelőtt elindult első „újszülött” atomerőmű és az atomtechnológia folyamatos fejlesztésének nyomdokain egyre több, klímavédelmi szempontból meghatározó szerepet betöltő erőmű épül. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az emberiség az atomenergia békés célú alkalmazásával megmentse a bolygót.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/75309/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?