Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi részarányának 50 százalékra való csökkentését 2025 helyett 2035-re tenné. A tervezetet 2019. április 30-án François de Rugy környezetvédelmi miniszter terjesztette a Minisztertanács elé.

A korábbi francia elnök, Francois Hollande 2012-es választási ígéretében célul tűzte ki, hogy a francia atomerőművi részarányt 2025-ig 50 százalékra korlátozza, és ötéves kormányzásának végéig, 2017 májusáig bezárja Fessenheimt, az ország legrégebbi atomerőművét. 2014 júniusában, a nemzeti energiaügyi vitát követően kormánya bejelentette, hogy az ország atomerőművi kapacitását a jelenlegi 63,2 GW-ra korlátozza, és 2025-ig 50 százalékra csökkenti az atomenergia részarányát Franciaország teljes villamosenergia-termelésében. A zöld energiaátmenetről szóló törvényt 2015 augusztusában fogadták el.

Megválasztásának idején Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszi Hollande vállalását.

Ugyanakkor kitért arra is, hogy a francia atomenergia csökkentése csak olyan ütemben történhet meg, amely figyelembe veszi az ország energetikai függetlenségét.

Az új energia- és éghajlatváltozási tervezet törvénybe szeretné foglalni azt a célt, hogy Franciaország 2050-re szén-dioxid-semleges legyen. A tervezet bemutatásakor Rugy a következőket mondta:

„Míg a zöld energiaátmenetről szóló törvény 2050-re azt írta elő, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása negyedére csökkenjen (az 1990-es szinthez képest), a kormány 2050-ig a nulla kibocsátási cél elérését tűzte célul, ez a globális felmelegedés elleni küzdelemben az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából a világon a legmagasabb szintet képviseli.  Hozzátette: „Franciaország lesz így az első olyan ország Európában, amely a szén-dioxid-semlegességi célt törvénybe iktatja és ez lesz a klímapolitikánk egészére a mérvadó.”

A szén-dioxid-semlegesség eléréséhez Franciaország elfogadta az energia- és éghajlatstratégiát, amely két fő pillérre bontható: Nemzeti alacsony szén-dioxid-kibocsátási stratégia és az a több évre szóló, a kormány által 2018 végén bemutatott energetikai program, amely hivatalosan akkor lép hatályba, ha az energia- és éghajlatváltozási törvényt elfogadja a parlament.

A törvénytervezet meghatározza az energiamix szén-dioxid-mentesítési ütemtervét,

és a francia energetikai átállás a zöld növekedésért törvényben megfogalmazott 30 százalék helyett legalább 40 százalékkal kívánja csökkenteni a fosszilis energiafelhasználást 2030-ig. Továbbá azt célozza, hogy 2022-ig megszünteti a franciaországi nagyvárosokban a szén alapú villamosenergia-termelést egy olyan jogi keret létrehozásával, amely lehetővé teszi a szénerőművek leállítását.

A törvénytervezet mindemellett kitér arra, hogy „energiamodellünk átalakításához reális célokra van szükség: az atomenergia 50 százalékos részarányának csökkentését 2025 helyett 2035-ig kell megvalósítani, ugyanis a korábbi céldátum miatt új gázerőművek építésére lett volna szükség, és ez az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését vonta volna maga után.”

2018. november 27-én mutatta be Macron a programmation pluriannuelle de l'énergie(PPE), a következő évtizedekre szóló energiaátállási stratégiát. A PPE célja, hogy csökkentse a Franciaország jelenlegi termelőkapacitásának mintegy háromnegyedét kitevő atomerőmű parkjának kapacitását. Macron bejelentette, hogy összesen tizennégy, 900 MWteljesítményű francia blokkot állítanak le annak érdekében, hogy 2035-re a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentsék az atomenergia részarányát az ország villamosenergia-termelésében.

Elmondta, hogy a leszerelés ütemezése a francia energiamix változásának alakulásától függően valósul meg, beleértve a megújuló energiaforrások tervezett növekedését és a szomszédos országokkal való kapcsolódási kapacitások bővítését.

A World Nuclear News kutatása és írása alapján.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/73579/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?