Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi részarányának 50 százalékra való csökkentését 2025 helyett 2035-re tenné. A tervezetet 2019. április 30-án François de Rugy környezetvédelmi miniszter terjesztette a Minisztertanács elé.

A korábbi francia elnök, Francois Hollande 2012-es választási ígéretében célul tűzte ki, hogy a francia atomerőművi részarányt 2025-ig 50 százalékra korlátozza, és ötéves kormányzásának végéig, 2017 májusáig bezárja Fessenheimt, az ország legrégebbi atomerőművét. 2014 júniusában, a nemzeti energiaügyi vitát követően kormánya bejelentette, hogy az ország atomerőművi kapacitását a jelenlegi 63,2 GW-ra korlátozza, és 2025-ig 50 százalékra csökkenti az atomenergia részarányát Franciaország teljes villamosenergia-termelésében. A zöld energiaátmenetről szóló törvényt 2015 augusztusában fogadták el.

Megválasztásának idején Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszi Hollande vállalását.

Ugyanakkor kitért arra is, hogy a francia atomenergia csökkentése csak olyan ütemben történhet meg, amely figyelembe veszi az ország energetikai függetlenségét.

Az új energia- és éghajlatváltozási tervezet törvénybe szeretné foglalni azt a célt, hogy Franciaország 2050-re szén-dioxid-semleges legyen. A tervezet bemutatásakor Rugy a következőket mondta:

„Míg a zöld energiaátmenetről szóló törvény 2050-re azt írta elő, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása negyedére csökkenjen (az 1990-es szinthez képest), a kormány 2050-ig a nulla kibocsátási cél elérését tűzte célul, ez a globális felmelegedés elleni küzdelemben az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából a világon a legmagasabb szintet képviseli.  Hozzátette: „Franciaország lesz így az első olyan ország Európában, amely a szén-dioxid-semlegességi célt törvénybe iktatja és ez lesz a klímapolitikánk egészére a mérvadó.”

A szén-dioxid-semlegesség eléréséhez Franciaország elfogadta az energia- és éghajlatstratégiát, amely két fő pillérre bontható: Nemzeti alacsony szén-dioxid-kibocsátási stratégia és az a több évre szóló, a kormány által 2018 végén bemutatott energetikai program, amely hivatalosan akkor lép hatályba, ha az energia- és éghajlatváltozási törvényt elfogadja a parlament.

A törvénytervezet meghatározza az energiamix szén-dioxid-mentesítési ütemtervét,

és a francia energetikai átállás a zöld növekedésért törvényben megfogalmazott 30 százalék helyett legalább 40 százalékkal kívánja csökkenteni a fosszilis energiafelhasználást 2030-ig. Továbbá azt célozza, hogy 2022-ig megszünteti a franciaországi nagyvárosokban a szén alapú villamosenergia-termelést egy olyan jogi keret létrehozásával, amely lehetővé teszi a szénerőművek leállítását.

A törvénytervezet mindemellett kitér arra, hogy „energiamodellünk átalakításához reális célokra van szükség: az atomenergia 50 százalékos részarányának csökkentését 2025 helyett 2035-ig kell megvalósítani, ugyanis a korábbi céldátum miatt új gázerőművek építésére lett volna szükség, és ez az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését vonta volna maga után.”

2018. november 27-én mutatta be Macron a programmation pluriannuelle de l'énergie(PPE), a következő évtizedekre szóló energiaátállási stratégiát. A PPE célja, hogy csökkentse a Franciaország jelenlegi termelőkapacitásának mintegy háromnegyedét kitevő atomerőmű parkjának kapacitását. Macron bejelentette, hogy összesen tizennégy, 900 MWteljesítményű francia blokkot állítanak le annak érdekében, hogy 2035-re a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentsék az atomenergia részarányát az ország villamosenergia-termelésében.

Elmondta, hogy a leszerelés ütemezése a francia energiamix változásának alakulásától függően valósul meg, beleértve a megújuló energiaforrások tervezett növekedését és a szomszédos országokkal való kapcsolódási kapacitások bővítését.

A World Nuclear News kutatása és írása alapján.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/73579/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

A világ egyetlen úszó atomerőműve üzemkész

2019.04.25. 21:10
Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű sikeres és komplex tesztsorozatot követően – beleértve a KLT-40 ikerreaktorok rendszereinek tesztelését is – üzemkész.

Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

2019.04.24. 19:05
Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden …

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?