Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden részéből érkeztek szakemberek. Egyre több ország lát ugyanis az atomenergetikában olyan megoldást, amely nemcsak a növekvő nemzeti villamosenergia-igényeket elégíti ki, hanem lehetővé teszi a globális energetikai és klímavédelmi célok elérését is.

Ma az atomenergia a fenntartható fejlődés egyik alappillére. Nem véletlenül választották a szervezők a XI. Nemzetközi Atomexpo mottójául az „Atomenergiával a jobb életért” szlogent.

Látható, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern globális iparági rendezvénye iránt évről évre növekszik az érdeklődés. A 2019. április 15-16-a között Szocsiban megrendezett XI. Atomexpo 2019 fórumra, a tavalyi csúcsot megdöntve, 74 országból összesen több mint 4100 szakember és vendég érkezett. A résztvevő cégek száma meghaladta a hatszázötvenet. A világ atomenergetikai iparának meghatározó vállalatai a 13 ezer négyzetméteres kiállításon mutatták be fejlesztéseiket és szolgáltatásaikat. Egyre több ország és cég keresi a gazdasági és szakmai együttműködés lehetőségét a világ vezető atomenergetikai cégével, a Roszatommal. A kétnapos rendezvényen több mint 40 együttműködési megállapodást, szándéknyilatkozatot és szerződést írtak alá, köztük magyar vonatkozásúakat is.

Atomexpo 2019 - Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt

A számok is jelzik: az „Atomenergiával a jobb életért” szlogen nagyon sok ország számára a „megoldás”. Jelenleg 30 országban üzemel atomerőmű, de csaknem ennyi ország érdeklődik a nukleáris alapú villamosenergia-termelés iránt: tervezi atomerőmű építését, vagy már építi is az első atomerőművét, hogy biztosítsa a gazdaság hosszú távú fejlődését és az emberek mindennapi életkörülményeinek javulását.

A világ számos részén látják, amit az atomerőműveket évtizedek óta üzemeltetők régen tudnak: nagy mennyiségben, folyamatosan, télen-nyáron, éjjel-nappal, gazdaságosan csak és kizárólag atomenergia felhasználásával lehet villamos energiát termelni úgy, hogy közben nem szennyezzük a levegőt. Szocsiban kivétel nélkül képviseltették magukat a világ legnépesebb országai, élükön Indiával és Kínával, amelyek a gyorsan növekvő helyi energiaigényeket tömegesen épülő atomerőművekkel kívánják kiszolgálni, miközben a megújuló energiaforrásaikat is növekvő részarányban alkalmazzák.

Az Atomexpo megnyitója - Fotó: Hárfás Zsolt

India jelenleg 22 atomerőművi blokkot üzemeltet, amelyek az ország villamosenergia-termelésének ugyan még csak 3 százalékát biztosítják, de a jövőbeli tervek nagyon ambiciózusak. A közeli jövőben 14, a távolabbiban pedig további 22 új atomerőművi blokkot kívánnak megépíteni. Kínát pedig igazi éllovasnak lehet tekinteni. A jelenleg a világon épülő 55 új atomerőművi blokk közül 11 itt valósul meg, és csak az idén 6 új egységet kívánnak beüzemelni. A globális előrejelzések 500 új blokk megvalósulásáról szólnak.

Globális érdek

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke a Kreml és az Atomexpo honlapján is olvasható üdvözletében köszöntötte az Atomexpo 2019 rendezvény résztvevőit, szervezőit és vendégeit.

„Napjainkban a nukleáris technológia teljesen új lehetőségeket nyit meg az orvostudomány fejlesztésében, az egyedi anyagok létrehozása során, az űrkutatásban, hozzájárul az Északi-sarkvidék fejlődéséhez és az erős gazdasághoz szükséges folyamatos energiaellátáshoz.”

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, a Roszatom korábbi vezérigazgatója a plenáris vitát megnyitó hozzászólásában kiemelte, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban két globális feladatot kell ma megoldani. A szegénység felszámolását és a bolygó egészségessé tételét. A legfontosabb a szükséges energiaforrások biztosítása, amelyek nélkül sem az első, sem a második célkitűzés nem valósulhat meg.

A globális kihívások megoldása során a nukleáris energia kulcsszerepet játszik, ugyanis a békés atomenergia hozzájárul a tudomány, az orvostudomány, a mezőgazdaság, az oktatás, az egészséges ivóvízhez való hozzáférés növeléséhez is. Az atomerőművek építése az egyes országok gazdasági növekedését is garantálja.

A szakemberek megvitatják a globális kihívásokat - Fotó: Hárfás Zsolt

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója kiemelte, hogy az emberi tevékenység minden területére hatással vannak a nukleáris iparág eredményei, az atomenergia békés célú alkalmazása az ENSZ fenntartható fejlődési programjának mind a 17 globális célkitűzéséhez kapcsolódik. Éppen ezért ez a rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy a bolygónk jövője szempontjából fontos, legújabb technológiák is terítékre kerüljenek. A villamosenergia-ágazat legfontosabb globális kihívása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ennek elérésében pedig kulcsszerepe van a klímabarát atomerőművek által termelt villamos energiának.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a kiállításon - Fotó: Hárfás Zsolt

Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a globális atomipar 2018-ban nagy előrelépést tett. A világon üzemelő 450 atomerőművi blokk beépített kapacitása a történelemben első alkalommal lépte át a 400 000 MW értéket, és ez alapvetően annak köszönhető, hogy az elmúlt hat évben egyre több új blokk állt a villamosenergia-termelés szolgálatába. Jelen pillanatban 55 új atomerőművi blokk áll építés alatt. A világon minden ötödik projekt az atomklubba újonnan belépő országban valósul meg. Például Bangladesben, Törökországban, Fehéroroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) tavaly nyilvánosságra hozott jelentése bemutatja, hogy az atomenergia részarányának nagymértékű növelése egyértelműen segít a globális felmelegedés 1,5 °C alatt tartásában.

A főigazgató ismételten kiemelte, hogy a globális nukleáris ipar 2050-ig képes elérni a 25 százalékos részarányt a globális villamosenergia-termelésben annak érdekében, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák részeként elkerülhetővé váljanak az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményei. Mindez az atomerőművekben megtermelt villamosenergia mennyiségének megháromszorozódását jelentheti. A nukleáris energia segít az ENSZ fenntartható energetikai célkitűzéseinek az elérésében: biztosítja a tiszta és megfizethető villamosenergia-szolgáltatást, valamint választ ad az éghajlatváltozással kapcsolatos globális aggodalmakra is.

Ember és gép találkozása - Fotó: Hárfás Zsolt


Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia alkalmazása mellett

Gerassimos Thomas, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának főigazgató- helyettese a rendezvényen azt emelte ki, hogy az Európai Unió villamosenergia-termelésének több mint egynegyedét atomerőművek állítják elő. Az EU 2030-ra 45, 2050-re pedig 60 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az atomenergia jelenősen hozzájárulhat e cél eléréséhez. Európa-szerte jelentős atomerőművi részarányra van szükség, amelyet tovább növel majd az e-mobilitás nagymértékű elterjedése is.

VVER-1000 típusú üzemanyagkazetta-makett - Fotó: Hárfás Zsolt

Ezek az üzenetek a külföldi és hazai atomellenes zöldeknek is szólnak. Az atomerőművek részarányának növeléséhez nemzetközi összefogásra van szükség, ugyanis csak így tudjuk leküzdeni az afrikai és az ázsiai országokat sújtó energiaszegénységet is, és csak ilyen módon lehetünk hatékonyak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az Atomexpón Magyarország is képviseltette magát

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt most érkezik abba a szakaszba, amikor a tervezés és a kivitelezés során az érdemi lépések megtörténnek. A Roszatom folyamatosan szállítja azokat a terveket, amelyek a létesítési engedély iránti kérelem benyújtásához szükségesek, ezeket a magyar követelményeknek megfelelően honosítani kell.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár  - Fotó: Hárfás Zsolt

Az államtitkár továbbá kiemelte, hogy a rendezvényen jelen vannak azok a neves nemzetközi beszállító cégek is, akik a Roszatom hazai illetve külföldi projektjein a fővállalkozó partnereként dolgoznak. A fő üzenet mindenhol ugyanaz: a legfontosabb, hogy biztonságos erőművek épüljenek. Ennek szellemében Pakson az európai normáknak mindenben tökéletesen megfelelő, biztonságos, versenyképes és jól üzemeltethető blokkokat kívánnak létesíteni.

Elsőrendű a biztonság

Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztéséért felelős első vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Paks II. projekt megvalósítását hamarabb elkezdték volna, de az Európai Bizottság különböző vizsgálatai miatt ez csaknem két év megtorpanást idézett elő a folyamatban. Jelen pillanatban nagyon alapos és minőségi munkát végeznek a létesítési engedély iránti kérelemhez szükséges dokumentációk elkészítése érdekében, hiszen alapvetően ez alapozza meg, hogy a két új paksi blokk a jövőben biztonságosan üzemelhessen.

Több kulcsfontosságú berendezés beszállítóját már kiválasztották, tavaly megtörtént a turbinagenerátor gépegység és segédberendezéseik beszerzése. Befejezéshez közelednek az irányítástechnikai megoldásokról folytatott tárgyalások. Mindez összességében megalapozza azt a meggyőződésüket, hogy egy nagyon jó és minőségi projekt születik, amint arról korábban Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt: ez lesz Magyarország 21. századi történetében a legnagyobb horderejű beruházás.

Rangos elismerést kapott a Paksi Atomerőmű

Az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat keretében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia című pályázatával a társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében fődíjban részesült. Ezt a díjat olyan hatékony kommunikációs projektek megvalósításáért adják, amelyek célja, hogy a lakosság valós képet kapjon e technológiáról. A rangos díjat Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója átveszi az Alkotó Energia pályázatával elnyert fődíjat - Fotó: RosatomOrosz-magyar vegyesvállalat alapítása

A XI. Atomexpo alkalmából 2019. április 15-én Szocsiban vegyesvállalat alapítását célzó részletes szándéknyilatkozatot tett az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt., a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern tagvállalata. Az új vegyesvállalat létrehozásával az erőművek, beleértve az atom- és hagyományos hőerőművek, valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatásokat kívánnak nyújtani. A szándéknyilatkozat szerint mindkét alapító azonos, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd az új cégben.

Az orosz-magyar vegyesvállalat alapítását célzó részletes szándéknyilatkozat aláírási ceremóniája - Fotó: Hárfás Zsolt

Az aláírás alkalmából Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a két vállalat az elmúlt években erőművi fejlesztések és karbantartások terén szerzett szakmai tapasztalatokat egymásról, a vegyesvállalat születésével új lehetőségek nyílnak nem csupán Magyarországon, hanem más országok piacán is.

E szándéknyilatkozat aláírása is kiváló példa arra, hogy a Roszatom nyitott a nemzetközi együttműködésre, és ez mindkét fél számára gazdasági és szakmai szempontból is roppant előnyös lehet, hiszen, aki belép az atomerőművi piacra, az hosszú távon biztosíthatja jövőjét és kaphat megrendeléseket. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a Roszatomnak ma 36 új blokk építésére van megbízása, miközben a világ számos országában előrehaladott tárgyalásokat folytat további egységek létesítéséről.

Dunaújváros lendületet vesz

Az Atomexpo keretében a Ruszatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem is együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. A dokumentumot Alekszandr Merten, a Ruszatom Nemzetközi Hálózat elnöke és dr. András István, az egyetem rektora látta el kézjegyével.

A Ruszatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá - Fotó: Hárfás Zsolt

A megállapodás révén lehetőség nyílik a két fél együttműködésére a jövőbeli közös projektekben a tudományos képzés terén, beleértve előadások, szemináriumok szervezését és lebonyolítását, közös tananyagok létrehozását, diákcsere-programok kezdeményezését orosz egyetemekkel, valamint egyéb területeket. A felek továbbá arról is megegyeztek, hogy megvizsgálják az atomenergetikai ipari szakemberek képzését célzó szak indításának a lehetőségét a Dunaújvárosi Egyetemen.

Az Atomexpo 2019 azt üzente a világnak, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és nemzeti versenyképességi célok elérése érdekében, illetve a fejlődő országokat sújtó energiaszegénység elleni küzdelemben elengedhetetlen az egyes országok energiamixében az atomerőművek részarányának jelentős növelése a megújuló energiaforrások egyidejű, jelentős fejlesztésével.

Magyarország a Paks II. projekt megvalósításával a világ többi, a jövő energetikai kérdéseiről racionálisan döntő országával együtt halad a kitűzött globális célok elérése érdekében, ez az ország alapvető nemzeti érdeke.

A cikk első alkalommal az origo.hu hírportálon jelent meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/71880/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sikeresen vizsgázott a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2020.08.12. 14:35
Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, VVER-1200 …

Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

2020.08.07. 21:15
Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték …

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?