A kiégett fűtőelemek jövője

Az alábbi, rövidebb hangvételű interjú a Szabad Föld 2019. március 8-ai lapszámában jelent meg.

Hárfás Zsolt okleveles gépészmérnök az írásai, blogjának tanúsága szerint bizakodó a kiégett fűtőelemek jövőjét illetően.

 

– Mire alapozza bizakodását?

– Egyrészt arra, hogy a kis és közepes aktivitású hulladékok tárolására is találtunk megfelelő megoldást, másrészt, hogy a kiégett fűtőelemeket, üzemanyag-kazettákat nem potenciális hulladéknak tekintem, hanem új üzemanyag forrásának.

– Vagyis, hogy újra lehet hasznosítani azt, amivel ma még nem tudunk mit kezdeni?

– Lényegében igen. Tudnunk kell, hogy az atomiparban kétféle ciklust különböztetünk meg, a nyíltat és a zártat. Nyílt ciklusnak azt nevezzük, amelynek a végén a kiégett fűtőelemeket már nem hasznosítják újra. Ezzel szemben a zárt ciklus a már nem használatos fűtőelemekre mint leendő üzemanyagra tekint.

– A zárt ciklusban milyen mértékben hasznosítható újra a kiégett fűtőelem?

– Erre pontos választ még nem lehet adni, de az bizonyos, hogy ha most egy kiégett fűtőelemet száz egységnek tekintünk, akkor abból 10-20-30 egységnyi nem hasznosítható marad.

– Van már valahol a világon, ahol a kiégett fűtőelemeket újrahasznosítják?

– Hogyne, például az oroszországi belojarszki atomerőműben már 1980 óta termelnek elektromos energiát az úgynevezett gyorsneutronos technológiával. Ennek az „alapanyaga” a kiégett fűtőelemből nyert újrahasznosított anyag. Ugyanitt 2016-ban kereskedelmi üzembe helyeztek egy újabb, nagyobb blokkot, amely ugyanerre a technológiára épül. Egy harmadik, az úgynevezett BN-1200-as egység építése is várható, erről a végleges döntés 2021-22-ben születhet.

– Egyedül Oroszországban kísérleteznek a kiégett fűtőelemek ilyen típusú hasznosításával?

– Alapvetően igen. Kezdetben ugyan például a franciák és az amerikaiak is tettek lépéseket ez irányba, de végül leálltak vele. Az oroszok viszont a kezdetek óta látnak benne fantáziát. Jelenleg pedig már más országok is.

– Ha az oroszok ismerik a technológiát, akkor miért kutatják a világon mindenütt, hogy hol helyezhetnék el biztonsággal a kiégett fűtőelemeket? Miért nem építenek a belojarszkihoz hasonló gyorsneutronos erőműveket vagy adják el az oroszoknak a kiégett fűtőelemeket?

– Egyrészt azért, mert az atomerőműveknek nem csupán a fűtőelemek a nagy radioaktivitású részei, hanem például a már nem használatos reaktorok is, amikkel szintén kell valamit kezdeni. S azért is, mert ahogy említettem, a gyorsneutronos eljárással sem lehet teljes mértékben megszabadulni a kiégett fűtőelemektől, viszont nagy részüket ismét hasznosítani lehet. Amivel pedig nem tud mit kezdeni az ember, azt valóban jól el kell különíteni annak érdekében, nehogy valaki valaha is hozzáférjen.

– Ön szerint mi lehet ennek a módja?

– E tekintetben, vagyis a mélygeológiai tárolás kidolgozását illetően a svédek és a finnek állnak a legközelebb a megoldáshoz. Finnország 400-450 méter mélyen az alapkőzetben kívánja elhelyezni ezeket.

– A svédek módszerét éppen a közelmúltban minősítette az erre illetékes bíróságuk elégtelennek.

– Ezt a hírt én is hallottam, de a felvetődött probléma megoldható. A kiégett fűtőelemeket és a nagy aktivitású hulladékot többszörös túlbiztosítással, úgynevezett mérnöki gátakkal tennék hozzáférhetetlenné a mélygeológiai tárolóban. Ugyan a svéd bíróság a végleges tárolás módját nem találta megfelelőnek, de a végső szót a svéd nukleáris hatóság fogja meghozni. Szükség esetén pedig további fejlesztéseket lehet végrehajtani vagy igazolni a biztonsági követelmények teljesülését. Az atombarátnak igazán nem nevezhető, az atomerőműveit 2022-ben teljes mértékben bezáró Németországban is csak 2031-32 között fogják meghozni a döntést, miképpen és hol különítsék el a külvilágtól a nagyaktivitású atomhulladékukat. A végleges tárolás véleményem szerint megoldható.

Fénykép: a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló technológiai épülete, 2010.

Interjú: Hardi Péter

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/69974/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?