A kiégett fűtőelemek jövője

Az alábbi, rövidebb hangvételű interjú a Szabad Föld 2019. március 8-ai lapszámában jelent meg.

Hárfás Zsolt okleveles gépészmérnök az írásai, blogjának tanúsága szerint bizakodó a kiégett fűtőelemek jövőjét illetően.

 

– Mire alapozza bizakodását?

– Egyrészt arra, hogy a kis és közepes aktivitású hulladékok tárolására is találtunk megfelelő megoldást, másrészt, hogy a kiégett fűtőelemeket, üzemanyag-kazettákat nem potenciális hulladéknak tekintem, hanem új üzemanyag forrásának.

– Vagyis, hogy újra lehet hasznosítani azt, amivel ma még nem tudunk mit kezdeni?

– Lényegében igen. Tudnunk kell, hogy az atomiparban kétféle ciklust különböztetünk meg, a nyíltat és a zártat. Nyílt ciklusnak azt nevezzük, amelynek a végén a kiégett fűtőelemeket már nem hasznosítják újra. Ezzel szemben a zárt ciklus a már nem használatos fűtőelemekre mint leendő üzemanyagra tekint.

– A zárt ciklusban milyen mértékben hasznosítható újra a kiégett fűtőelem?

– Erre pontos választ még nem lehet adni, de az bizonyos, hogy ha most egy kiégett fűtőelemet száz egységnek tekintünk, akkor abból 10-20-30 egységnyi nem hasznosítható marad.

– Van már valahol a világon, ahol a kiégett fűtőelemeket újrahasznosítják?

– Hogyne, például az oroszországi belojarszki atomerőműben már 1980 óta termelnek elektromos energiát az úgynevezett gyorsneutronos technológiával. Ennek az „alapanyaga” a kiégett fűtőelemből nyert újrahasznosított anyag. Ugyanitt 2016-ban kereskedelmi üzembe helyeztek egy újabb, nagyobb blokkot, amely ugyanerre a technológiára épül. Egy harmadik, az úgynevezett BN-1200-as egység építése is várható, erről a végleges döntés 2021-22-ben születhet.

– Egyedül Oroszországban kísérleteznek a kiégett fűtőelemek ilyen típusú hasznosításával?

– Alapvetően igen. Kezdetben ugyan például a franciák és az amerikaiak is tettek lépéseket ez irányba, de végül leálltak vele. Az oroszok viszont a kezdetek óta látnak benne fantáziát. Jelenleg pedig már más országok is.

– Ha az oroszok ismerik a technológiát, akkor miért kutatják a világon mindenütt, hogy hol helyezhetnék el biztonsággal a kiégett fűtőelemeket? Miért nem építenek a belojarszkihoz hasonló gyorsneutronos erőműveket vagy adják el az oroszoknak a kiégett fűtőelemeket?

– Egyrészt azért, mert az atomerőműveknek nem csupán a fűtőelemek a nagy radioaktivitású részei, hanem például a már nem használatos reaktorok is, amikkel szintén kell valamit kezdeni. S azért is, mert ahogy említettem, a gyorsneutronos eljárással sem lehet teljes mértékben megszabadulni a kiégett fűtőelemektől, viszont nagy részüket ismét hasznosítani lehet. Amivel pedig nem tud mit kezdeni az ember, azt valóban jól el kell különíteni annak érdekében, nehogy valaki valaha is hozzáférjen.

– Ön szerint mi lehet ennek a módja?

– E tekintetben, vagyis a mélygeológiai tárolás kidolgozását illetően a svédek és a finnek állnak a legközelebb a megoldáshoz. Finnország 400-450 méter mélyen az alapkőzetben kívánja elhelyezni ezeket.

– A svédek módszerét éppen a közelmúltban minősítette az erre illetékes bíróságuk elégtelennek.

– Ezt a hírt én is hallottam, de a felvetődött probléma megoldható. A kiégett fűtőelemeket és a nagy aktivitású hulladékot többszörös túlbiztosítással, úgynevezett mérnöki gátakkal tennék hozzáférhetetlenné a mélygeológiai tárolóban. Ugyan a svéd bíróság a végleges tárolás módját nem találta megfelelőnek, de a végső szót a svéd nukleáris hatóság fogja meghozni. Szükség esetén pedig további fejlesztéseket lehet végrehajtani vagy igazolni a biztonsági követelmények teljesülését. Az atombarátnak igazán nem nevezhető, az atomerőműveit 2022-ben teljes mértékben bezáró Németországban is csak 2031-32 között fogják meghozni a döntést, miképpen és hol különítsék el a külvilágtól a nagyaktivitású atomhulladékukat. A végleges tárolás véleményem szerint megoldható.

Fénykép: a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló technológiai épülete, 2010.

Interjú: Hardi Péter

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/69974/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

A Roszatom atomerőművek építéséről szóló szerződést kötött Kínában

2019.03.13. 11:55
2019. március 7-én Pekingben az ASZE, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat mérnökdivíziója és a CNNC kínai állami atomenergetikai …

Indításra kész az új novovoronyezsi reaktor

2019.03.01. 08:55
2019. február 24-én, helyi idő szerint 13 óra 18 perckor az ütemtervnek megfelelően a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése 2-es blokkján berakták a reaktorba az utolsó üzemanyag-kazettát is.

Novovoronyezsi Atomerőmű II. - megkezdődött a második blokk fizikai indítása

2019.02.20. 16:20
2019. február 19-én a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében – az ütemtervnek megfelelően – megkezdődött a második, 3+ …

Nemzetközi sugártechnológiai kurzus

2019.02.17. 12:15
Az idei kurzusnak Obnyinszk városa ad otthont, ami jelentős lépést jelent a jövő Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ (CNST) személyzeti képzési rendszerének létrehozásában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?