hirdetés

A kiégett fűtőelemek jövője

Az alábbi, rövidebb hangvételű interjú a Szabad Föld 2019. március 8-ai lapszámában jelent meg.

Hárfás Zsolt okleveles gépészmérnök az írásai, blogjának tanúsága szerint bizakodó a kiégett fűtőelemek jövőjét illetően.

 

– Mire alapozza bizakodását?

– Egyrészt arra, hogy a kis és közepes aktivitású hulladékok tárolására is találtunk megfelelő megoldást, másrészt, hogy a kiégett fűtőelemeket, üzemanyag-kazettákat nem potenciális hulladéknak tekintem, hanem új üzemanyag forrásának.

– Vagyis, hogy újra lehet hasznosítani azt, amivel ma még nem tudunk mit kezdeni?

– Lényegében igen. Tudnunk kell, hogy az atomiparban kétféle ciklust különböztetünk meg, a nyíltat és a zártat. Nyílt ciklusnak azt nevezzük, amelynek a végén a kiégett fűtőelemeket már nem hasznosítják újra. Ezzel szemben a zárt ciklus a már nem használatos fűtőelemekre mint leendő üzemanyagra tekint.

– A zárt ciklusban milyen mértékben hasznosítható újra a kiégett fűtőelem?

– Erre pontos választ még nem lehet adni, de az bizonyos, hogy ha most egy kiégett fűtőelemet száz egységnek tekintünk, akkor abból 10-20-30 egységnyi nem hasznosítható marad.

– Van már valahol a világon, ahol a kiégett fűtőelemeket újrahasznosítják?

– Hogyne, például az oroszországi belojarszki atomerőműben már 1980 óta termelnek elektromos energiát az úgynevezett gyorsneutronos technológiával. Ennek az „alapanyaga” a kiégett fűtőelemből nyert újrahasznosított anyag. Ugyanitt 2016-ban kereskedelmi üzembe helyeztek egy újabb, nagyobb blokkot, amely ugyanerre a technológiára épül. Egy harmadik, az úgynevezett BN-1200-as egység építése is várható, erről a végleges döntés 2021-22-ben születhet.

– Egyedül Oroszországban kísérleteznek a kiégett fűtőelemek ilyen típusú hasznosításával?

– Alapvetően igen. Kezdetben ugyan például a franciák és az amerikaiak is tettek lépéseket ez irányba, de végül leálltak vele. Az oroszok viszont a kezdetek óta látnak benne fantáziát. Jelenleg pedig már más országok is.

– Ha az oroszok ismerik a technológiát, akkor miért kutatják a világon mindenütt, hogy hol helyezhetnék el biztonsággal a kiégett fűtőelemeket? Miért nem építenek a belojarszkihoz hasonló gyorsneutronos erőműveket vagy adják el az oroszoknak a kiégett fűtőelemeket?

– Egyrészt azért, mert az atomerőműveknek nem csupán a fűtőelemek a nagy radioaktivitású részei, hanem például a már nem használatos reaktorok is, amikkel szintén kell valamit kezdeni. S azért is, mert ahogy említettem, a gyorsneutronos eljárással sem lehet teljes mértékben megszabadulni a kiégett fűtőelemektől, viszont nagy részüket ismét hasznosítani lehet. Amivel pedig nem tud mit kezdeni az ember, azt valóban jól el kell különíteni annak érdekében, nehogy valaki valaha is hozzáférjen.

– Ön szerint mi lehet ennek a módja?

– E tekintetben, vagyis a mélygeológiai tárolás kidolgozását illetően a svédek és a finnek állnak a legközelebb a megoldáshoz. Finnország 400-450 méter mélyen az alapkőzetben kívánja elhelyezni ezeket.

– A svédek módszerét éppen a közelmúltban minősítette az erre illetékes bíróságuk elégtelennek.

– Ezt a hírt én is hallottam, de a felvetődött probléma megoldható. A kiégett fűtőelemeket és a nagy aktivitású hulladékot többszörös túlbiztosítással, úgynevezett mérnöki gátakkal tennék hozzáférhetetlenné a mélygeológiai tárolóban. Ugyan a svéd bíróság a végleges tárolás módját nem találta megfelelőnek, de a végső szót a svéd nukleáris hatóság fogja meghozni. Szükség esetén pedig további fejlesztéseket lehet végrehajtani vagy igazolni a biztonsági követelmények teljesülését. Az atombarátnak igazán nem nevezhető, az atomerőműveit 2022-ben teljes mértékben bezáró Németországban is csak 2031-32 között fogják meghozni a döntést, miképpen és hol különítsék el a külvilágtól a nagyaktivitású atomhulladékukat. A végleges tárolás véleményem szerint megoldható.

Fénykép: a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló technológiai épülete, 2010.

Interjú: Hardi Péter

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/69974/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szakmai látogatás a Novovoronyezsi Atomerőműben

2019.07.09. 12:10
2019. július 3-án tizenkét országból 23 szakember látogatott el a Novovoronyezsi Atomerőműbe a Roszatom Műszaki Akadémia szervezésében.

65 éves a világ első atomerőműve

2019.06.28. 14:40
Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is. Nem volt ez másként akkor sem, …

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

2019.05.27. 14:50
Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?