Napból energia

Tavaly, különösen a második félévben látványos lendületet vett a hazai naperőművek építése és üzembe helyezése. Emellett számos újabb projektbejelentés és alapkőletétel is történt, ami azt valószínűsíti, hogy a trend a következő években folytatódik.

A magyar villamosenergia-fogyasztók 2018-ban soha nem látott mennyiségű, bruttó 45,42 TWh villamos energiát fogyasztottak, ez közel egy százalékkal volt magasabb, mint az évi összesített magyar fogyasztás. A valós fogyasztásnövekedés még magasabb lehetett, hiszen a beépített napelemes háztartási termelőegységek teljesítőképessége már 2017 végére elérte a közel 240 MW-ot, de ez közvetlenül nem jelenik meg a rendszeradatok között.

A hazai erőművek tavalyi termelése viszont 3,5 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, összességében 31,07 TWh-t termeltek. Az import villamos energia mennyisége 11,4 százalékkal, 14,35 TWh-ra növekedett, az import részaránya 31,6 százalék volt. Az abszolút villamosenergia-import csúcs 2018. június 21-én 15 óra 15 perc környéken 3409 MW volt, amely az adott rendszerterheléshez viszonyítva több mint 50 százalékos import részarányt jelentett.

Tavaly sorra dőltek meg a rendszerterhelési csúcsok is. December 19-én 16 óra 45 perc körül a hazai rendszerirányító, a MAVIR új rendszerterhelési csúcsként már 6869 MW értéket regisztrált.

A gazdasági szereplőknél erre az időszakra esett az év végi hajrá, emellett pedig a hideg idő miatt a fűtés és ezzel párhuzamosan az ünnepi díszkivilágítás is hatással volt a villamosenergia-fogyasztásra. Az újabb csúcsra nem is kellett sokat várni, hiszen 2019. január 8-án 12 óra 45 perc körül a rendszerterhelés – megdöntve a tavaly decemberi csúcsot – 6884 MW (15 perces) értéket ért el (megjegyzés: azóta már ez is megdőlt, január 23-án már 6926 MW értéket ért el). 

Az új fogyasztási és rendszerterhelési csúcsok, a csökkenő hazai erőművi termelés, valamint az egyre nagyobb villamosenergia-import szükséglet legfőbb tanulsága, hogy a hazai villamosenergia-igények és az egyre gyakrabban előforduló áramfogyasztási rekordok biztonságos kielégítése, emellett a jelenlegi villamosenergia-import jelentős mérséklése érdekében mindenképpen szükség van új, hazai erőművek építésére. Olyan egészséges és fenntartható energiamixre van szükség, ami az időjárástól függetlenül képes az egyes villamosenergia-termelési módok sajátosságait összehangolni. 

Fotó: Hárfás Zsolt

A magyar kormány energia- és klímapolitikai stratégiájában a Paks II. Atomerőmű mellett kiemelt jelentőségűek a naperőművi fejlesztések, amelyek környezetbarát módon növelik a hazai ellátásbiztonságot. Természetesen figyelembe kell venni azt a tényt, hogy időjárásfüggő energiaforrásról van szó, a naperőművek nem képesek folyamatosan termelni.

 

Tízszeres kapacitás

A hazai naperőművi kapacitás az utóbbi három évben megtízszereződött, ma már közel 300 MW. A növekedés folyamatos, és várhatóan fennmarad a jövőben is, hiszen a KÁT 2016. végi lezárásáig az illetékes hivatalhoz 2000 megawattnyi kérelmet nyújtottak be, aminek körülbelül a fele valósulhat meg. A METÁR támogatásával együtt pedig a kapacitások elérhetik majd az 1400-1600 megawattot. A következő években a magyarországi naperőművi kapacitás meghaladhatja a kétezer megawattot, de egyes előrejelzések szerint akár a háromezres értéket is elérheti.

Fotó: Hárfás Zsolt

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a naperőművek teljesítményét nem lehet összehasonlítani egy atomerőmű teljesítményével, azaz 1 MW naperőművi kapacitás nem egyenlő 1 MW atomerőművi kapacitással.

Például a paksi telephelyen megépítendő két új, VVER-1200 típusú blokk, 2400 MW kapacitása révén, éves szinten mintegy 19 TWh villamos energiát termelhet. Ezzel szemben összességében 2400 MW-nyi naperőmű a hazai adottságokat figyelembe véve átlagosan csak közel 2,5 TWh villamos energiát tud megtermelni!

 

A legnagyobbak

Az MVM Csoport országosan 110 naperőművet épít, együtt több mint 100 MW beépített kapacitással, amelyek beüzemelésével hazánk legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező villamosenergia-termelője lesz. A projekt teljes összértéke mintegy 48 milliárd forint, amelynek harmadát európai uniós és magyar állami támogatás fedezi. Az MVM a közeljövőben egy legalább ugyanekkora nagyságrendű programot kíván elindítani.

Tavaly szeptemberben rakták le a Mátrai Erőmű új, 20 MW kapacitású naperőművének alapkövét Bükkábrányban. A következő 2-3 évben összességében 100 MW fotovoltaikus erőművet kívánnak megépíteni a rekultivált korábbi meddőhányó területén.

2018. október végén a MET Csoportnak a Dunamenti Erőmű területén épült, Dunai Solar Park névre keresztelt naperőműve, 17,6 MW kapacitással megkezdte a kereskedelmi üzemét.  A beruházás 2016 elején indult és 2018 augusztusában fejeződött be. A csoport közlése szerint a legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, az első 20 évre a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt.

Tavaly november végén az MVM Csoport Magyarország jelenlegi legnagyobb, közel 20 MW kapacitású naperőművét adta át Felsőzsolcán. A 45 hektáron elterülő erőmű 9 milliárd forintba került, a pénz egyharmada az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának forrásából származott, a többi az MVM Csoport saját forrásából.

Szintén november végén megkezdte a működését az Alteo Csoport monori, 4 MW összteljesítményű naperőműve is, amely nyolc darab 499 kilowattos naperőmű-egységből áll. A megtermelt villamos energiát 25 éven át a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) keretében értékesítik.

2018 decemberében az MVM Hungarowind Kft. tulajdonába került a visontai 16 MW kapacitású naperőművű, amely 2015. október elején kezdte meg a kereskedelmi üzemét. A felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején elhelyezkedő naperőmű az alternatív rekultiváció kiváló példája, hiszen a 20 év után megtelt és az előírásoknak megfelelően lefedett 30 hektáros terület a legjobb módon hasznosult.

Fotó: Hárfás Zsolt

Idén tavasszal adják át Pakson Magyarország legnagyobb, 20,6 MW beépített kapacitású naperőművét. Az ötven hektár területű, 9 milliárd forintos beruházás alapkövét 2018 márciusában rakták le.

 

Támogatások

A megújulós fejlesztésekhez szükség van beruházási és egyéb támogatásokra is. Hivatalos 2016. évi adatok szerint például a megújuló energiaforrások (a 2017-2018. évi hivatalos és részletes adatokat az illetékes hivatal még nem publikálta) kötelező átvételi rendszeren belüli kifizetése 78 milliárd forint volt, ebből 51,2 milliárd forint támogatás. Ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások fajlagos, átlagos támogatásának mértéke 21,28 Ft/kWh, az átlagos átvételi ár pedig közel 32,3 Ft/kWh volt. Ezt és az egyéb felmerülő költségeket (például a menetrendtől való eltérések kiegyenlítése) az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók fizették meg, ezért ez számukra fajlagos, átlagos KÁT-teherként 2,2 Ft többletköltséget jelentett minden egyes elfogyasztott 1 kWh után.

Fotó: Hárfás Zsolt

A tavalyi év döntő volt a jövőnket meghatározó globális klímapolitika szempontjából. Az időjárási események, az állásfoglalások és a nemzetközi tanulmányok is egyértelműen jelzik: a klímabarát technológiák, ezen belül az atomenergia és a megújuló energiaforrások további jelentős fejlesztése megkerülhetetlenné válik a jövőben.

Magyarország a kormány felelős döntéseinek köszönhetően a világ fősodrában halad a Paks II. Atomerőmű megvalósításával, valamint a megújulók, különösen a naperőművek fejlesztésével. Paks ebben is példát mutat, hiszen a nukleáris kapacitás-fenntartás mellett a városban az idei év elején befejeződik a naperőműpark építése. Ez pedig más városok és országok számára is kiváló példaként szolgálhat.

A cikk szerkesztett változata a Magyar Krónika 2019. februári lapszámában jelent meg.

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/69020/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29. 11:05
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően …

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20. 20:35
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz …

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14. 10:50
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, …

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13. 12:05
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06. 12:20
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális …

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29. 21:50
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks …

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23. 12:15
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó …

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17. 21:30
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok …

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07. 13:20
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított …

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25. 14:40
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?