Orosz-szerb megállapodás-csomag az atomenergia békés célú felhasználására

2019. január 17-én Belgrádban Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének szerbiai látogatása során a nukleáris energia békés célú közös projektjeinek gyakorlati megvalósításához jogalapot teremtő megállapodás-csomagot írtak alá.

A csomag része az atomenergia használatára vonatkozóan a bevált és innovatív technológiákon alapuló együttműködésről szóló kormányközi megállapodás, valamint a stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozat a nukleáris tudományos, technológia és innovációs központ megépítéséről.

A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, a Szerb Köztársaság részéről pedig Nenad Popović, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével. Az ünnepélyes ceremóniára Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének és Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnökének jelenlétében került sor.

„Ma szilárd alapot teremtünk ahhoz, hogy Szerbiában a magas technológiák fejlesztése hosszú évekre biztosított legyen. Nehezen képzelhető el a gazdaság hatékonyságának növelése, a mezőgazdaság, az orvostudomány, az oktatás fejlesztése és a lakosság életszínvonalának növelése a békés célú atomenergia használata nélkül. „A kormányközi megállapodás aláírása a szoros és érdemi együttműködés kezdetét jelenti történelmi partnerünkkel, Oroszországgal az innováció, a digitális és a tudományos technika terén” – jelentette ki Nenad Popović.

A kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik a Szerb Köztársaság atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a besugárzási technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban, az iparban, az oktatásban; a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése.

„Szerbia egyedülálló lehetőségekkel és tapasztalattal rendelkezik az atomtechnológia fejlesztésében és felhasználásában. Meghatároztuk azokat a projekteket, amelyekben egyesíthetjük Oroszország és Szerbia szakembereit és technikai kompetenciáit. A nukleáris tudomány, technológia és innováció központjának megépítését célzó projekt nemcsak az Oroszország és Szerbia közötti kétoldalú együttműködésnek ad erőteljes lendületet számos innovatív területen, köztük az orvostudományban, az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az egész közép-európai régió szintjén történő együttműködés alapjául fog szolgálni. Az összes projekt esetében szigorúan betartják a legmagasabb szintű nukleáris és sugárbiztonsági követelményeket, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség központi szerepét az ilyen az előírások és szabványok kidolgozásában” – emelte ki Alekszej Lihacsov.

A fent jelzett együttműködés megvalósítása érdekében a kormányközi megállapodásban szerepel az egyes projektek és tudományos kutatások esetében a közös munkacsoportok létrehozása, a szakértők cseréje, a szemináriumok és konferenciák szervezése, a tudományos és műszaki személyzet oktatásában és képzésében nyújtott segítség, valamint a berendezések, anyagok és alkatrészek beszállítása.

Foto: Promo

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/67749/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?