Megkezdte a kereskedelmi üzemet a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés VVER-1200-as reaktorral üzemelő 1-es blokkja 2018. december 6-án megkezdte a kereskedelmi üzemét, és ezzel a Leningrádi Atomerőmű a másik négy,1000 MW-os blokkjával együtt összesen 5240 MW beépített kapacitást ért el, amivel  a Leningrádi Atomerőmű Oroszország legnagyobb teljesítményű atomerőművévé vált.

Az orosz atomenergetika történetében az egy telephelyen előállított villamosenergia mennyiségét tekintve jelenleg egyedülálló ez a teljesítmény.

Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója elmondta: a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának kereskedelmi üzemkezdete nemcsak az orosz atomenergetikai ipar kiemelkedő eredménye, de Oroszország egészét tekintve is kiemelkedő esemény. A Roszenergoatom teljesítette a teljesítmény rendelkezésére bocsátására vállalt kötelezettségét. Ily módon a Leningrádi Atomerőmű Oroszország és a Szovjetunió történetében is egyedülálló módon az év végéig a legnagyobb teljesítményű atomerőmű, amelyben egyszerre öt blokk működik.   

A Leningrádi Atomerőmű olyan szempontból is egyedülálló, hogy egy telephelyen két különböző típusú blokk van, a régi grafitmoderátoros, csatorna típusúak és az új nyomottvizes blokk. Az öt blokk a 2018-as év végéig termel együtt. A tervek szerint december 22-én 45 év szolgálat után ugyanis leállítják a Leningrádi Atomerőmű 1-es blokkját és megkezdődik a grafitmoderátoros, csatorna típusú RBMK-1000-es blokk üzemből való kivonása.

Vlagyimir Pereguda, a Leningrádi Atomerőmű igazgatója elmondta, az új blokk termelésbe állása nem egyszerű  teljesítményfenntartást jelent, ugyanis, a VVER-1200-as blokk 20 százalékkal többet termel elődjéhez képest, és ennek a pluszteljesítménynek köszönhetően lehetővé válik Oroszország észak-nyugati régiójának ipari fejlesztése.. Az új blokk kereskedelmi üzemkezdete alkalmából az igazgató azt is hangsúlyozta az, hogy teljes mértékben meg van győződve a blokk biztonságos üzeméről, miután az ellenőrzések megerősítették, hogy az – a tervvel összhangban – alkalmas arra. hogy az elkövetkező 60 évben megbízhatóan termeljen.

A Leningrádi Atomerőmű biztosítja jelenleg Szentpétervár és a Leningrádi megye villamosenergia-szükségletének mintegy 50 százalékát Az észak-nyugat oroszországi régió összes villamosenergia-termelő kapacitását tekintve az atomerőmű 30 százalékos részesedéssel bír. Az új VVER-1200-as blokk 2018. március 9-i hálózatra kapcsolása óta mintegy 2,5 milliárd kilowattóra villamos energiát termelt. Éves szinten a Leningrád megyei költségvetésnek a blokk működése mintegy 3 milliárd rubeles pluszbevételt jelent. 

Érdemes megnézni az alábbi, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének jelentős mérföldköveit bemutató videót.
(Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt)

A VVER-1200-as típusú nyomottvizes, innovatív blokkok jelenleg a legnagyobb teljesítményűek Oroszországban. A 3+ generációs blokkokon alkalmazzák mindazon fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően ez a blokktípus megfelel az összes, a Fukusimai Atomerőműben történt baleset után foganatosított biztonsági követelménynek. Jelenleg nincs a világban ehhez fogható blokktípus. Az első ilyen egység 2016 vége óta üzemel a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés területén. A hagyományos blokkokhoz képes a VVER-1200-es egy sor olyan előnnyel rendelkezik, amelyek emelik gazdaságossági és biztonsági paramétereit.

A VVER-1200-as blokktípus sajátossága, hogy az aktív és passzív biztonsági megoldások egyedülálló kombinációjával rendelkezik, amelyek különösen ellenállóvá teszik a blokkot a külső és belső hatásokkal szemben. A típus rendelkezik egyebek közt zónaolvadékcsapdával, passzív hőelvezető rendszerrel, amely teljes villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is képes a reaktor aktív zónájában keletkező hőt a gőzfejlesztőn keresztül hosszabb időn keresztül elvezetni.

A Leningrádi Atomerőmű az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszernhez tartozik, Szosznovij Bor város területén fekszik, 70 kilométerre Szentpétervártól, a Finn-öböl partján. Ebben az erőműben kezdtek el működni az első orosz csatorna típusú, grafitmoderátoros, vízhűtésű RBMK-1000-es blokkok. Az erőműben négy ilyen 1000 MW-os blokk található, amelyeket VVER-1200-as egységekkel váltanak fel. Jelenleg folyik a Leningrád II-es atomerőmű 2-es blokk építése. A Roszenergoatom konszern megrendelésére az Atomprojekt cég mint főtervező és a Titán-2 konszern mint fővállalkozó közreműködésével készülnek a régi blokkokat felváltó új egységek.

A Paks II. Atomerőmű szükségességéről és a történetéről is szóló írásom itt olvasható. 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65955/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?