Megkezdte a kereskedelmi üzemet a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés VVER-1200-as reaktorral üzemelő 1-es blokkja 2018. december 6-án megkezdte a kereskedelmi üzemét, és ezzel a Leningrádi Atomerőmű a másik négy,1000 MW-os blokkjával együtt összesen 5240 MW beépített kapacitást ért el, amivel  a Leningrádi Atomerőmű Oroszország legnagyobb teljesítményű atomerőművévé vált.

Az orosz atomenergetika történetében az egy telephelyen előállított villamosenergia mennyiségét tekintve jelenleg egyedülálló ez a teljesítmény.

Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója elmondta: a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának kereskedelmi üzemkezdete nemcsak az orosz atomenergetikai ipar kiemelkedő eredménye, de Oroszország egészét tekintve is kiemelkedő esemény. A Roszenergoatom teljesítette a teljesítmény rendelkezésére bocsátására vállalt kötelezettségét. Ily módon a Leningrádi Atomerőmű Oroszország és a Szovjetunió történetében is egyedülálló módon az év végéig a legnagyobb teljesítményű atomerőmű, amelyben egyszerre öt blokk működik.   

A Leningrádi Atomerőmű olyan szempontból is egyedülálló, hogy egy telephelyen két különböző típusú blokk van, a régi grafitmoderátoros, csatorna típusúak és az új nyomottvizes blokk. Az öt blokk a 2018-as év végéig termel együtt. A tervek szerint december 22-én 45 év szolgálat után ugyanis leállítják a Leningrádi Atomerőmű 1-es blokkját és megkezdődik a grafitmoderátoros, csatorna típusú RBMK-1000-es blokk üzemből való kivonása.

Vlagyimir Pereguda, a Leningrádi Atomerőmű igazgatója elmondta, az új blokk termelésbe állása nem egyszerű  teljesítményfenntartást jelent, ugyanis, a VVER-1200-as blokk 20 százalékkal többet termel elődjéhez képest, és ennek a pluszteljesítménynek köszönhetően lehetővé válik Oroszország észak-nyugati régiójának ipari fejlesztése.. Az új blokk kereskedelmi üzemkezdete alkalmából az igazgató azt is hangsúlyozta az, hogy teljes mértékben meg van győződve a blokk biztonságos üzeméről, miután az ellenőrzések megerősítették, hogy az – a tervvel összhangban – alkalmas arra. hogy az elkövetkező 60 évben megbízhatóan termeljen.

A Leningrádi Atomerőmű biztosítja jelenleg Szentpétervár és a Leningrádi megye villamosenergia-szükségletének mintegy 50 százalékát Az észak-nyugat oroszországi régió összes villamosenergia-termelő kapacitását tekintve az atomerőmű 30 százalékos részesedéssel bír. Az új VVER-1200-as blokk 2018. március 9-i hálózatra kapcsolása óta mintegy 2,5 milliárd kilowattóra villamos energiát termelt. Éves szinten a Leningrád megyei költségvetésnek a blokk működése mintegy 3 milliárd rubeles pluszbevételt jelent. 

Érdemes megnézni az alábbi, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének jelentős mérföldköveit bemutató videót.
(Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt)

A VVER-1200-as típusú nyomottvizes, innovatív blokkok jelenleg a legnagyobb teljesítményűek Oroszországban. A 3+ generációs blokkokon alkalmazzák mindazon fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően ez a blokktípus megfelel az összes, a Fukusimai Atomerőműben történt baleset után foganatosított biztonsági követelménynek. Jelenleg nincs a világban ehhez fogható blokktípus. Az első ilyen egység 2016 vége óta üzemel a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés területén. A hagyományos blokkokhoz képes a VVER-1200-es egy sor olyan előnnyel rendelkezik, amelyek emelik gazdaságossági és biztonsági paramétereit.

A VVER-1200-as blokktípus sajátossága, hogy az aktív és passzív biztonsági megoldások egyedülálló kombinációjával rendelkezik, amelyek különösen ellenállóvá teszik a blokkot a külső és belső hatásokkal szemben. A típus rendelkezik egyebek közt zónaolvadékcsapdával, passzív hőelvezető rendszerrel, amely teljes villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is képes a reaktor aktív zónájában keletkező hőt a gőzfejlesztőn keresztül hosszabb időn keresztül elvezetni.

A Leningrádi Atomerőmű az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszernhez tartozik, Szosznovij Bor város területén fekszik, 70 kilométerre Szentpétervártól, a Finn-öböl partján. Ebben az erőműben kezdtek el működni az első orosz csatorna típusú, grafitmoderátoros, vízhűtésű RBMK-1000-es blokkok. Az erőműben négy ilyen 1000 MW-os blokk található, amelyeket VVER-1200-as egységekkel váltanak fel. Jelenleg folyik a Leningrád II-es atomerőmű 2-es blokk építése. A Roszenergoatom konszern megrendelésére az Atomprojekt cég mint főtervező és a Titán-2 konszern mint fővállalkozó közreműködésével készülnek a régi blokkokat felváltó új egységek.

A Paks II. Atomerőmű szükségességéről és a történetéről is szóló írásom itt olvasható. 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65955/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?