hirdetés

A Roszenergoatom elkötelezett a biztonság iránt

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern 2018. november 11-27. között fogadta a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség Biztonsági Felülvizsgálati Csoportjának  küldöttségét (OSART- Operating Safety Review Team).

A NAÜ szakértői csoportja megerősítette, hogy a Roszenergoatom elkötelezett a nukleáris biztonság elvei iránt, és kiemelt számos olyan, a vállalat által alkalmazott gyakorlatot, amelyek az egész nemzetközi közösség számára hasznosak lehetnek.

A tizenhét napos küldetést lezáró sajtótájékoztatón Peter Tarren, a NAÜ szakértői csoportjának vezetője kijelentette:

„A NAÜ figyelemreméltó sikernek tartja a küldetést. Mindegyik szervezet keresi a folyamatos fejlődés lehetőségét, de amit ennél a vállalatnál tapasztaltam, az a biztonsági elvek iránti valódi elkötelezettséget tükrözi. A Roszenergoatomnál kiváló gyakorlati példákat láttunk, amelyek a nemzetközi közösség egésze számára hasznosak lesznek, és nemcsak az egyes államok esetében, hanem globális szinten is hozzájárulnak majd a nukleáris biztonsághoz; közülük kettő a kommunikációt, egy pedig a beszerzéseket érinti.”

Az OSART-csoport munkájában 12 szakértő és 2 megfigyelő vett részt: Németországból, Kínából, Kanadából, Dél-Afrikából, Szlovéniából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Japánból, Csehországból, Szlovákiából és Iránból. A konszernt és három leányvállalatát, a Balakovói, a Kolai és a Szmolenszki Atomerőművet 9 szinten vizsgálták: a vállalatirányítás, a független nukleáris felügyelet, az emberi erőforrások, a kommunikáció, a műszaki karbantartás és javítás, a műszaki támogatás, az üzemeltetési tapasztalatok, a beszerzések, a balesetkezelés és a vészhelyzeti készenlét tekintetében.

A szakértők a központi iroda és az atomerőművek munkatársait kérdezték ki, megfigyelőként részt vettek a vállalat központi irodájában és az atomerőművekben tartott találkozók során, elemezték az értékeléssel kapcsolatos dokumentációt, valamint tanulmányozták az érdekelt felekkel folytatott kommunikáció módját és tartalmát. Ugyanakkor nem értékelték Roszenergoatomot a szabályozó szervezet követelményeinek való megfelelés vagy az adott atomerőmű biztonságossága tekintetében, és nem hasonlították össze a Roszenergoatom atomerőműveinek üzemeltetési biztonságát a világ más atomerőműveivel.

A vizsgálat során kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra vonatkozó előírások betartására, a személyzet munkához való hozzáállására és hozzáértésére, a vezetőség által alkalmazott módszerekre a támogatás, a motiváció és az ellenőrzés terén csakúgy, mint a dolgozói magatartásra és a nukleáris létesítmények állapotára.

A munka során a szakértők hat továbbfejleszthető területet jelöltek ki, ezek a szervezeti vezetés, a független nukleáris felügyelet, a karbantartás, az üzemeltetési tapasztalatok, a vészhelyzeti készenlét és a beszerzések.

Andrej Petrov, a Roszenergoatom vezérigazgatója elmondta:

„Az OSART látogatása nemcsak egy további lépést jelent ahhoz, hogy a munkánkat különböző területeken javítsuk, hanem egyedi lehetőség arra is, hogy a NAÜ részéről független értékelést kapjunk a vállalat egészéről. Korábban csak két ilyen OSART vállalati küldetésre került sor – a cseh ČEZ és a francia EDF esetében. Az OSART által megfogalmazott ajánlások segíteni fognak minket abban, hogy tovább javítsuk atomerőműveink üzemeltetési biztonságát, míg az itt megismert és bevált gyakorlatok az egész világon hozzájárulnak biztonság növeléséhez.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a megfigyelők a 9 terület 3 legjobb gyakorlatán kívül 32 jó munkaterületet is kiemeltek.

A szakértői csoport a jelentéstervezetet a Roszenergoatom vezetőségéhez juttatta el, amely a NAÜ-nek fogja elküldeni az észrevételeit. A zárójelentést három hónapon belül küldik el az Oroszországi Föderáció kormányának. Az OSART küldetés összes jelentése nyilvánosan is elérhető.

Az OSART-küldetés a NAÜ által végrehajtott legrégebb missziók egyike, és az atomerőművi biztonság független értékeléséhez hatékony eszköznek tartják. Célja, hogy a legjobb gyakorlatok terjesztésével továbbfejlessze és javítsa az atomerőművek biztonságát. A missziót a NAÜ szervezi, amely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biztonsági előírások kidolgozásában és biztosítja, hogy azok alkalmazhatók legyenek az atomenergiaipar bármilyen tevékenységét illetően. Az OSART-küldöttség a Roszenergoatom konszernnél tett látogatásával az Oroszországi Föderáció kormányának és a Roszatom állami vállalat meghívásának tett eleget. A vállalati küldetés célja, hogy a NAÜ szakértőivel együtt megtalálja azokat a területeket, ahol az üzemeltető szervezet javítani tud a nukleáris biztonságon. Oroszországban már sor került hasonló küldetésekre a Leningrádi, a Balakovói, a Rosztovi, a Szmolenszki, a Kolai és a Novovoronyezsi Atomerőmű esetében.

A Roszenergoatom a Roszatom villamos energetikai részlegének vezető vállalata. Nukleáris termelési kapacitását tekintve Oroszország legnagyobb vállalata, amely a világon a második helyen áll ebben a tekintetben. Fióktelepként hozzá tartozik mind a tíz oroszországi atomerőmű, valamint a társaság termelőtevékenységét ellátó vállalatok. A tíz oroszországi atomerőmű összesen 35 blokkal rendelkezik, ezek összteljesítménye 30 GW. Jelenleg az atomerőművek adják Oroszország teljes villamosenergia-termelésének a 19%-át.

Fotó: Peter Tarren és Alexander Sutikov

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65216/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szakmai látogatás a Novovoronyezsi Atomerőműben

2019.07.09. 12:10
2019. július 3-án tizenkét országból 23 szakember látogatott el a Novovoronyezsi Atomerőműbe a Roszatom Műszaki Akadémia szervezésében.

65 éves a világ első atomerőműve

2019.06.28. 14:40
Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is. Nem volt ez másként akkor sem, …

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

2019.05.27. 14:50
Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?