A Roszenergoatom elkötelezett a biztonság iránt

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern 2018. november 11-27. között fogadta a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség Biztonsági Felülvizsgálati Csoportjának  küldöttségét (OSART- Operating Safety Review Team).

A NAÜ szakértői csoportja megerősítette, hogy a Roszenergoatom elkötelezett a nukleáris biztonság elvei iránt, és kiemelt számos olyan, a vállalat által alkalmazott gyakorlatot, amelyek az egész nemzetközi közösség számára hasznosak lehetnek.

A tizenhét napos küldetést lezáró sajtótájékoztatón Peter Tarren, a NAÜ szakértői csoportjának vezetője kijelentette:

„A NAÜ figyelemreméltó sikernek tartja a küldetést. Mindegyik szervezet keresi a folyamatos fejlődés lehetőségét, de amit ennél a vállalatnál tapasztaltam, az a biztonsági elvek iránti valódi elkötelezettséget tükrözi. A Roszenergoatomnál kiváló gyakorlati példákat láttunk, amelyek a nemzetközi közösség egésze számára hasznosak lesznek, és nemcsak az egyes államok esetében, hanem globális szinten is hozzájárulnak majd a nukleáris biztonsághoz; közülük kettő a kommunikációt, egy pedig a beszerzéseket érinti.”

Az OSART-csoport munkájában 12 szakértő és 2 megfigyelő vett részt: Németországból, Kínából, Kanadából, Dél-Afrikából, Szlovéniából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Japánból, Csehországból, Szlovákiából és Iránból. A konszernt és három leányvállalatát, a Balakovói, a Kolai és a Szmolenszki Atomerőművet 9 szinten vizsgálták: a vállalatirányítás, a független nukleáris felügyelet, az emberi erőforrások, a kommunikáció, a műszaki karbantartás és javítás, a műszaki támogatás, az üzemeltetési tapasztalatok, a beszerzések, a balesetkezelés és a vészhelyzeti készenlét tekintetében.

A szakértők a központi iroda és az atomerőművek munkatársait kérdezték ki, megfigyelőként részt vettek a vállalat központi irodájában és az atomerőművekben tartott találkozók során, elemezték az értékeléssel kapcsolatos dokumentációt, valamint tanulmányozták az érdekelt felekkel folytatott kommunikáció módját és tartalmát. Ugyanakkor nem értékelték Roszenergoatomot a szabályozó szervezet követelményeinek való megfelelés vagy az adott atomerőmű biztonságossága tekintetében, és nem hasonlították össze a Roszenergoatom atomerőműveinek üzemeltetési biztonságát a világ más atomerőműveivel.

A vizsgálat során kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra vonatkozó előírások betartására, a személyzet munkához való hozzáállására és hozzáértésére, a vezetőség által alkalmazott módszerekre a támogatás, a motiváció és az ellenőrzés terén csakúgy, mint a dolgozói magatartásra és a nukleáris létesítmények állapotára.

A munka során a szakértők hat továbbfejleszthető területet jelöltek ki, ezek a szervezeti vezetés, a független nukleáris felügyelet, a karbantartás, az üzemeltetési tapasztalatok, a vészhelyzeti készenlét és a beszerzések.

Andrej Petrov, a Roszenergoatom vezérigazgatója elmondta:

„Az OSART látogatása nemcsak egy további lépést jelent ahhoz, hogy a munkánkat különböző területeken javítsuk, hanem egyedi lehetőség arra is, hogy a NAÜ részéről független értékelést kapjunk a vállalat egészéről. Korábban csak két ilyen OSART vállalati küldetésre került sor – a cseh ČEZ és a francia EDF esetében. Az OSART által megfogalmazott ajánlások segíteni fognak minket abban, hogy tovább javítsuk atomerőműveink üzemeltetési biztonságát, míg az itt megismert és bevált gyakorlatok az egész világon hozzájárulnak biztonság növeléséhez.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a megfigyelők a 9 terület 3 legjobb gyakorlatán kívül 32 jó munkaterületet is kiemeltek.

A szakértői csoport a jelentéstervezetet a Roszenergoatom vezetőségéhez juttatta el, amely a NAÜ-nek fogja elküldeni az észrevételeit. A zárójelentést három hónapon belül küldik el az Oroszországi Föderáció kormányának. Az OSART küldetés összes jelentése nyilvánosan is elérhető.

Az OSART-küldetés a NAÜ által végrehajtott legrégebb missziók egyike, és az atomerőművi biztonság független értékeléséhez hatékony eszköznek tartják. Célja, hogy a legjobb gyakorlatok terjesztésével továbbfejlessze és javítsa az atomerőművek biztonságát. A missziót a NAÜ szervezi, amely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biztonsági előírások kidolgozásában és biztosítja, hogy azok alkalmazhatók legyenek az atomenergiaipar bármilyen tevékenységét illetően. Az OSART-küldöttség a Roszenergoatom konszernnél tett látogatásával az Oroszországi Föderáció kormányának és a Roszatom állami vállalat meghívásának tett eleget. A vállalati küldetés célja, hogy a NAÜ szakértőivel együtt megtalálja azokat a területeket, ahol az üzemeltető szervezet javítani tud a nukleáris biztonságon. Oroszországban már sor került hasonló küldetésekre a Leningrádi, a Balakovói, a Rosztovi, a Szmolenszki, a Kolai és a Novovoronyezsi Atomerőmű esetében.

A Roszenergoatom a Roszatom villamos energetikai részlegének vezető vállalata. Nukleáris termelési kapacitását tekintve Oroszország legnagyobb vállalata, amely a világon a második helyen áll ebben a tekintetben. Fióktelepként hozzá tartozik mind a tíz oroszországi atomerőmű, valamint a társaság termelőtevékenységét ellátó vállalatok. A tíz oroszországi atomerőmű összesen 35 blokkal rendelkezik, ezek összteljesítménye 30 GW. Jelenleg az atomerőművek adják Oroszország teljes villamosenergia-termelésének a 19%-át.

Fotó: Peter Tarren és Alexander Sutikov

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65216/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?