A Roszatom innovatív technológiával hosszabbítja meg a reaktorok élettartamát


A Roszatom elsőként a világon befejezte egy nagy teljesítményű reaktor hőkezelését a Szaratovi régióban, a Moszkvától 900 km-re fekvő Balakovói Atomerőmű 1-es blokkjában.

A Kurcsatov Intézet szakemberei által kidolgozott egyedi technológiának köszönhetően meg tudják hosszabbítani a reaktor élettartamát, mivel a hőkezelés hatására a reaktortartályt alkotó fémötvözet visszanyeri eredeti fizikai jellemzőit.

A projekt szerte a világon lehetőséget teremt a korosodó atomreaktorok élettartamának növeléséhez. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kijelentette:

„Jelenleg hozzávetőleg 37 darab VVER-1000-es típusú reaktor működik szerte a világon. A reaktortartály hőkezelése egy merőben új és jelenleg az egyetlen olyan technológia a világon, amely lehetővé teszi a reaktor élettartamának a növelését. Ez a technológia elérhető fog válni a külföldi országokban működő atomerőművek számára is.” 

A hőkezeléses technológia lehetőséget ad arra, hogy a VVER-1000-es blokkok élettartamát 15-30 évvel meghosszabbítsák, és így összesen 7,8 milliárd tonna mértékű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg. Ráadásul az atomerőművek is biztonságosabbá és gazdaságosabbá válnak. A becslések szerint a meghosszabbított üzemidő alatt az élettartamra vetített villamosenergia-termelési egységköltség, az LCOE 29 dollár/MW órára tud csökkenni, ami olcsóbb lesz, mint a széntüzelési erőművek  költsége.

Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet elnöke kifejtette:

„A VVER-reaktorok esetében a neutronsugárzás miatt a reaktortartályt alkotó fémötvözet anyagszerkezeti tulajdonságainak változása befolyásolja az atomerőmű élettartamát. A Kurcsatov Intézet tudósai kidolgozták és szabadalmaztatták a VVER-1000 reaktortartály helyreállító-hőkezelési technológiát, amelyet a nyomottvizes atomerőművek bármely típusában teljesítménytől függetlenül lehet majd használni. November közepén került sor a helyreállító-hőkezelési eljárásra a Balakovo Atomerőmű 1-es blokkján, amelynek eredményeképpen a reaktortartály anyaga visszanyerte eredeti állapotát és mechanikai tulajdonságait. Az eredményeknek köszönhetően a szóban forgó VVER-1000-es reaktor további 15 évet fog szolgálni.”

Korábban hasonló technológiát próbáltak ki és teszteltek a kis és közepes teljesítményű, VVER-440 típusú reaktorok esetében Novovoronyezsben és a Kola-félszigeti Atomerőműben Oroszországban, továbbá a Rivne Atomerőműben Ukrajnában, az örmény atomerőműben, a Greifswald Atomerőműben Németországban és a Kozloduji Atomerőműben Bulgáriában. Az új technológiának köszönhetően az élettartamuk 45-60 évre nőhet.

A VVER-440 típushoz képest a VVER-1000 reaktortartálya nagyobb átmérőjű, ezért a Kurcsatov Intézet tudósai egy vadonatúj berendezést fejlesztettek ki a reaktortartály hőkezeléséhez. A reaktortartályt alkotó fémet alacsony hőmérsékleten, lassan 565 Celsius fokra melegítették fel, ezt követte a 100 órán keresztül tartó állandó melegítés, majd a fém lassú lehűtése.

A folyamat során összegyűjtött összes adat alapján jelentés készül, amelyet a nemzeti szabályozó testülethez, a Rosztyehnadzorhoz juttatnak el jóváhagyásra.

A Roszatom a világon az egyetlen olyan vállalat, amely integrált, tiszta energiaforrást használó megoldásokat kínál, beleértve az atomerőművek tervezését, építését és működtetését, az uránbányászatot, a feldolgozást és dúsítást, a fűtőanyag-ellátást, a leszerelést, a kiégett fűtőelemek tárolását és szállítását és a nukleáris hulladék biztonságos kezelését. Több mint hetvenéves tapasztalattal a háta mögött a vállalat hatékony megoldásokat kínál az összes atomerőmű típus vonatkozásában. A Roszatom a szélerőművek, a nukleáris medicina, az energiatárolás területén és egyéb területeken is jelen van.

A moszkvai székhelyű vállalat több mint 300 vállalatot és szervezetet egyesít és 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Összességében a Roszatom rendelkezik a második legnagyobb uránkészlettel, a világ urándúsítási piacának 40 százalékát birtokolja. Az atomerőművek legújabb generációját építi, a következő tíz évre szóló megrendelés-állománya pedig 133 milliárd USA dollár.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetikai ipar úttörője. A Kurcsatov Intézet szakemberei fejlesztették ki és valósították meg a VVER-440 reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. Ennek eredményeképpen Oroszországban és külföldön 17 üzemben lévő VVER-440 reaktor élettartama 45 évre nőtt. 

A Kurcsatov Intézet saját kezdeményezéseként fejlesztette és szabadalmaztatta a VVER-1000-es reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. A VVER-440-es reaktorok élettartam-hosszabbításával kapcsolatban elért sikerek ellenére a VVER-1000 reaktorok esetében új hőkezelési eljárást kellett kidolgozni. A kifejlesztett hőkezelési mód feltétele, hogy a melegítés 565±15 ºС-on 100 órán keresztül tartson.

A Kurcsatov Intézet a Roszatom megbízása alapján folytatta a munkát a VVER-1000 reaktortartályok helyreállító-hőkezelési technológiai fejlesztését és szabadalmaztatását. A helyreállító-hőkezelési teszt novemberben sikerrel zárult a Balakovo Atomerőmű 1-es egységében. A hőkezelési technológia által megkívánt paramétereket és módszereket a Kurcsatov Intézet szakemberei ellenőrizték és igazolták.

A helyreállító-hőkezelési eljárás kidolgozásában és technológiai megvalósításában szerzett tapasztalatok eredményeként a Kurcsatov Intézet egyedülálló kompetenciájának köszönhetően lehetővé válik, hogy az intézet bármely típusú és teljesítményű nyomottvizes reaktor számára hasonló technológiát fejlesszen ki és valósítson meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65127/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?