hirdetés

A Roszatom innovatív technológiával hosszabbítja meg a reaktorok élettartamát


A Roszatom elsőként a világon befejezte egy nagy teljesítményű reaktor hőkezelését a Szaratovi régióban, a Moszkvától 900 km-re fekvő Balakovói Atomerőmű 1-es blokkjában.

A Kurcsatov Intézet szakemberei által kidolgozott egyedi technológiának köszönhetően meg tudják hosszabbítani a reaktor élettartamát, mivel a hőkezelés hatására a reaktortartályt alkotó fémötvözet visszanyeri eredeti fizikai jellemzőit.

A projekt szerte a világon lehetőséget teremt a korosodó atomreaktorok élettartamának növeléséhez. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kijelentette:

„Jelenleg hozzávetőleg 37 darab VVER-1000-es típusú reaktor működik szerte a világon. A reaktortartály hőkezelése egy merőben új és jelenleg az egyetlen olyan technológia a világon, amely lehetővé teszi a reaktor élettartamának a növelését. Ez a technológia elérhető fog válni a külföldi országokban működő atomerőművek számára is.” 

A hőkezeléses technológia lehetőséget ad arra, hogy a VVER-1000-es blokkok élettartamát 15-30 évvel meghosszabbítsák, és így összesen 7,8 milliárd tonna mértékű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg. Ráadásul az atomerőművek is biztonságosabbá és gazdaságosabbá válnak. A becslések szerint a meghosszabbított üzemidő alatt az élettartamra vetített villamosenergia-termelési egységköltség, az LCOE 29 dollár/MW órára tud csökkenni, ami olcsóbb lesz, mint a széntüzelési erőművek  költsége.

Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet elnöke kifejtette:

„A VVER-reaktorok esetében a neutronsugárzás miatt a reaktortartályt alkotó fémötvözet anyagszerkezeti tulajdonságainak változása befolyásolja az atomerőmű élettartamát. A Kurcsatov Intézet tudósai kidolgozták és szabadalmaztatták a VVER-1000 reaktortartály helyreállító-hőkezelési technológiát, amelyet a nyomottvizes atomerőművek bármely típusában teljesítménytől függetlenül lehet majd használni. November közepén került sor a helyreállító-hőkezelési eljárásra a Balakovo Atomerőmű 1-es blokkján, amelynek eredményeképpen a reaktortartály anyaga visszanyerte eredeti állapotát és mechanikai tulajdonságait. Az eredményeknek köszönhetően a szóban forgó VVER-1000-es reaktor további 15 évet fog szolgálni.”

Korábban hasonló technológiát próbáltak ki és teszteltek a kis és közepes teljesítményű, VVER-440 típusú reaktorok esetében Novovoronyezsben és a Kola-félszigeti Atomerőműben Oroszországban, továbbá a Rivne Atomerőműben Ukrajnában, az örmény atomerőműben, a Greifswald Atomerőműben Németországban és a Kozloduji Atomerőműben Bulgáriában. Az új technológiának köszönhetően az élettartamuk 45-60 évre nőhet.

A VVER-440 típushoz képest a VVER-1000 reaktortartálya nagyobb átmérőjű, ezért a Kurcsatov Intézet tudósai egy vadonatúj berendezést fejlesztettek ki a reaktortartály hőkezeléséhez. A reaktortartályt alkotó fémet alacsony hőmérsékleten, lassan 565 Celsius fokra melegítették fel, ezt követte a 100 órán keresztül tartó állandó melegítés, majd a fém lassú lehűtése.

A folyamat során összegyűjtött összes adat alapján jelentés készül, amelyet a nemzeti szabályozó testülethez, a Rosztyehnadzorhoz juttatnak el jóváhagyásra.

A Roszatom a világon az egyetlen olyan vállalat, amely integrált, tiszta energiaforrást használó megoldásokat kínál, beleértve az atomerőművek tervezését, építését és működtetését, az uránbányászatot, a feldolgozást és dúsítást, a fűtőanyag-ellátást, a leszerelést, a kiégett fűtőelemek tárolását és szállítását és a nukleáris hulladék biztonságos kezelését. Több mint hetvenéves tapasztalattal a háta mögött a vállalat hatékony megoldásokat kínál az összes atomerőmű típus vonatkozásában. A Roszatom a szélerőművek, a nukleáris medicina, az energiatárolás területén és egyéb területeken is jelen van.

A moszkvai székhelyű vállalat több mint 300 vállalatot és szervezetet egyesít és 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Összességében a Roszatom rendelkezik a második legnagyobb uránkészlettel, a világ urándúsítási piacának 40 százalékát birtokolja. Az atomerőművek legújabb generációját építi, a következő tíz évre szóló megrendelés-állománya pedig 133 milliárd USA dollár.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetikai ipar úttörője. A Kurcsatov Intézet szakemberei fejlesztették ki és valósították meg a VVER-440 reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. Ennek eredményeképpen Oroszországban és külföldön 17 üzemben lévő VVER-440 reaktor élettartama 45 évre nőtt. 

A Kurcsatov Intézet saját kezdeményezéseként fejlesztette és szabadalmaztatta a VVER-1000-es reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. A VVER-440-es reaktorok élettartam-hosszabbításával kapcsolatban elért sikerek ellenére a VVER-1000 reaktorok esetében új hőkezelési eljárást kellett kidolgozni. A kifejlesztett hőkezelési mód feltétele, hogy a melegítés 565±15 ºС-on 100 órán keresztül tartson.

A Kurcsatov Intézet a Roszatom megbízása alapján folytatta a munkát a VVER-1000 reaktortartályok helyreállító-hőkezelési technológiai fejlesztését és szabadalmaztatását. A helyreállító-hőkezelési teszt novemberben sikerrel zárult a Balakovo Atomerőmű 1-es egységében. A hőkezelési technológia által megkívánt paramétereket és módszereket a Kurcsatov Intézet szakemberei ellenőrizték és igazolták.

A helyreállító-hőkezelési eljárás kidolgozásában és technológiai megvalósításában szerzett tapasztalatok eredményeként a Kurcsatov Intézet egyedülálló kompetenciájának köszönhetően lehetővé válik, hogy az intézet bármely típusú és teljesítményű nyomottvizes reaktor számára hasonló technológiát fejlesszen ki és valósítson meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65127/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szakmai látogatás a Novovoronyezsi Atomerőműben

2019.07.09. 12:10
2019. július 3-án tizenkét országból 23 szakember látogatott el a Novovoronyezsi Atomerőműbe a Roszatom Műszaki Akadémia szervezésében.

65 éves a világ első atomerőműve

2019.06.28. 14:40
Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is. Nem volt ez másként akkor sem, …

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

2019.05.27. 14:50
Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?