A Roszatom innovatív technológiával hosszabbítja meg a reaktorok élettartamát


A Roszatom elsőként a világon befejezte egy nagy teljesítményű reaktor hőkezelését a Szaratovi régióban, a Moszkvától 900 km-re fekvő Balakovói Atomerőmű 1-es blokkjában.

A Kurcsatov Intézet szakemberei által kidolgozott egyedi technológiának köszönhetően meg tudják hosszabbítani a reaktor élettartamát, mivel a hőkezelés hatására a reaktortartályt alkotó fémötvözet visszanyeri eredeti fizikai jellemzőit.

A projekt szerte a világon lehetőséget teremt a korosodó atomreaktorok élettartamának növeléséhez. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kijelentette:

„Jelenleg hozzávetőleg 37 darab VVER-1000-es típusú reaktor működik szerte a világon. A reaktortartály hőkezelése egy merőben új és jelenleg az egyetlen olyan technológia a világon, amely lehetővé teszi a reaktor élettartamának a növelését. Ez a technológia elérhető fog válni a külföldi országokban működő atomerőművek számára is.” 

A hőkezeléses technológia lehetőséget ad arra, hogy a VVER-1000-es blokkok élettartamát 15-30 évvel meghosszabbítsák, és így összesen 7,8 milliárd tonna mértékű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg. Ráadásul az atomerőművek is biztonságosabbá és gazdaságosabbá válnak. A becslések szerint a meghosszabbított üzemidő alatt az élettartamra vetített villamosenergia-termelési egységköltség, az LCOE 29 dollár/MW órára tud csökkenni, ami olcsóbb lesz, mint a széntüzelési erőművek  költsége.

Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet elnöke kifejtette:

„A VVER-reaktorok esetében a neutronsugárzás miatt a reaktortartályt alkotó fémötvözet anyagszerkezeti tulajdonságainak változása befolyásolja az atomerőmű élettartamát. A Kurcsatov Intézet tudósai kidolgozták és szabadalmaztatták a VVER-1000 reaktortartály helyreállító-hőkezelési technológiát, amelyet a nyomottvizes atomerőművek bármely típusában teljesítménytől függetlenül lehet majd használni. November közepén került sor a helyreállító-hőkezelési eljárásra a Balakovo Atomerőmű 1-es blokkján, amelynek eredményeképpen a reaktortartály anyaga visszanyerte eredeti állapotát és mechanikai tulajdonságait. Az eredményeknek köszönhetően a szóban forgó VVER-1000-es reaktor további 15 évet fog szolgálni.”

Korábban hasonló technológiát próbáltak ki és teszteltek a kis és közepes teljesítményű, VVER-440 típusú reaktorok esetében Novovoronyezsben és a Kola-félszigeti Atomerőműben Oroszországban, továbbá a Rivne Atomerőműben Ukrajnában, az örmény atomerőműben, a Greifswald Atomerőműben Németországban és a Kozloduji Atomerőműben Bulgáriában. Az új technológiának köszönhetően az élettartamuk 45-60 évre nőhet.

A VVER-440 típushoz képest a VVER-1000 reaktortartálya nagyobb átmérőjű, ezért a Kurcsatov Intézet tudósai egy vadonatúj berendezést fejlesztettek ki a reaktortartály hőkezeléséhez. A reaktortartályt alkotó fémet alacsony hőmérsékleten, lassan 565 Celsius fokra melegítették fel, ezt követte a 100 órán keresztül tartó állandó melegítés, majd a fém lassú lehűtése.

A folyamat során összegyűjtött összes adat alapján jelentés készül, amelyet a nemzeti szabályozó testülethez, a Rosztyehnadzorhoz juttatnak el jóváhagyásra.

A Roszatom a világon az egyetlen olyan vállalat, amely integrált, tiszta energiaforrást használó megoldásokat kínál, beleértve az atomerőművek tervezését, építését és működtetését, az uránbányászatot, a feldolgozást és dúsítást, a fűtőanyag-ellátást, a leszerelést, a kiégett fűtőelemek tárolását és szállítását és a nukleáris hulladék biztonságos kezelését. Több mint hetvenéves tapasztalattal a háta mögött a vállalat hatékony megoldásokat kínál az összes atomerőmű típus vonatkozásában. A Roszatom a szélerőművek, a nukleáris medicina, az energiatárolás területén és egyéb területeken is jelen van.

A moszkvai székhelyű vállalat több mint 300 vállalatot és szervezetet egyesít és 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Összességében a Roszatom rendelkezik a második legnagyobb uránkészlettel, a világ urándúsítási piacának 40 százalékát birtokolja. Az atomerőművek legújabb generációját építi, a következő tíz évre szóló megrendelés-állománya pedig 133 milliárd USA dollár.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetikai ipar úttörője. A Kurcsatov Intézet szakemberei fejlesztették ki és valósították meg a VVER-440 reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. Ennek eredményeképpen Oroszországban és külföldön 17 üzemben lévő VVER-440 reaktor élettartama 45 évre nőtt. 

A Kurcsatov Intézet saját kezdeményezéseként fejlesztette és szabadalmaztatta a VVER-1000-es reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. A VVER-440-es reaktorok élettartam-hosszabbításával kapcsolatban elért sikerek ellenére a VVER-1000 reaktorok esetében új hőkezelési eljárást kellett kidolgozni. A kifejlesztett hőkezelési mód feltétele, hogy a melegítés 565±15 ºС-on 100 órán keresztül tartson.

A Kurcsatov Intézet a Roszatom megbízása alapján folytatta a munkát a VVER-1000 reaktortartályok helyreállító-hőkezelési technológiai fejlesztését és szabadalmaztatását. A helyreállító-hőkezelési teszt novemberben sikerrel zárult a Balakovo Atomerőmű 1-es egységében. A hőkezelési technológia által megkívánt paramétereket és módszereket a Kurcsatov Intézet szakemberei ellenőrizték és igazolták.

A helyreállító-hőkezelési eljárás kidolgozásában és technológiai megvalósításában szerzett tapasztalatok eredményeként a Kurcsatov Intézet egyedülálló kompetenciájának köszönhetően lehetővé válik, hogy az intézet bármely típusú és teljesítményű nyomottvizes reaktor számára hasonló technológiát fejlesszen ki és valósítson meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65127/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Indításra készül Paks II. orosz referencia-erőművének 2. blokkja is

2020.06.15. 11:15
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást …

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020.06.10. 17:20
Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?