A Roszatom innovatív technológiával hosszabbítja meg a reaktorok élettartamát


A Roszatom elsőként a világon befejezte egy nagy teljesítményű reaktor hőkezelését a Szaratovi régióban, a Moszkvától 900 km-re fekvő Balakovói Atomerőmű 1-es blokkjában.

A Kurcsatov Intézet szakemberei által kidolgozott egyedi technológiának köszönhetően meg tudják hosszabbítani a reaktor élettartamát, mivel a hőkezelés hatására a reaktortartályt alkotó fémötvözet visszanyeri eredeti fizikai jellemzőit.

A projekt szerte a világon lehetőséget teremt a korosodó atomreaktorok élettartamának növeléséhez. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kijelentette:

„Jelenleg hozzávetőleg 37 darab VVER-1000-es típusú reaktor működik szerte a világon. A reaktortartály hőkezelése egy merőben új és jelenleg az egyetlen olyan technológia a világon, amely lehetővé teszi a reaktor élettartamának a növelését. Ez a technológia elérhető fog válni a külföldi országokban működő atomerőművek számára is.” 

A hőkezeléses technológia lehetőséget ad arra, hogy a VVER-1000-es blokkok élettartamát 15-30 évvel meghosszabbítsák, és így összesen 7,8 milliárd tonna mértékű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg. Ráadásul az atomerőművek is biztonságosabbá és gazdaságosabbá válnak. A becslések szerint a meghosszabbított üzemidő alatt az élettartamra vetített villamosenergia-termelési egységköltség, az LCOE 29 dollár/MW órára tud csökkenni, ami olcsóbb lesz, mint a széntüzelési erőművek  költsége.

Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet elnöke kifejtette:

„A VVER-reaktorok esetében a neutronsugárzás miatt a reaktortartályt alkotó fémötvözet anyagszerkezeti tulajdonságainak változása befolyásolja az atomerőmű élettartamát. A Kurcsatov Intézet tudósai kidolgozták és szabadalmaztatták a VVER-1000 reaktortartály helyreállító-hőkezelési technológiát, amelyet a nyomottvizes atomerőművek bármely típusában teljesítménytől függetlenül lehet majd használni. November közepén került sor a helyreállító-hőkezelési eljárásra a Balakovo Atomerőmű 1-es blokkján, amelynek eredményeképpen a reaktortartály anyaga visszanyerte eredeti állapotát és mechanikai tulajdonságait. Az eredményeknek köszönhetően a szóban forgó VVER-1000-es reaktor további 15 évet fog szolgálni.”

Korábban hasonló technológiát próbáltak ki és teszteltek a kis és közepes teljesítményű, VVER-440 típusú reaktorok esetében Novovoronyezsben és a Kola-félszigeti Atomerőműben Oroszországban, továbbá a Rivne Atomerőműben Ukrajnában, az örmény atomerőműben, a Greifswald Atomerőműben Németországban és a Kozloduji Atomerőműben Bulgáriában. Az új technológiának köszönhetően az élettartamuk 45-60 évre nőhet.

A VVER-440 típushoz képest a VVER-1000 reaktortartálya nagyobb átmérőjű, ezért a Kurcsatov Intézet tudósai egy vadonatúj berendezést fejlesztettek ki a reaktortartály hőkezeléséhez. A reaktortartályt alkotó fémet alacsony hőmérsékleten, lassan 565 Celsius fokra melegítették fel, ezt követte a 100 órán keresztül tartó állandó melegítés, majd a fém lassú lehűtése.

A folyamat során összegyűjtött összes adat alapján jelentés készül, amelyet a nemzeti szabályozó testülethez, a Rosztyehnadzorhoz juttatnak el jóváhagyásra.

A Roszatom a világon az egyetlen olyan vállalat, amely integrált, tiszta energiaforrást használó megoldásokat kínál, beleértve az atomerőművek tervezését, építését és működtetését, az uránbányászatot, a feldolgozást és dúsítást, a fűtőanyag-ellátást, a leszerelést, a kiégett fűtőelemek tárolását és szállítását és a nukleáris hulladék biztonságos kezelését. Több mint hetvenéves tapasztalattal a háta mögött a vállalat hatékony megoldásokat kínál az összes atomerőmű típus vonatkozásában. A Roszatom a szélerőművek, a nukleáris medicina, az energiatárolás területén és egyéb területeken is jelen van.

A moszkvai székhelyű vállalat több mint 300 vállalatot és szervezetet egyesít és 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Összességében a Roszatom rendelkezik a második legnagyobb uránkészlettel, a világ urándúsítási piacának 40 százalékát birtokolja. Az atomerőművek legújabb generációját építi, a következő tíz évre szóló megrendelés-állománya pedig 133 milliárd USA dollár.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetikai ipar úttörője. A Kurcsatov Intézet szakemberei fejlesztették ki és valósították meg a VVER-440 reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. Ennek eredményeképpen Oroszországban és külföldön 17 üzemben lévő VVER-440 reaktor élettartama 45 évre nőtt. 

A Kurcsatov Intézet saját kezdeményezéseként fejlesztette és szabadalmaztatta a VVER-1000-es reaktorok helyreállító-hőkezelési technológiáját. A VVER-440-es reaktorok élettartam-hosszabbításával kapcsolatban elért sikerek ellenére a VVER-1000 reaktorok esetében új hőkezelési eljárást kellett kidolgozni. A kifejlesztett hőkezelési mód feltétele, hogy a melegítés 565±15 ºС-on 100 órán keresztül tartson.

A Kurcsatov Intézet a Roszatom megbízása alapján folytatta a munkát a VVER-1000 reaktortartályok helyreállító-hőkezelési technológiai fejlesztését és szabadalmaztatását. A helyreállító-hőkezelési teszt novemberben sikerrel zárult a Balakovo Atomerőmű 1-es egységében. A hőkezelési technológia által megkívánt paramétereket és módszereket a Kurcsatov Intézet szakemberei ellenőrizték és igazolták.

A helyreállító-hőkezelési eljárás kidolgozásában és technológiai megvalósításában szerzett tapasztalatok eredményeként a Kurcsatov Intézet egyedülálló kompetenciájának köszönhetően lehetővé válik, hogy az intézet bármely típusú és teljesítményű nyomottvizes reaktor számára hasonló technológiát fejlesszen ki és valósítson meg.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/65127/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban a Paks II. Atomerőmű megvalósítása

2019.11.06. 22:35
A magyarországi villamosenergia-rendszer folyamatos kihívásokkal szembesül, hiszen évről évre növekvő villamosenergia-fogyasztással, újabb és újabb téli és nyári rendszerterhelési csúcsokkal …

A harmadik orosz VVER-1200 típusú blokk is megkezdte kereskedelmi üzemét

2019.11.01. 14:45
2019. november első napján 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés II. blokkja.

Atomenergia nélkül a klímavédelmi harc nem nyerhető meg

2019.11.01. 08:35
Az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel járó éghajlatváltozás nyomán globális egyetértés alakult ki mára arra vonatkozóan, hogy karbonsemleges technológiák …

Roszatom az ITER-ben

2019.10.21. 13:20
2019. október 17-én Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója felkereste a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER) építési területét Franciaországban. A projekt azt hivatott igazolni, hogy a fúziós energia ipari méretekben …

Paks Magyarország „energiaszíve”

2019.10.08. 21:15
Magyarországon van egy gyönyörű Duna-parti település, az idén várossá nyilvánításának negyvenedik születésnapját ünneplő Paks. Ez a város nem kizárólag az ott élő barátságos emberek mindennapi életet …

Európának a jövőben is szüksége lesz atomenergiára

2019.10.04. 16:55
A megújuló energiaforrások és az atomenergia között nem szabad kizárólagosságot megfogalmazni, hiszen mind a két energiatermelési módnak megvannak a sajátos előnyei az országok …

Küzdelem a harmadik üzemelő EPR helyért

2019.10.03. 23:50
A kínai Guangdong tartományban lévő Taishan Atomerőmű második, francia EPR típusú atomerőművi blokkja 2019. szeptember 7-én megkezdte a kereskedelmi üzemét. Ez újabb mérföldkő a kínai atomenergetika …

Londonból üzent az atomenergetika a világnak

2019.09.09. 22:55
Az atomenergia újra a reneszánszát éli. Egyre több ország látja be, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt jelentősen növelni kell az atomenergia …

Vlagyivosztok – Északi-tengeri Útvonal Bizottságának első munkaértekezlete

2019.09.08. 22:40
Az Északi-tengeri Útvonal (Northern Sea Route – NSR) első bizottsági munkaértekezletére a Keleti Gazdasági Fórum keretében került sor a …

Taskentben van a Roszatom bázisegyetemének első külföldi kara

2019.09.06. 22:25
Szeptember 3-án Taskentben, Üzbegisztán fővárosában ünnepélyesen megnyitották az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Moszkvai Mérnökfizikai Intézet (NIJAU MIFI) …

Ezeket a cikkeket olvastad már?