Folytatódik az amerikai Vogtle Atomerőmű építése

Folytatódik a Vogtle építése: szivattyúk a 3. egységnél, 2018. augusztusi fényképfelvétel - Forrás: Georgia Power

Az amerikai Vogtle Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának befejezésére szavazott mind a négy társtulajdonosa. A Georgia államban épülő blokkok tulajdonosai, a Georgia Power, az Oglethorpe Power, a MEAG Power és a Dalton Utilities cégek arról is megegyeztek, hogy fel fognak lépni a jövőbeni pénzügyi kitettség csökkentése érdekében.

Az AP1000-es reaktorokkal megvalósuló blokkok építése az egyedüli projekt az Amerikai Egyesült Államokban. A közös tulajdonjogi megállapodás értelmében a tulajdonosoknak szavazniuk kellett a projekt jövőjéről, miután a teljes becsült költségvetés egymilliárd dollárral emelkedett az év elején. A szavazás a megállapodásban előírtak szerint zajlott, és ennek értelmében a tulajdonosok legalább 90 százalékának az építkezés mellett kellett letenniük a voksukat. Mindegyikük a folytatás mellett szavazott.

A társtulajdonosok a közös tulajdonjogi megállapodás módosításáról is megállapodtak, ebben kötelezik az egyes tulajdonosokat arra, hogy részarányosan fizessék meg az építési költségek rájuk eső részét, a 8,4 milliárd dollár becsült építési összköltséget és további 800 millió dollár járulékos építési költséget. A tagok a közös tulajdonjogi megállapodás rendelkezéseit úgy módosítják, hogy a becsült építési költségek jövőbeli emelkedése miatti szavazás ne tegye lehetetlenné az építkezés folytatását. Maria Korsnick, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Energetikai Intézetének elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az építkezés folytatása melletti voksok a megbízható és tiszta forrásból származó villamos energia iránti igény „előretekintő megerősítését” jelentik.

„A projekt többet jelent egy szimpla erőművi projektnél, az atomenergia ugyanis túlmutat bármilyen más energetikai lehetőségen” – tette hozzá.

„Mindannyian elégedettek vagyunk, mert meg tudtunk egyezni és folytatni tudjuk a Vogtle 3-as és 4-es blokkok építését, amely alapvető Georgia állam energetikai jövőjének szempontjából” – fejtették ki a társtulajdonosok.

„Voltak és lesznek kihívások, de elkötelezettek vagyunk az egymással való konstruktív kapcsolatot illetően és arra fogunk összpontosítani, hogy csökkentsük a projekt kockázatait és teljesítsük az ügyfelek iránti kötelezettségeinket.”

Shaylyn Hynes, az amerikai energiaügyi minisztérium szóvivője a projekt történelmi jelentőségét emelte ki, megemlítve, hogy harminc év után ez lesz az első jelentős amerikai atomenergetikai projekt. Hangot adott annak a reményének, hogy a projekt sikere egy új, nukleáris reneszánsz kezdetét fogja jelenteni az Egyesült Államokban.

A világ első AP1000 típusú blokkja, a kínai Sanmen-1 szeptember 21-én kereskedelmi üzembe állt, a Sanmen-2 előtte, augusztusban kapcsolódott első alkalommal a hálózatra. Az ugyanilyen típusú Haiyang-1 október 21-én kezdte meg a kereskedelmi üzemét, a telephely másik egysége pedig október 13-án tudott első alkalommal kapcsolódni a hálózatra.

A jelenlegi tervek szerint a Vogtle 3 2021 novemberében, a 4. egység pedig 2022 novemberében kezdheti meg a működését.

Forrás: World Nuclear News

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/63507/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?