Folytatódik az amerikai Vogtle Atomerőmű építése

Folytatódik a Vogtle építése: szivattyúk a 3. egységnél, 2018. augusztusi fényképfelvétel - Forrás: Georgia Power

Az amerikai Vogtle Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának befejezésére szavazott mind a négy társtulajdonosa. A Georgia államban épülő blokkok tulajdonosai, a Georgia Power, az Oglethorpe Power, a MEAG Power és a Dalton Utilities cégek arról is megegyeztek, hogy fel fognak lépni a jövőbeni pénzügyi kitettség csökkentése érdekében.

Az AP1000-es reaktorokkal megvalósuló blokkok építése az egyedüli projekt az Amerikai Egyesült Államokban. A közös tulajdonjogi megállapodás értelmében a tulajdonosoknak szavazniuk kellett a projekt jövőjéről, miután a teljes becsült költségvetés egymilliárd dollárral emelkedett az év elején. A szavazás a megállapodásban előírtak szerint zajlott, és ennek értelmében a tulajdonosok legalább 90 százalékának az építkezés mellett kellett letenniük a voksukat. Mindegyikük a folytatás mellett szavazott.

A társtulajdonosok a közös tulajdonjogi megállapodás módosításáról is megállapodtak, ebben kötelezik az egyes tulajdonosokat arra, hogy részarányosan fizessék meg az építési költségek rájuk eső részét, a 8,4 milliárd dollár becsült építési összköltséget és további 800 millió dollár járulékos építési költséget. A tagok a közös tulajdonjogi megállapodás rendelkezéseit úgy módosítják, hogy a becsült építési költségek jövőbeli emelkedése miatti szavazás ne tegye lehetetlenné az építkezés folytatását. Maria Korsnick, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Energetikai Intézetének elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az építkezés folytatása melletti voksok a megbízható és tiszta forrásból származó villamos energia iránti igény „előretekintő megerősítését” jelentik.

„A projekt többet jelent egy szimpla erőművi projektnél, az atomenergia ugyanis túlmutat bármilyen más energetikai lehetőségen” – tette hozzá.

„Mindannyian elégedettek vagyunk, mert meg tudtunk egyezni és folytatni tudjuk a Vogtle 3-as és 4-es blokkok építését, amely alapvető Georgia állam energetikai jövőjének szempontjából” – fejtették ki a társtulajdonosok.

„Voltak és lesznek kihívások, de elkötelezettek vagyunk az egymással való konstruktív kapcsolatot illetően és arra fogunk összpontosítani, hogy csökkentsük a projekt kockázatait és teljesítsük az ügyfelek iránti kötelezettségeinket.”

Shaylyn Hynes, az amerikai energiaügyi minisztérium szóvivője a projekt történelmi jelentőségét emelte ki, megemlítve, hogy harminc év után ez lesz az első jelentős amerikai atomenergetikai projekt. Hangot adott annak a reményének, hogy a projekt sikere egy új, nukleáris reneszánsz kezdetét fogja jelenteni az Egyesült Államokban.

A világ első AP1000 típusú blokkja, a kínai Sanmen-1 szeptember 21-én kereskedelmi üzembe állt, a Sanmen-2 előtte, augusztusban kapcsolódott első alkalommal a hálózatra. Az ugyanilyen típusú Haiyang-1 október 21-én kezdte meg a kereskedelmi üzemét, a telephely másik egysége pedig október 13-án tudott első alkalommal kapcsolódni a hálózatra.

A jelenlegi tervek szerint a Vogtle 3 2021 novemberében, a 4. egység pedig 2022 novemberében kezdheti meg a működését.

Forrás: World Nuclear News

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/63507/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

A világ egyetlen úszó atomerőműve üzemkész

2019.04.25. 21:10
Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű sikeres és komplex tesztsorozatot követően – beleértve a KLT-40 ikerreaktorok rendszereinek tesztelését is – üzemkész.

Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

2019.04.24. 19:05
Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden …

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

Ezeket a cikkeket olvastad már?