Új atomreaktorok fejlesztéséről szóló törvény

Donald Trump amerikai elnök aláírta az új atomreaktorok fejlesztéséről szóló törvényt.

 

Donald Trump amerikai elnök aláírásával hatályba lépett az a törvény, amely felgyorsítja a korszerű amerikai atomreaktorok kifejlesztését. A nukleáris energetikai innovációt támogató törvény, rövidítve a NEICA az innováció útjában álló pénzügyi és technológiai akadályokat hivatott elhárítani. A törvénnyel az amerikai kormány lényegében elkötelezte magát a kereskedelmi célú atomenergetikai ágazat támogatása mellett, ezzel is biztosítva az ágazat jövőjét.

A törvény a közszféra és magánszektor partneri együttműködését hivatott elősegíteni a reaktortechnológia fejlesztésében.

„Már ma is zajlik korszerű reaktorok fejlesztése az USA-ban. Az új törvény megerősíti az adminisztráció eltökéltségét abban, hogy az atomenergetikai ipar új erőre kapjon” – mondta Ed McGinnis, a Nukleáris Energetikai Hivatal helyettes vezetője.

A törvény ennek megfelelően támogatja az állami és a magánszektor együttműködését, illetve segít abban, hogy csökkenhessen az új reaktorok engedélyeztetési költsége, az érintettek részéről a költségek megosztásával.

Az amerikai Energetikai Minisztériumnak tervet kell kidolgoznia a gyorsneutronos technológia fejlesztésére. Ezzel a technológiával egyelőre nem rendelkezik az Egyesült Államok. A törvénytervezet előirányozza, hogy a minisztérium segítse elő e reaktorok kifejlesztésére szolgáló  létesítmények létrehozását az Energetikai Minisztérium és az ipar együttműködésével.

Az Energetikai Minisztérium a rendelkezésre álló számítástechnikai kapacitásokat és  komptenciákat a korszerű atomreaktorok létrehozására hivatott összpontosítani, ezzel is felgyorsítva azok kifejlesztését.

A szövetségi laboratóriumok, egyetemek és a magánszektor segíteni fogja a fejlesztőket az új szoftverek és más eszközök kifejlesztésében a fissziós és fúziós reaktorok mellett az űrtechnikai alkalmazások kutatásának felgyorsításában is.

Rick Perry energetikai miniszternek fél év múlva kell a Kongresszus előtt értékelnie az általa vezetett tárca kompetenciáit a szövetségi laboratóriumok és a többi, a korszerű reaktortechnológia kifejlesztését szolgáló kutatólétesítmény működtetése terén.

Fotó: Az Idahói Nemzeti Laboratórium által fejlesztett reaktor

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/63372/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-02 16:34:14
Szédült LMP-s népség. és az őket ajnározó további idióták !!!!
Akkor most, hogyan is van az atomreaktorok építésének ügye, a levegőszennyezés drasztikus csökkentésének problematikája ?!
Meddig akarjátok még világgá kürtölni a szemenszedett marhaságaitokat az atomerőművek azonnali bezárásával kapcsolatban ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?