Új atomreaktorok fejlesztéséről szóló törvény

Donald Trump amerikai elnök aláírta az új atomreaktorok fejlesztéséről szóló törvényt.

 

Donald Trump amerikai elnök aláírásával hatályba lépett az a törvény, amely felgyorsítja a korszerű amerikai atomreaktorok kifejlesztését. A nukleáris energetikai innovációt támogató törvény, rövidítve a NEICA az innováció útjában álló pénzügyi és technológiai akadályokat hivatott elhárítani. A törvénnyel az amerikai kormány lényegében elkötelezte magát a kereskedelmi célú atomenergetikai ágazat támogatása mellett, ezzel is biztosítva az ágazat jövőjét.

A törvény a közszféra és magánszektor partneri együttműködését hivatott elősegíteni a reaktortechnológia fejlesztésében.

„Már ma is zajlik korszerű reaktorok fejlesztése az USA-ban. Az új törvény megerősíti az adminisztráció eltökéltségét abban, hogy az atomenergetikai ipar új erőre kapjon” – mondta Ed McGinnis, a Nukleáris Energetikai Hivatal helyettes vezetője.

A törvény ennek megfelelően támogatja az állami és a magánszektor együttműködését, illetve segít abban, hogy csökkenhessen az új reaktorok engedélyeztetési költsége, az érintettek részéről a költségek megosztásával.

Az amerikai Energetikai Minisztériumnak tervet kell kidolgoznia a gyorsneutronos technológia fejlesztésére. Ezzel a technológiával egyelőre nem rendelkezik az Egyesült Államok. A törvénytervezet előirányozza, hogy a minisztérium segítse elő e reaktorok kifejlesztésére szolgáló  létesítmények létrehozását az Energetikai Minisztérium és az ipar együttműködésével.

Az Energetikai Minisztérium a rendelkezésre álló számítástechnikai kapacitásokat és  komptenciákat a korszerű atomreaktorok létrehozására hivatott összpontosítani, ezzel is felgyorsítva azok kifejlesztését.

A szövetségi laboratóriumok, egyetemek és a magánszektor segíteni fogja a fejlesztőket az új szoftverek és más eszközök kifejlesztésében a fissziós és fúziós reaktorok mellett az űrtechnikai alkalmazások kutatásának felgyorsításában is.

Rick Perry energetikai miniszternek fél év múlva kell a Kongresszus előtt értékelnie az általa vezetett tárca kompetenciáit a szövetségi laboratóriumok és a többi, a korszerű reaktortechnológia kifejlesztését szolgáló kutatólétesítmény működtetése terén.

Fotó: Az Idahói Nemzeti Laboratórium által fejlesztett reaktor

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/63372/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-02 16:34:14
Szédült LMP-s népség. és az őket ajnározó további idióták !!!!
Akkor most, hogyan is van az atomreaktorok építésének ügye, a levegőszennyezés drasztikus csökkentésének problematikája ?!
Meddig akarjátok még világgá kürtölni a szemenszedett marhaságaitokat az atomerőművek azonnali bezárásával kapcsolatban ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

A világ egyetlen úszó atomerőműve üzemkész

2019.04.25. 21:10
Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű sikeres és komplex tesztsorozatot követően – beleértve a KLT-40 ikerreaktorok rendszereinek tesztelését is – üzemkész.

Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

2019.04.24. 19:05
Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden …

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

Ezeket a cikkeket olvastad már?