Elindult Üzbegisztán első atomerőmű építési projektje

Vlagyimir Putyin orosz és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök jelére kezdetét vette Üzbegisztán első atomerőmű építési projektje.

2018. október 19-én ünnepélyes ceremónia keretében kezdetét vette az Üzbég Köztársaság első atomerőművének megvalósítása. A rendezvénnyel megkezdődött az a mérnöki kutatómunka, amelynek eredményeként kiválasztják a későbbi atomerőmű helyszínét.

A közép-ázsiai ország első atomerőművében két VVER-1200-as reaktor fog működni. A 3+ generációs blokkok teljes mértékben megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek.

Az ünnepélyes projektindító rendezvény során élő televíziós kapcsolás keretében Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és az üzbegisztáni hivatalos látogatáson Taskentben tartózkodott Vlagyimir Putyin orosz államfő kapcsolatba lépett az egyik helyszínnel, ahol a mérnöki kutatómunka kezdődik.

Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója jelentést tettek a két ország első számú vezetőjének arról, hogy a helyszínen készen állnak a szakemberek a mérnöki kutatómunka megkezdésére.   

Az üdvözlőbeszédek elhangzása után a két ország első számú vezetői jelképes gombnyomással elindították azokat a kutatófúrásokat, amelyek során talajmintákat vesznek az egyik prioritást élvező lehetséges helyszínen.

A számításba jöhető  helyszíneket korábban szeizmológiai, geológiai, környezeti és gazdasági célszerűségi szempontok alapján határozták meg.

A kutatófúrás helyszínén jelen voltak az üzbegisztáni Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom szakemberei, valamint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnökei, tervezői, a regionális hatalmi szervek, társadalmi szervezetek képviselői, illetve a helyi lakosok.

„Üzbegisztán atomenergetikai iparának létrehozása, illetve fejlesztése, amit Shavkat Mirziyoyev elnök döntése nyomán kezdtek meg, új fejezetet nyit az ország energetikai iparának történetében és lendületet ad a gazdaság stabil fejlődésének, illetve hozzájárul a lakosság életkörülményeinek javításához" – hangsúlyozta Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözlő beszédében. 

Az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője hangsúlyozta:

„Üzbegisztán és Oroszország atomenergetikai együttműködése több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk arra, hogy Üzbegisztán az orosz technológiát választotta első atomerőműve számára. Oroszország a világ jelenleg legkorszerűbb, 3+ generációs atomerőművét építi fel, amelyben két VVER-1200-as reaktorral szerelt, az összes nemzetközi követelménynek megfelelő blokk fog működni".

A projektindító rendezvény alkalmából atomenergetikai szakemberképzési megállapodást írt   alá a Roszatom, az Üzbég Tudományos Akadémia valamint az Üzatom ügynökség. A megállapodás atomenergetikai szakemberek, illetve a kapcsolódó ágazatok szakembereinek képzését irányozza elő és az Orosz Atomenergetikai Kutatóegyetem, a MIFI taskenti részlegének megnyitásáról is rendelkezik.  

A Roszatom  és az Üzatom vezetői, Alekszej Lihacsov illetve Jurabek Mirzamahmudov megállapodást írtak alá, amely az atomenergetika társadalmi elfogadottságát hivatott elősegíteni az Üzbég Köztársaságban. A dokumentum a kétoldalú együttműködés alapjául szolgál az atomenergetika népszerűsítése terén és a lakosság tájékoztatása mellett előirányozza az üzbég média képviselőinek képzését, közös tematikus konferenciák szervezését, valamint szociális és oktatási programok megvalósítását Üzbegisztában.

Az Oroszországi Föderáció és az Üzbég Köztársaság kormánya 2017. december 29-én kötött megállapodást az atomenergia békés célú hasznosítása terén folytatandó együttműködésről.

2018. július 19-én hozott rendeletet Shavkat Mirziyoyev elnök az Üzbég Köztársaság kormánya mellett működő Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom létrehozásáról. 2018. szeptember 7-én Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke és Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök kormányközi megállapodást írt alá egy Üzbegiszán területén orosz technológiával építendő atomerőmű megvalósításáról. A projekt két VVER-1200-as blokk megépítését irányozza elő. Az Üzbég Köztársaság elnökének aláírása után a szerződés 2018. október 13-án lépett életbe. Az előzetes ütemterv szerint az Üzbég Atomerőmű 1-es blokkja 2028 végéig kezdi meg a termelést. 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/62662/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?