Elindult Üzbegisztán első atomerőmű építési projektje

Vlagyimir Putyin orosz és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök jelére kezdetét vette Üzbegisztán első atomerőmű építési projektje.

2018. október 19-én ünnepélyes ceremónia keretében kezdetét vette az Üzbég Köztársaság első atomerőművének megvalósítása. A rendezvénnyel megkezdődött az a mérnöki kutatómunka, amelynek eredményeként kiválasztják a későbbi atomerőmű helyszínét.

A közép-ázsiai ország első atomerőművében két VVER-1200-as reaktor fog működni. A 3+ generációs blokkok teljes mértékben megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek.

Az ünnepélyes projektindító rendezvény során élő televíziós kapcsolás keretében Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és az üzbegisztáni hivatalos látogatáson Taskentben tartózkodott Vlagyimir Putyin orosz államfő kapcsolatba lépett az egyik helyszínnel, ahol a mérnöki kutatómunka kezdődik.

Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója jelentést tettek a két ország első számú vezetőjének arról, hogy a helyszínen készen állnak a szakemberek a mérnöki kutatómunka megkezdésére.   

Az üdvözlőbeszédek elhangzása után a két ország első számú vezetői jelképes gombnyomással elindították azokat a kutatófúrásokat, amelyek során talajmintákat vesznek az egyik prioritást élvező lehetséges helyszínen.

A számításba jöhető  helyszíneket korábban szeizmológiai, geológiai, környezeti és gazdasági célszerűségi szempontok alapján határozták meg.

A kutatófúrás helyszínén jelen voltak az üzbegisztáni Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom szakemberei, valamint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnökei, tervezői, a regionális hatalmi szervek, társadalmi szervezetek képviselői, illetve a helyi lakosok.

„Üzbegisztán atomenergetikai iparának létrehozása, illetve fejlesztése, amit Shavkat Mirziyoyev elnök döntése nyomán kezdtek meg, új fejezetet nyit az ország energetikai iparának történetében és lendületet ad a gazdaság stabil fejlődésének, illetve hozzájárul a lakosság életkörülményeinek javításához" – hangsúlyozta Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözlő beszédében. 

Az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője hangsúlyozta:

„Üzbegisztán és Oroszország atomenergetikai együttműködése több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk arra, hogy Üzbegisztán az orosz technológiát választotta első atomerőműve számára. Oroszország a világ jelenleg legkorszerűbb, 3+ generációs atomerőművét építi fel, amelyben két VVER-1200-as reaktorral szerelt, az összes nemzetközi követelménynek megfelelő blokk fog működni".

A projektindító rendezvény alkalmából atomenergetikai szakemberképzési megállapodást írt   alá a Roszatom, az Üzbég Tudományos Akadémia valamint az Üzatom ügynökség. A megállapodás atomenergetikai szakemberek, illetve a kapcsolódó ágazatok szakembereinek képzését irányozza elő és az Orosz Atomenergetikai Kutatóegyetem, a MIFI taskenti részlegének megnyitásáról is rendelkezik.  

A Roszatom  és az Üzatom vezetői, Alekszej Lihacsov illetve Jurabek Mirzamahmudov megállapodást írtak alá, amely az atomenergetika társadalmi elfogadottságát hivatott elősegíteni az Üzbég Köztársaságban. A dokumentum a kétoldalú együttműködés alapjául szolgál az atomenergetika népszerűsítése terén és a lakosság tájékoztatása mellett előirányozza az üzbég média képviselőinek képzését, közös tematikus konferenciák szervezését, valamint szociális és oktatási programok megvalósítását Üzbegisztában.

Az Oroszországi Föderáció és az Üzbég Köztársaság kormánya 2017. december 29-én kötött megállapodást az atomenergia békés célú hasznosítása terén folytatandó együttműködésről.

2018. július 19-én hozott rendeletet Shavkat Mirziyoyev elnök az Üzbég Köztársaság kormánya mellett működő Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom létrehozásáról. 2018. szeptember 7-én Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke és Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök kormányközi megállapodást írt alá egy Üzbegiszán területén orosz technológiával építendő atomerőmű megvalósításáról. A projekt két VVER-1200-as blokk megépítését irányozza elő. Az Üzbég Köztársaság elnökének aláírása után a szerződés 2018. október 13-án lépett életbe. Az előzetes ütemterv szerint az Üzbég Atomerőmű 1-es blokkja 2028 végéig kezdi meg a termelést. 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/62662/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

A Roszatom atomerőművek építéséről szóló szerződést kötött Kínában

2019.03.13. 11:55
2019. március 7-én Pekingben az ASZE, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat mérnökdivíziója és a CNNC kínai állami atomenergetikai …

A kiégett fűtőelemek jövője

2019.03.10. 19:20
Az alábbi, rövidebb hangvételű interjú a Szabad Föld 2019. március 8-ai lapszámában jelent meg.

Hárfás Zsolt okleveles gépészmérnök az írásai, blogjának tanúsága szerint bizakodó a kiégett fűtőelemek …

Indításra kész az új novovoronyezsi reaktor

2019.03.01. 08:55
2019. február 24-én, helyi idő szerint 13 óra 18 perckor az ütemtervnek megfelelően a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése 2-es blokkján berakták a reaktorba az utolsó üzemanyag-kazettát is.

Novovoronyezsi Atomerőmű II. - megkezdődött a második blokk fizikai indítása

2019.02.20. 16:20
2019. február 19-én a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében – az ütemtervnek megfelelően – megkezdődött a második, 3+ …

Ezeket a cikkeket olvastad már?