Orosz-indiai nukleáris projektek

Oroszország és India megállapodást írt alá új nukleáris projektek megvalósításában folytatandó együttműködésről.

2018. október 5-én a New Delhiben tartott 19. orosz-indiai csúcstalálkozó keretében a két ország illetékesei nyilatkozatot írtak alá az új nukleáris energetikai projektek megvalósításában folytatandó együttműködésről.

A nukleáris energetikai együttműködés prioritásait meghatározó cselekvési tervet Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Kamlesh Vyas, az Indiai Atomenergetikai Bizottság elnöke írta alá.

A felek szándéka szerint új, indiai telephelyen hat orosz technológiájú reaktort építenek fel, bővítik az együttműködésüket a harmadik országokban, illetve az atomenergia új, perspektivikus területein.

Az atomerőmű-építési projektben az orosz fél az evolúciós VVER, 3+ generációs referenciablokkot ajánlja fel és növeli a helyi beszállítók arányát Indiában.

„Elégedettek vagyunk az Indiával folytatott stratégiai együttműködésünkkel, ennek részeként jelenleg is folyik a Kudankulami Atomerőmű blokkjainak építése orosz technológia alapján. Abban bízunk, hogy hamarosan ugyanilyen, sorozatgyártású blokkok építésére kapunk megrendelést India új telephelyén. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az indiai gyártásra vonatkozó irányelv szerint az atomerőművi berendezések gyártásában jelentősen emeljük a lokalizáció mértékét, ami lehetőséget teremt a határidők és a projektköltségek optimalizálására. Indiát megbízható partnernek tartjuk, már vannak közös projektjeink harmadik országokban és azt tervezzük, hogy szélesíteni fogjuk ezt az együttműködést” – mondta Lihacsov.

A Roszatom világelső a külföldi megrendelésállomány méretét illetően (12 országban 36 reaktorblokk), az urántartalékok mennyiségében a második, míg a kitermelésükben a negyedik helyen áll. A társaság 17 százalékkal részesedik a nukleáris fűtőanyagok piacából.

Fotó: Reuters

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/61289/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

A világ egyetlen úszó atomerőműve üzemkész

2019.04.25. 21:10
Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű sikeres és komplex tesztsorozatot követően – beleértve a KLT-40 ikerreaktorok rendszereinek tesztelését is – üzemkész.

Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

2019.04.24. 19:05
Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden …

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

Ezeket a cikkeket olvastad már?