A tervezett határidő előtt helyezték üzembe a Rosztovi Atomerőmű négyes blokkját

2018. szeptember 28-án, az orosz atomenergetikai ipari dolgozók napján, a tervezett határidő előtt három hónappal megkezdte kereskedelmi üzemét a Rosztovi Atomerőmű VVER-1000-es típusú 4-es blokkja.

Az egység üzembe helyezésére az engedélyt szeptember 25-én adta ki az orosz nukleáris hatóság, a Rosztyehnadzor, tanúsítva, hogy a létesítmény teljes mértékben megfelel a tervdokumentációnak, a vonatkozó műszaki előírásoknak, valamint az energiahatékonysági követelményeknek.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója az esemény kapcsán arról beszélt, hogy az oroszországi atomerőművek idén eddig mintegy 147,5 TWh villamos energiát termeltek, amely eredményhez jelentősen hozzájárultak az új blokkok – a Rosztovi Atomerőmű 4-es és a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának termelése, amely az eddigi próbaüzem után várhatóan szintén még az idén megkezdi a kereskedelmi üzemet.

Alekszej Lihacsov hangsúlyozta, hogy a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkját már olyan innovatív biztonsági megoldásokkal tervezték, amelyeket a 3+ generációs blokkokon alkalmaznak. A beruházási források hatékony felhasználásának köszönhetően a Rosztov-4-es atomerőművi blokk építése során sikerült mintegy 1,5 milliárd rubelt megtakarítani – mondta a Roszatom vezérigazgatója.

Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a Rosztovi Atomerőmű blokkjait mintegy „zsinórban”” építették, ami a határidők tartása mellett az anyagi és a pénzügyi erőforrások hatékony felhasználását tette lehetővé. Ennek köszönhetően a Rosztovi Atomerőmű négyes blokkját három hónappal a határidő előtt kiváló minőségben sikerült megépíteni.

A Rosztovi Atomerőmű igazgatója, Anderj Szalnyikov arról beszélt, hogy a 4. blokkot az atomipari dolgozók napján helyezték üzembe, amely így kettős ünnep az atomerőmű számára. Az atomerőmű dolgozói sikeresen és a határidő előtt építették fel az új blokkot, biztosítva a dél-oroszországi régió jövőbeli villamosenergia-ellátását. A Rosztov 4-es egység eddig 3 milliárd 750 millió kWh villamos energiát termelt, Rosztov megye ezzel a villamosenergia-termelés terén a vezető orosz régiók egyikévé vált, ami további lehetőségeket teremt a terület sikeres társadalmi-gazdasági fejlődéséhez” – mondta Szalnyikov.

Valerij Limarenko, a Roszatom Mérnöki Divíziójának vezetője arról beszélt, hogy a Rosztovi Atomerőmű minden dolgozó számára kiemelten fontos létesítmény, hiszen a második, a harmadik és a negyedik blokk egymás utáni építésével sikerült megvalósítani az atomenergetikai ágazat újjászületését, új technológiákat vezettek be, szakembereket képeztek ki.

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/60556/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?