Bellona elismerés a Roszatomnak

A Bellona elismerte a Roszatom átláthatóságát az úszó atomerőművi blokk kapcsán.

A Bellona nemzetközi környezetvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Nils Bøhmer elismerően nyilatkozott arról, hogy a Roszatom átlátható módon valósítja meg úszó atomerőművi blokkját. Bøhmer azután beszélt erről, hogy 2018. szeptember 26-án a Bellona küldöttsége Murmanszkban megtekintette a világ első úszó atomerőművi blokkját. A látogatást a Roszatom orosz atomenergetikai konszern szervezte az Északi-sarkvidék Fenntartható Fejlődéséért címet viselő fórumon.

„Ez az első alkalom, hogy az úszó atomerőművi blokk fedélzetére léptünk. Minden, az úszó atomerőművi blokk tevékenységével kapcsolatos kérdés foglalkoztat bennünket. A nukleáris üzemanyag berakása még nem fejeződött be, elsősorban ez aggaszt minket, illetve a reaktorok elindítása” – mondta a Bellona vezére a RIA-Novosztyi jelentése szerint.

Nyugtalanítja továbbá a Bellonát az úszó atomerőművi blokk Pevekbe vontatása és az üzemelés során felmerülő kockázatok is. Bøhmer ugyanakkor értékelte a Roszatom nyitottságát arra, hogy az érdeklődők ott lehetnek az úszó atomerőművi blokk fedélzetén, és bejelentette, hogy a Bellona továbbra is fokozott figyelemmel kíséri a projekt további megvalósulását.

„Most általános betekintést kaptunk az úszó atomerőművi blokkon zajló munkáról. Reméljük, hogy a jövőben, amikor a reaktorok üzemelni kezdenek, még többet is megtudunk majd” – tette hozzá.

A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokk a kis teljesítményű mobil egységek sorozatának legfontosabb projektje. Az úszó atomerőmű az északi és távol-keleti területeken működik majd, és célja hogy energiával lássa el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsa a nyílt tengeren lévő olaj és gáz fúrótornyok energiaellátását.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C típusú reaktort építettek be, amelyek 70 MW villamos energiát és 300 MW hőenergiát képesek előállítani normál üzemmódban, ami egy hozzávetőleg százezer lakosú város energiaellátását képes biztosítani. Murmanszkban idén nyáron kezdték el az üzemanyag berakását a reaktorokba.

Az úszó atomerőművi blokk építési és üzemeltetési igazgatóságának igazgatóhelyettese, Dmitrij Alekszejenko elmondta, hogy az első reaktorba már behelyezték a fűtőanyagot, a másodikat pedig az idei év végére töltik fel üzemanyaggal, amit majd a komplex tesztek követnek. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokk készültsége jelenleg 99,65%-on áll. A tervek szerint 2019 decemberében áll majd üzembe a Csukcsföldön található Pevekben.

Az úszó atomerőművi blokkot a biztonság fokozott figyelembevételével tervezték; számításba vették az összes lehetséges veszélyforrást, ezért a berendezés ellenáll egy cunaminak és földrengésnek is. Továbbá teljes mértékben  megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által támasztott minden követelménynek.

Fotó: Bellona Facebook oldal

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/59816/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

A világ egyetlen úszó atomerőműve üzemkész

2019.04.25. 21:10
Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű sikeres és komplex tesztsorozatot követően – beleértve a KLT-40 ikerreaktorok rendszereinek tesztelését is – üzemkész.

Az Európai Bizottság képviselője kiállt az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett Szocsiban

2019.04.24. 19:05
Az atomszakma éves seregszemléjére, a Fekete-tengeri üdülőhelyre, Szocsiba az idén is a világ minden …

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

Ezeket a cikkeket olvastad már?