FÜSTBE MENT NÉMET ENERGIAPOLITIKA

Fotó: Getty Images

Másfél évvel a Paks II Atomerőmű megépítését véglegesen jóváhagyó brüsszeli döntés után a hazai ellenzék parlamenti képviselői még mindig ott tartanak, hogy az orosz-magyar államközi szerződés felbontását követelik, és azt szajkózzák, hogy Paks II helyett megújuló energiaforrásokat kellene használni.

Mint a viccben Mórickának, mindenről ugyanaz jut az eszükbe. Álmodozni persze lehet, de ideje lenne végre felébredniük és vigyázó szemüket a megújuló energiák Kánaánjaként beállított Németországra vetniük.

Mit is láthatunk ma a szélkerekek és naperőművek hazájában?

Az Angela Merkel kancellár által bezárásra ítélt atomerőművek leállítása és a megújuló energiaforrások hűbelebalázs módjára fejlesztése mára oda vezetett, hogy a csúcsidőszakokban egyre több szenet és gázt kell felhasználni a fogyasztói igények kielégítéséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó tervszámok pedig köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, jobb híján füstbe ment tervekről beszélhetünk.

Mindez miért?

Mert a nap- és szélerőművek hatalmas beépített kapacitása ellenére nem lehet a német igények kiszolgálását a megújuló energiákra alapozni, hiszen a termelésük attól függ, hogy éppen süt-e a nap vagy fúj-e a szél. Tavaly augusztushoz képest hétezer megawattal (három és fél Pakssal) növekedett e megújulók beépített kapacitása, de ennek dacára idén nyáron két százalékkal kevesebbet termeltek, mint az előző év hasonló időszakában.

Az is elgondolkoztató, hogy augusztusban a még üzemelő német atomerőművek több áramot tudtak termelni, mint a csaknem ötszörös kapacitást képviselő naperőművek vagy a csaknem hatszoros beépített teljesítményű szélerőművek. Ez is azt mutatja, hogy abszolút felelőtlenség lenne csak az időjárásfüggő megújulók energiák­ra alapozni egy ország energiaellátását.

Angela Merkel atomenergia nélküli energiapolitikája kudarcot vallott.

Az Energiewende eddigi szomorú mérlegeként kiderült: Németország nem képes nélkülözni a jelenlegi energiamixben még mindig mintegy negyven százalékot képviselő, rendkívül szennyező szénerőműveit. Beszédes adat: Németország évi ötvenmillió tonna feketeszenet is kénytelen importálni az irdatlan mennyiségben bányászott barnaszene mellé. A felszíni szénfejtések miatt falvakat, templomokat rombolnak le, és már ott tartanak, hogy egy 12 ezer éves erdő sem számít.

Az elmúlt hónapokban a környezetvédők szénerőművek elleni küzdelmének szimbólumává vált az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő 12 ezer éves Hambach-erdő utolsó, kétszáz hektáros területe. Az RWE német energetikai óriáscég ki akarja vágatni annak érdekében, hogy tovább növelje a már most is átlagosan évi 40-50 millió tonna lignitet kitermelő legnagyobb európai nyílt színi bányaterületét. Az eredetileg a klímavédelmet a zászlajára tűző, egyoldalúan atomellenes és megújulópárti német energiapolitika öngólt lőtt.

Érdemes elolvasni, hogy mit ír az Európai Parlament a honlapján az erdők létfontosságú szerepéről: „Az erdők semlegesítik a szén-dioxidot, így kulcsszerepük van a klímaváltozás elleni harcban”. Úgy tűnik, hogy az ­Európai Unió már az erdők tekintetében is kettős mércével méri az egyes tagállamokat. Lengyelországot a bialowiezai ősrengetegben végzett tavalyi faritkítás (a lucfenyők kérgét betűzőszú támadta meg) miatt a környezetvédők mellett az Európai Unió is hevesen bírálta. A luxembourgi törvényszék tavaly novemberben még egy végzést is kiadott, amely szerint ha Lengyelország nem fejezi be a fák kivágását, akkor minden nap után legalább százezer euró bírságot fog kiszabni az ítélet meghozataláig.

Idén áprilisban az Európai Bíróság megállapította, hogy uniós jogot sért a lengyel faritkítás, azaz Varsó indokát nem tartották megalapozottnak. Ezzel szemben mi történik az Európai Unió legnagyobb szennyezőjének, Németországnak a háza táján? A helyi környezetvédőkön és a helyi lakosság jóérzésű képviselőin kívül senki sem emelte fel a szavát a civilizáció előttről itt maradt ősi erdő védelmében és persze hallgat az európai bíróság is.

Ezt a környezetpusztító atomellenességet és a visszájára forduló megújulós fejlesztéseket kellene példaképnek tekinteni?

Ébresztő, hazai atomellenes zöldek! Magyarország más úton jár, ugyanis az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a fenntartható fejlődés és a klímavédelmi célok elérése érdekében a paksi kapacitásfenntartás mellett a megújulók, különösen a naperőművek fejlesztésében látja a jövőt.

A vélemény a Magyar Idők 2018. szeptember 26-ai lapszámában jelent meg.

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/59748/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29. 11:05
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően …

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20. 20:35
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz …

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14. 10:50
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, …

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13. 12:05
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06. 12:20
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális …

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29. 21:50
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks …

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23. 12:15
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó …

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17. 21:30
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok …

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07. 13:20
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított …

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25. 14:40
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?